Cristiano Ronaldo felfedezője, erdőirtás a Mecsekben, Hagia Szophia és Lukács Miklós cimbalomművész — megjelent az új Mandiner!

2020. július 30. 8:00
Hogyan kezdődött Bölöni László edzői karrierje? Mi történik az Indexszel? Miért zsigerelik ki a mecseki erdőket? Hagia Szophia, nehéz helyzetbe került magyar árufuvarozók, Lukács Miklós cimbalomművész – itt az új Mandiner!

Puskás Ferenc óta az egyetlen magyar BEK-győztes futballista, aki edzőként portugál és belga bajnokságot nyerve olyan sikereket ért el, amilyenekhez hasonlót sem produkált más magyar szakember. Cristiano Ronaldo felfedezője, és a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás után elkeseredésében évekig csak románul adott interjút a magyar sportújságíróknak. E heti lapszámunk Közélet rovatába Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője írt portrét az Erdélyből induló, hármas állampolgár Bölöni László futballistáról, edzőről, aki a nemzeti régiós európai polgári kezdeményezés egyik vezéralakja.

Vezércikkünket, az Első karaktert Szilvay Gergely jegyzi, aki felhívja a figyelmet: bár a baloldalon szokás a szavazati jog kiterjesztése mellett érvelni, mostanság inkább elvennék azt egy csoporttól, még pedig az idősektől, akiket egyre inkább le is néznek.

Közélet

Zsarolás, politikai nyomásgyakorlás, bizalomvesztés – az Index-ügyet sokan sokféleképpen értelmezik. Összefoglaltuk, hogy milyen események vezettek az Index-stáb felmondásáig, és a helyzetet hogyan használja ki az ellenzék.

Természetvédelmi területen zajló fakitermelés, nyolcvanéves, egészséges bükkfák a biomassza-erőmű kazánjaiban – efféle jelenségeket tapasztaltunk riportunkon a Mecsekben. A Civilek a Mecsekért Mozgalom segítségével jártunk utána annak, hogy mi áll az erdőirtások hátterében.


Czopf Áron történész írásában kifejti, miért lenne szükség arra, hogy helyreálljon a történelemtudomány funkciója, és  miért nincs értelme részletkérdéseken marakodni. 

Hermann Tertsch EP-képviselő, a spanyol VOX párt tagja a Spanyolország és Venezuela közti hasonlóságra mutat rá, hangsúlyozva: a radikálszocialista spanyol kormány lassan a dél-amerikai ország útjára lép. 

Dúró József politológus publicisztikájában arról ír, hogy az Index-ügyet a baloldal miként tudja felhasználni politikai céljaira.

Külhon & Külföld

Külhon rovatunkban Gál Tamással, a Komáromi Jókai Színházat május óta vezető igazgatóval beszélgettünk az intézmény megújításáról, a felvidéki magyar kultúréletről, a közelgő népszámlálásról. 

Törökország szimbolikus lépést tett egy új önazonosság felé vezető úton: a török elnök utat adott a Hagia Szophia átalakításának, jelentős részben a vallásos-konzervatív szavazóbázisa megszilárdítása céljából. Külföld rovatunkban a hajdani bizánci bazilika történetét mutatjuk be, amely nyolcvanhat év után ismét mecsetté alakult. 

Északról az orosz medve, délről a kínai sárkány fogja körül. Nyugatra tőle,
a valaha Dzsingisz kán uralta sztyeppén rendőrállamok, puha posztszovjet diktatúrák és forradalomról forradalomra bukdácsoló kényszerköztársaságok sorakoznak. Politikai tudatában a nomád szabadság keveredik a hidegháborús tojástánccal a kínai és a szovjet blokkok között. Ismerjék meg Mongóliát!

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója a múlt heti uniós megállapodást elemzi véleménycikkében.

Precedens & Makronóm

Precedens rovatunkban a Black Lives Matter mozgalom megértéséhez Ulrich Beck kockázattársadalom-elméletét hívtuk segítségül.

Koltay András, az NKE rektora publicisztikájában az utóbbi hónapok amerikai eseményei kapcsán arra mutat rá: ha az USA eldobja magától az egyéni szabadságjogokat, és teszi ezt büszkén vállaltan antidemokratikus eszközökkel, azzal az amerikai állameszmét dönti le.

A koronavírus-járvány alatt a román fuvarozócégek előretörtek a magyarországi piacon, egyre inkább ők viszik külföldre a magyar árut. Közben a nyugati országok uniós szintű szabályozássá emelték protekcionista piacvédelmi trükkjeiket, hogy visszaszorítsák a keleti tagállami fuvarozókat. Dittel Gáborral, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete ügyvezető főtitkárával beszélgettünk.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörmény Nagy Gergely egy bátor és provokatív könyvet ajánlj figyelmünkbe Michael Shellenberger környezetvédőtől, aki szerint a klímapánik nem előre-, hanem hátrafelé viszi a környezetvédelem ügyét. 

A Feminens oldalán Mészáros Andreát ismerhetik meg, aki az országban elsőként nyitott túlnyomórészt fogyatékosokat foglalkoztató éttermet.


Tudomány kisrovatunkban Zsebők Sándor, az ELTE viselkedésökológiai csoportjának munkatársa beszél a denevérek viselkedéséről.

Máthé Zsuzsa jegyzetében az énkorszak, a szabályok és meghatározottságok nélküli új világrend káros hatásairól ír.

Pszichológus tanácsára fordult a zene felé, lelkében éppúgy megfér az Iron Maiden, Kurtág György, a jazz, a klasszikus, a népzene, és bár hamar futott vele a szekér, a valódi sikert a látszólag széthúzó hatások szimbiózisa hozta el. Élet rovatunkban Lukács Miklóssal beszélgettünk, aki azon kevés cimbalmosok egyike, akik önálló zenei identitást építettek fel hangszerük segítségével. 

Érdemes a nyáron útba ejteni a frissen nyílt Káli Coolt – a közértként, bárként és galériaként funkcionáló műintézetben jártunk.

Arctér kisrovatunkban Tóth János népi iparművészt, fazekasmestert ismerhetik meg.

A rovat tárcáját Csendes Levente írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Ács Ferenc arról ír, miért lenne szükség arra, hogy állatbarát helyek helyett előbb emberbarát közösségi terek jöjjenek létre.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés