Röntgenes módszerrel tették láthatóvá a lefejezett francia királyné szerelmes leveleit

2020. június 4. 16:42
Mivel a királyi család a forradalom éveiben jelentős nyomás alatt állt, a cenzorok egész bekezdéseket kisatíroztak Marie Antoinette leveleiből.

Megfejtették Mária Antónia  (Marie Antoinette) francia királyné titkos szerelmes leveleit: szeretőjének szóló írásainak megfeketedett részeit egy újfajta röntgenes módszerrel sikerült láthatóvá tenni. A francia Nemzeti Levéltár (Archives nationales) projektjének célja nem az volt, hogy „szenzációs leleplezéseket” tegyenek. Az intézmény közlése szerint XVI. Lajos francia király felesége és a svéd Hans Axel von Fersen gróf közötti titkos levélváltás elsősorban a forradalom éveiben megélt reményről, aggodalmakról, bizalomról és rémületről szól. Mivel a királyi család a forradalom éveiben jelentős nyomás alatt állt, a cenzorok egész bekezdéseket kisatíroztak a levelekből. 

Elképzelhető, hogy maga von Fersen is olvashatatlanná igyekezett tenni a leveleit.

Mária Antónia még párizsi házi őrizetének ideje alatt kifejezte vonzalmát von Fersen iránt, aki viszonozta a szerelmet. „Először olvashatunk olyan írást von Fersen tollából, amely nem kétértelmű mondatokkal írja le a királyné iránti, eddig gondosan titkolt érzelmeit” – közölte a Nemzeti Levéltár, amely 1982 óta Mária Antónia 25 és von Fersen 29 levelét őrzi gyűjteményében, ezek nagy részét már korábban sikerült megfejteni. Mária Antóniát 1793-ban fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nemrég hozott róla egy filmet valamelyik csatorna. Nagyon sajnáltam szegényt. Nő volt, szép nő, szerette a szép ruhákat. Sok rágalmat terjesztettek róla.
Akik kivégezték aljas gyilkosok voltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés