Amerika: A halálbüntetések végrehajtása zavartalanul folytatódhat

2020. július 14. 11:12
Összesen 62 ember van szövetségi halálsoron.

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a terveknek megfelelően haladhat a szövetségi bíróságok ítéletei alapján kiszabott halálbüntetések végrehajtása. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság érvénytelenítette négy kivégzés végrehajtásának felfüggesztését, amelyről egy washingtoni körzeti bíróság döntött előző nap egy utolsó pillanatban benyújtott beadvány alapján. A washingtoni törvényszék bírája arra hivatkozott, hogy az elítéltek nem minden panaszát vizsgálták ki. Tanya Chutkan bíró ítélete mindössze hét órával előzte meg az egyik elítélt kivégzésének tervezett időpontját. A négy elítéltet júliusban és augusztusban egy indianai szövetségi börtönben végzik majd ki. Daniel Lee-re, Wesley Purkeyre, Dustin Honkenre és Keith Nelsonra gyermekek meggyilkolása miatt vár halál. Legutóbb 17 éve hajtottak végre halálbüntetést szövetségi bíróságok ítéletei alapján.

A négy halálraítélt panaszában azzal érvel, hogy a halálos injekcióval történő kivégzést nem szakszerűen, az előírt és halált okozó szereket nem megfelelően alkalmazva hajtják végre, s ezzel fizikai fájdalmat okoznak az elítéltnek. A kormány több szakértő megkérdezését követően arra jutott, hogy a kifogásolt tüdőödéma csak akkor léphet fel, ha a rab már meghalt, vagy teljesen érzéketlenné vált – indokolta ítéletét a szövetségi legfelsőbb bíróság.

Bár az egyes amerikai tagállamokban változatlanul hajtottak végre a helyi bíróságok által hozott halálos ítéleteket, de a szövetségi kormányzat 2003-ban – George W. Bush elnöksége idején – leállította a szövetségi bíróságok által hozott halálos ítéletek végrehajtását. Az ok az ítélet végrehajtásának módja miatt kirobbant vita volt. William Barr igazságügyi miniszter azonban tavaly bejelentette: szorgalmazzák a halálbüntetések újbóli végrehajtását. A tárcavezető a törvényes rend fenntartásának szükségességével indokolta a szándékot. Mint mondta: „tartozunk annyival az áldozatoknak és a családtagjaiknak, hogy végrehajtjuk az igazságügyi rendszerünk által hozott ítéleteket”. Összesen 62 ember van szövetségi halálsoron.

(MTI)

(Fotónkon: lövedéknyomok a kivégzőkamra széke mögött)

 

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés