Örömmel fogadtuk az Európa Tanács bizottságának ajánlását

2020. július 2. 21:47

Idetartozunk Egyesület
MTI-OS
A közoktatás roma vonatkozású tartalmai, illetve a hiteles tartalom hiánya vagy egyszerűen kihagyásuk a tananyagból jól tükrözi a romák társadalmi kirekesztettségét.

Az Idetartozunk Egyesület évek óta képviseli és dolgozik azért, hogy a romák társadalomtörténete és történelme megfelelő reprezentációhoz jusson a magyar közoktatás tananyagaiban és a nemzeti, illetve kerettantervekben. Ezért is fogadtuk örömmel az Európa Tanács miniszteri bizottságának, a saját törekvéseinkkel egyező ajánlását.

A közoktatás roma vonatkozású tartalmai, illetve a hiteles tartalom hiánya vagy egyszerűen kihagyásuk a tananyagból jól tükrözi a romák társadalmi kirekesztettségét és az alapvető jogaik érvényesülésének hiányát. Az egyik fontos feladat annak az elősegítése, hogy az oktatás valóban az előítéletek és a sztereotípiák csökkentését szolgálja. El kell érjük, hogy az eddigiekkel ellentétben, valódi információ és tudásanyag kerüljön átadásra és a roma közösségek saját narratívái beemelésre kerüljenek! Számunkra ez egyrészt emberi jogok érvényesülésének kérdése, másrészt egy igazságosabb Magyarország felé tett fontos lépésnek tekintjük. Hangsúlyozzuk, hogy a cél megvalósulását politikai oldalaktól függetlenül támogatni kell és ezt a régi adósságot a mindenkori kormánynál napirenden kell tartani, amíg azt meg is cselekszi!

(MTI-OS)
 

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "roma" és a "román" szó furcsán rímel. Én a cigányok helyében nem ragaszkodnék ehhez a megnevezéshez.

Be a közoktatásba!
- Európában, a Balkántól nyugatra, a cigányokat először a XV. században írták le.
Mint keresztény zarándokok jelentek meg, olyan vezetőket követve, akik meglehetősen hivalkodó címeket használtak.

Mivel az a keresztény lakosság kötelessége volt, hogy a zarándokokat segítsék, különösen akkor, ha különböző uralkodók ajánlásaival rendelkeztek, a cigányok elkezdtek visszaélni a kor keresztényeinek vallásosságával. A cigányok ajánlóleveleket mutattak fel, többek között Zsigmond magyar királytól is, úgy állítva be magukat, hogy őseik bűneiért vezekelnek, akik elutasították a keresztény tanításokat. Őseik ezen bűneiért ítéltettek arra, hogy zarándokként vándoroljanak a földön mások jótékonyságán függve.

Először a cigányokat tisztelettel kezelték, hamarosan azonban olyan hírnévre tettek szert, mint tolvajok, tenyérjósok és gyanús becsületességű lókupecek. Egy korabeli német krónika említi, hogy ők nagy tolvajok voltak, különösen az asszonyaik, amiért többjüket el kellett fogni és kivégezni. Hasonlóan ír egy kora XV. századi olasz krónika is.

(Forrás: Kevin MacDonald: A People That Shall Dwell Alone (Egy nép mely egyedül kell lakjon), Writers Club Press, 2002, xvii.old.)

Történetesen angolból kell visszafordítanom magyarra, amit Karsai László történész, holokauszt specialista, a magyarországi cigányokat ért vészkorszaki üldöztetésről írt a Népszabadságban:

Roma holocaust, Hungarian history
by Dr. László Karsai, Professor of History
Népszabadság, 17 Aug. 1998.

„Több mint egy évtizedes levéltári kutatás után úgy ítélem meg, hogy azoknak a cigányoknak a száma, akiket bármiféle üldöztetés ért, ötezerre tehető, ezek közül körülbelül egyezer vált a cigány holokauszt áldozatává.”

A friss Fejlesztési Újságírói Díjas Neuberger Eszter Kanadából megválaszolja a kérdésedet:

"A Roma Community Centernek azonban van még egy érdekes szerepköre. A kanadai hatóságoknak szükségük van bizonyítékra, hogy az eléjük kerülő magyar, cseh, szlovák állampolgárok valóban az országban hátrányosan megkülönböztetett roma kisebbséghez tartoznak-e. Hisz a legtöbb többségi társadalomhoz tartozó ember megalapozatlanul kérne menedéket Kanadában, mert minden bizonnyal nincs az országában veszélynek kitéve.
Itt lép a képbe a Roma Community Center. A roma menedékkérőkről ugyanis legtöbbször ők tanúsítják, hogy tényleg cigányok. (A magyarországi romák esetében hallottuk, hogy a miskolci roma önkormányzat állít még ki ilyen igazolásokat.)
Az egyesület vezetője Micheal Butch, egy roma bevándorló család negyedik generációs tagja, aki az Abcúgnak elmesélte: amikor a Roma Community Centernél kezdett dolgozni, először nem igazán tudott mit kezdeni a Magyarországról érkező romungró cigányokkal.
Ezek a romák ugyanis történelmi okokból erősen asszimilálódtak a többségi (magyar) társadalomhoz, magyar az anyanyelvük, és sokan a hagyományos roma foglalkozásokat sem űzik már. Nem is ápolnak olyan alapvető hagyományokat, mint például a közvetítő felkérése párválasztás, házasságkötés esetén.
“Meg kellett tanulnom, hogy ezek nélkül is lehet valaki roma"

Már úgy érti, Magyarországon nem volt porrajmos. Nehéz is lenne utólag bevezetni, mert a cigányság létszáma szépen nőtt még a második világháború alatt is.
Az osztrák sógorok és horvát testvéreink viszont porrajmos pozitívak, tekintve hogy 1945-ig pontot tettek cigány honfitársaikra, mind egy szálig kiirtva őket.

Te ez nem a Tordai Bence? A pofája legalább akkora és a közgazdasági kérdésekben a szokvány anális förmedvényei mellett tényanyag is van...

Bispora meg úgy csinálná, mint Izraelben a zsidók: haplogroup alapú genetikai markereket használva...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés