Kerüljük el a digitális karantént!

2020. május 26. 14:52

Katolikus Karitász
Közlemény
A mérték nélküli játék, gépezés, telefonozás függőség kialakulásához vezethet.

„A koronavírus megjelenése előtt, becslések szerint Magyarországon 1,5-2 millió ember játszott szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenvedett. Ez a szám a koronavírus járvány alatt emelkedhetett. Digitális karanténba zárhatjuk saját magunkat, ha nem figyelünk a függőségre utaló jelekre.

Erre hívja fel a figyelmet a Karitász által összeállított www.jatekfuggosegnelkul.hu oldal, mely a szerencsejáték és online függőségről, tüneteiről, kialakulásáról, felismeréséről nyújt ismereteket. A honlapról megtudhatjuk azt is, hogy hová fordulhatunk, milyen segítséget igényelhetünk, ha a családunkban, környezetünkben merül fel a függőség gyanúja.

A legnagyobb veszély gyermekeinket fenyegeti! A járványügyi helyzetben elmaradtak a közösségi programok, elterjedt az otthoni munkavégzés és az online oktatás miatt leszűkült a társas érintkezés. Többet ültünk a számítógép előtt, többször volt kezünkben a telefonunk és fennáll a veszély, hogy a járvány elmúltával sem változik a helyzet. A mérték nélküli játék, vagy »gépezés«, »telefonozás« függőség kialakulásához vezethet. Különösen érvényes ez gyermekeinkre.

Néhány figyelmeztető jel:

  •     Ha a munkaidő vagy az iskola rovására játszunk…
  •     Ha a játék miatt gondterheltté válik a magánéletünk…
  •     Ha egyre több pénzt költünk az online játékra és késztetést érzünk, hogy visszanyerjük, vagy még többet nyerjünk…
  •     Ha az utolsó filléremet is eljátszom, ha kölcsönkérek vagy eladok valamit, hogy játszhassak…
  •     Ha már az alvásban is zavar a játék…
  •     Ha valami törvénysértő dolgot csinálok, hogy játszhassak…
  •     Ha annyira belefeledkezem a játékba, hogy teljesen kizárom a környezetemet…

Szabadulás a digitális karanténból….

Mindenki érintett! Ha nem is közvetlenül, de játékfüggőséggel érintett személy lehet a családban, szomszédban, vagy osztálytársaink, munkatársaink, barátaink között. Vajon figyelünk e rájuk? Teszünk-e értük vagy csak végignézzük nehézségeiket? Vajon én veszélyeztetett vagyok-e, beismerem-e magamnak, ha már átléptem a határt? Hol a határ? … és hol a segítség?
Ezek a kérdések foglalkoztatnak bennünket, hiszen közösségben élünk. A családi szeretet megéléséhez hozzátartozik, hogy figyelünk a saját nehézségeinkre és mások problémájára azokban az időszakokban is, amikor ezt nehezebb megtenni. Ha környezetünkben felmerül, hogy valakinél kialakult a játékfüggőség, érdemes felkeresni konzultáció érdekében egy szolgálatot, amelyik függőséggel foglalkozik, vagy egy önsegítő csoportot. Ebben ad segítséget a www.jatekfuggosegnelkul.hu oldal. Az egyéni konzultációk telefonon és online is elérhetők.

A Katolikus Karitász önkéntesei és munkatársai több területen igyekeznek segíteni és nem engedik el a rászorulók kezét!”

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés