Svédországban nem javasolják a maszkok viselését

2020. augusztus 05. 07:15

Anders Tegnell járványügyi szakértő szerint több a hátránya, mint az előnye.

2020. augusztus 05. 07:15
null

Svédország járványszakértője továbbra sem javasolja a koronavírus-járvány ellen maszkok viseletét. Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője kedden a svéd közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, hogy az ajánláshoz további kutatási eredményeket vár hivatala a maszkviselet előnyeiről. Tegnell egy nappal azután mondta ezt, hogy a svéd Karolinska Intézet jelentésben foglalt állást a maszkok mellett, mert arra jutott, hogy azok akadályozzák a kórokozó terjedését. Tegnell szerint viszont az intézet nem állt elő új ismeretekkel, csupán köztudott állításokat fogalmazott meg. A legfőbb svéd járványszakértő szerint ráadásul több lehet a maszk hátránya, mint előnye, mivel ha nem megfelelően használják, a fertőzés továbbadását segítheti.

Tízszer annyian haltak meg, mint Magyarországon

A kérdésre, miszerint ha így van, akkor miért javasolja, sőt teszi kötelezővé az országok többsége a maszkok viseletét, Tegnell azt felelte, hogy ezt tőlük kell megkérdezni, majd pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a „maszkpárti” országok közül néhányban sebesen terjed a járvány. „A maszk soha nem lehet tökéletes megoldás a ragály ellen, csak annak része” – mondta a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője. A 10 millió lakosú Svédországban keddig 5747-en haltak meg a járvány miatt – tízszer annyian, mint Magyarországon –, és 81 ezer 181-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól. Stockholm nem vezetett be korlátozásokat a járvány tetőpontján sem, és maszkviseletet sem javasolt a lakosságnak.

(MTI)

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2020. augusztus 05. 22:05
A haladó Svédekre, nem hat a koronavírus! Minek nekik a maszk??!! :)) Meg ne lássuk rajtatok, mert kaptok egy 7-es cikkelyt!!!
Amondó
2020. augusztus 05. 19:28
Kis türelmet! Két héten belül el fog dőlni a kérdés. Augusztus 2-án volt az ORÖ (Országos Roma Önkörmányzat) megemlékezése, mely - szabadtéri rendevények mellett - egy túlzsúfolt teremben zajlott. Ami a távolságtartást illeti: egy gombostűt nem lehett leejteni. Maszkviselés = nulla a köbön. Lélegzet-visszafojtva várjuk, hogy a lappangási idő lejárta (aug.16.) után a roma önkörmányzati vezetők közül - hány lesz karanténban, - hány lesz kórházban és - hány lesz lélegeztetőgépen?
Birkány
2020. augusztus 05. 15:20
New: - A maszkok nem javasolják a svédek viselését.
Tiszafa
2020. augusztus 05. 14:46
Svédországban nem javasolják a maszkok viselését Nem is. Hát ha viselnék a maszkot, a sok liberális barom soha nem döglene meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik