Amerikai igazságügyi miniszter: Bizonyítékaink vannak arra, hogy többek között az Antifa is szítja az erőszakos cselekményeket

2020. június 4. 21:56
William Barr csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a hatóságok eddig 51 embert tartóztattak le erőszakos cselekmények gyanújával.

Szélsőséges agitátorok" próbálják megosztani az amerikai társadalmat az afroamerikai George Floyd rendőrök általi meggyilkolása kapcsán” – jelentette ki csütörtöki sajtókonferenciáján William Barr amerikai igazságügyi miniszter.

A tárcavezető a magát antifasisztának nevező Antifa mozgalomhoz kapcsolódó szélsőségesekről beszélt. „Bizonyítékaink vannak rá, hogy az Antifa és más szélsőséges csoportok, valamint különböző politikai irányvonalat magukénak valló politikai szereplők szítják az erőszakos cselekményeket, s részt is vesznek ezekben” – jelentette ki William Barr. Konkrétumok említése nélkül hozzáfűzte, hogy „külföldi szereplők” is részt vesznek az erőszak szélesítésében. Mint mondta: a kormányzatnak erőszakot szító szervezetekkel kell megbirkóznia.

A fegyvertelen afroamerikai Floyd azután halt meg, hogy múlt hétfőn letartóztatás közben egy fehér rendőr a nyakára térdelt. A brutális letartóztatás a fajgyűlölet elleni tüntetéshullámot váltott ki az Egyesült Államokban. William Barr kifejtette: Floyd halála után „a törvénytelenség, az erőszakos lázongás, a gyújtogatás, üzletek kifosztása, rendfenntartó erők és ártatlan emberek elleni támadások” intéztek kihívást a törvényesség ellen. Kitért arra is, hogy Donald Trump elnök hétfői látogatásakor a Fehér Ház melletti Szent János templomnál a rendfenntartó erők azért léptek fel a tüntetőkkel szemben, mert dobálózni kezdtek és egyre erőszakosabbá váltak. „Háromszor szólítottuk fel őket, s amikor nem reagáltak, akkor kiszélesítettük a rendfenntartók kordonját” – fogalmazott.

Barr elmondta, hogy a szövetségi hatóságok eddig 51 embert tartóztattak le erőszakos cselekmények gyanújával.

Hozzáfűzte: a tüntetők egyedül Washingtonban 114 rendőrt sebesítettek meg, 22 rendőrt kórházban ápolnak. A miniszter kiemelte: „tagadhatatlan, hogy sok afroamerikai elvesztette bizalmát az amerikai bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében”. Hangsúlyozta, hogy ezen változtatni kell. A sajtókonferencián részt vett Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója is. Ő azt hangsúlyozta, hogy a békés tüntetések a demokrácia erejének bizonyítékai, de az erőszak nem a demokrácia része, nem engedhető meg.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért valaki megmondhatná a 350 millió hülye amerikainak, hogy ez NEM rasszista emberölés volt.

Az Antifa anarchisták és nihilisták gyülekezete.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés