85 éves a Dalai Láma

2020. július 6. 14:35
A Tibetet Segítő Társaság köszönti.

Ma, 2020. július 6-án 85 éves Őszentsége a XIV. Dalai Láma, írja a Tibetet Segítő Társaság közleménye. Ki ez a megkülönböztetett figyelmet kiérdemelt idős ember, akinek a neve azt jelenti, hogy a Bölcsesség Óceánja, és akit a tibeti hagyomány Élő Buddhaként tisztel? Ezenkívül Kündünnek is szokás nevezni, ami a legmagasabb rangú tibeti méltóság megnevezése, és még az Őszentsége megnevezés is jár sokat mondó neve elé. Miért ünnepelik szerte a világon, titokban még Kínában is, ennek a területében ugyan nagy és természeti kincseiben igen gazdag, de politikai-gazdasági tekintetben kicsiny, jelentéktelen országnak a vezetőjét, amely terület ráadásul immár több mint hatvan éve kínai uralom ellenőrzése alatt áll? A XIV. Dalai Láma, egy ősi birodalom, Tibet királya és legmagasabb vallási vezetője. Ez az uralkodó és több mint százezer elmenekült honfitársa már jó ideje országán kívül kényszerül élni, önként vállalt és/de életüket mentő száműzetésben. Jelenleg Földünk legrégebb óta dolgozó és aktív uralkodója, vallási vezetője, közéleti személyisége, és azt is mondhatni minden szégyen nélkül, vállalhatóan, hogy tevékeny politikusa. A hosszú politikai részvételt leggyakrabban önkényuralmi módszerrel, lehet elérni. Nézzünk körül a világon, és a történelemben is, milyen szánalmas, becstelen, megalkuvó, jellemtelen ország vezetők (legnagyobb tisztelet a kivételeknek) birtokolták a hatalmat, és hiteltelen cselekedeteikkel alázták meg saját népüket.
   
Többször említettem már – fogalmaz a közlemény –, de nem árt ismételni, hogy a kiindulópont tisztázva legyen: jelenkorunk dalai lámájának ereje hitelességében rejlik. Elsősorban jó szándékában, valamint igazmondásában, felelősségvállalásban, önzetlenségében, becsületességében, bölcsességében és az igen nagy jelentőségű együttérzésben lelhető fel. Talán, így egyben közhelyszerű fogalmak ezek, de csak azoknak, akik már régen elfelejtették az egyszerű, de mély értelmű, több dimenziójú szavak erejét, mondhatnám karizmáját, mágiáját. A Dalai Láma viszont nem csak saját maga ura, és ahogy már többször hallottuk tőle, nem csak Tibetért és a tibeti emberekért, nem csak minden országért és emberért, hanem minden érzőlényért vállalta tevékenységét. Ezek a hitelesség, az igazság szavai. Vannak nem egészen jó indulatú kritikák a Dalai Láma irányába, miszerint ő egy nacionalista, szeparatista, terrorista és még ki tudja milyen -ista, az ördög követe, báránybőrbe bújt farkas lenne, aki aláássa a Kínai Anyaország egységét, széthúzást szít, és saját népét feláldozza önző céljai érdekében. Aki ezeket a nemtelen vádakat hallja, szálljon magába, mélyedjen el, és döntse el, mit lát a létforgatagból. Igen sajnálatos és lehet végzetes hiba, hogy a politikai döntéshozók, igaz csak gazdasági érdekekből, de hajbókolnak a fondorlatos hazugságok kitalálói előtt. Személyes találkozók során, még nem találkoztunk olyan emberrel, aki ne a legnagyobb tisztelettel fordult volna a Dalai Láma irányába – írja a Tibetet Segítő Társaság.

Persze lehet hallani jó szándékú ellenvetéseket is, szerepel a dokumentumban: csak beszél, könnyű neki ilyen jóságosnak lenni, hiszen nincs konkrét hatalma és nincs cselekvési hatóköre. Talán az ellenkezője igaz, minden hatalma és cselekvési köre megvan, csak mások az eszközei. Az, az emberi hagyományt követő uralkodó, aki beleáll a rettenetes szenvedéssel teli dolgok közepébe, aki alantas hatalmasságok vállát lapogatja jóságosan, aki képes az együttérzés mellett kiállni a legnagyobb inferno közepette is, aki mozdulatlan tengelyként áll az őrület forgatagában, annak a fegyverei minden atombombánál hatalmasabbak és hatásosabbak, csak az egót pusztítják, egyébként meg építenek. Ha egy uralkodó nem spirituális is, nem lehet hiteles.  Ha nem hiteles,  az emberek nem fogják szeretni, mert a hiteles vezetésre vágyó nép hiteles uralkodókra vár. Ezért szeretik és tisztelik rajongásig a Dalai Lámát emberek milliárdjai. A tibeti hagyomány jóslatai, valamint a Dalai Láma személyes álmai szerint Tenzin Gyaco még sokáig fog élni, és fogja szolgálni az egész emberiséget. A Sambhala Tibet Központ, és veszem a bátorságot, hogy minden magyar ember nevében kívánom, hogy a jóslatok és XIV. Dalai Láma álmai váljanak valóra. A 85. születésnapja után is legyen egészséges, hosszú életű, erővel teli, minden érzőlény javára. Tibet, a tibeti emberek, és minden emberi lény legyen szabad, boldog és jó szándékú a Dalai Láma és mindannyiunk álma és akarata szerint. teljes üzenet: www.tibet.hu – fejeződik be a közlemény.

(MTI-OS)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés