A maszkviselési szabályok lazítását tervezik több német tartományban

2020. július 05. 18:58

Németország északi és keleti térségének több további tartományban is mérlegelik az üzletek, áruházak vásárlóit maszkviselésre kötelező szabály visszavonását.

2020. július 05. 18:58

A vásárlókat a boltokban a koronavírus-járvány miatt maszkviselésre kötelező szabály lazítását tervezik több német tartományban – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. A gyenge forgalomra panaszkodó kereskedők türelmetlensége nagyon is érthető – mondta a lapnak Harry Glawe, a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi kormány gazdasági minisztere. A kormány ágazati vállalkozói érdekképviseletek, szakszervezetek és virológusok közreműködésével vizsgálja a lehetőségeket, és várhatóan az augusztus 4-i ülésén dönt majd. Ha változatlanul alacsony marad a fertőzések száma, nem kell ragaszkodni a maszkviselési kötelezettséghez – mondta a miniszter, rámutatva, hogy az 1,6 milliós tartományban naponta legfeljebb egy-két koronavírus-fertőzést regisztrálnak.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia mellett Németország északi és keleti térségének több további tartományban is mérlegelik az üzletek, áruházak vásárlóit maszkviselésre kötelező szabály visszavonását. Foglalkoznak a gondolattal például Hamburgban, Schleswig-Holsteinben, Szászországban és Alsó-Szászországban. Az egymás közötti legalább másfél méteres távolság betartásának szabályát érdemes megtartani, de a maszkviselési kötelezettséget át lehet alakítani javaslattá, ha a járványhelyzet megengedi – mondta Bernd Althusmann alsó-szászországi gazdasági miniszter.

Az egyelőre nem bizonyított, hogy a maszkviselési kötelezettség visszaveti a kiskereskedelmi forgalmat, két felmérés – a kölni kereskedelmi kutatóintézet (IFH) és a lipcsei kereskedelmi főiskola (HHL) kutatása – viszont azt jelzi, hogy jelentősen javítaná a vásárlási kedvet, ha nem kellene maszkot viselni az üzletekben. A lakosság zömének otthont adó nyugati és déli tartományokban nem változtatnának a szájat és az orrot takaró maszk viselését kötelezőként előíró szabályon. Több tanulmány bizonyítja, hogy a legegyszerűbb maszkok is nagyban gátolják a kórokozó terjedését, ezért fenn kell tartani a kötelezettséget – nyilatkozott Tobias Hans, Saar-vidék tartomány miniszterelnöke. A maszkviselés révén „én védelek téged, te védesz engem” – fogalmazott Malu Dreyer Rajna-vidék-Pfalz tartományi miniszterelnök, kiemelve, hogy továbbra is ez a járványügyi védekezés „alapfilozófiája” a tartományban.

Németországban május közepe óta tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint a közigazgatás 401 alapegysége – járások, városok – közül 119-ben egyetlen fertőzést sem regisztráltak az utóbbi hét napon, további 240 járásban pedig öt alatt volt a 100 ezer lakosra jutó új fertőzöttek száma. Valamennyi járást és várost együttvéve szombatról vasárnapra 239 új esetről érkezett jelentés az RKI-hez. Így a járvány kezdete óta 196 335 ember szervezetében mutatták ki az új típusu koronavírust (SARS-CoV-2) Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma 300-zal 181 700-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 9012 regisztrált fertőzött halt meg, ez kettővel több az egy nappal korábbinál. Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 5600 körül van a 83,1 milliós országban. Az adatokat torzíthatja, hogy a járási és városi egészségügyi hivatalok hétvégenként rendszertelenül továbbítanak adatokat a berlini RKI-nek.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. július 06. 00:02
A maszkot nem az száj és az orr, hanem a szem elé kell felkötni... :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik