Ha van ötvennégyezer dollárja, megveheti Rosa Parks Martin Luther Kingről szóló levelét

2020. augusztus 03. 17:31

Rosa Parks afroamerikai polgárjogi aktivista egy kézzel írt levelét ötvennégyezer dollárért (16 millió forint) kínálják eladásra. Az 1981-es levélben Martin Luther Kinget méltatja.

2020. augusztus 03. 17:31
null

Ötvennégyezer dollárért (16 millió forint) kínálják eladásra Rosa Parks afroamerikai polgárjogi aktivista egy kézzel írt levelét, amelyben Martin Luther Kinget méltatja.

Az 1981. október 6-i keltezésű levelet egy bizonyos Kessler úrnak címezték, több mint egy évtizeddel King meggyilkolása után. „Csodáltam és tiszteltem, mint egy nagyszerű férfit, aki elkötelezte magát az emberiség minden elnyomott csoportjának szabadsága, békéje és egyenlősége mellett” – írta Parks Kingről. Hozzátette: „az alabamai Montgomery tömegeinek és a nemzetnek a vezetője volt”.

A régi kéziratok adásvételével foglalkozó Moments in Time nevű cég vezérigazgatója, Gary Zimet tudomása szerint ez az egyetlen levél, amelyben Parks megemlíti Kinget és a dokumentum azért is különleges, mert kézzel írott. Zimet szerint Parksnak még a gépelt levelei is ritkák. A cég 54 ezer dollárért kínálja a különleges dokumentumot. A varrónőként dolgozó Parks 1955 decemberében Montgomeryben nem volt hajlandó átadni helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak, ezzel megszegve az akkori szegregációs előírásokat. Letartóztatták és pénzbírságra ítélték, de fellépésével mozgalmat indított el, amelynek élére egy fiatal lelkész, Martin Luther King állt.

A fekete népesség 381 napon át bojkottálta a busztársaságokat. Az amerikai legfelsőbb bíróság 1956-ban alkotmányellenesnek nyilvánította az elkülönítést a tömegközlekedési járműveken.  Parks 92 évesen halt meg 2005-ben. Montgomeryben szobor őrzi az emlékét.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó/UPI

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. augusztus 07. 21:21
Vegye meg a Karácsony Gergely a Lánchíd felújítása helyett...
Dorset Naga
2020. augusztus 04. 19:27
King tiszteletes szexuális kicsapongásairól is írt ez a némber ezekben az ömlengéseiben?
56október
2020. augusztus 04. 14:27
Ha ötvennégyezerszer ötvennégyezer dollárom lenne, se kéne!
mitfizetsky
2020. augusztus 04. 12:24
Meg van még, vagy már elkelt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik