Kásler Miklós nem tudta megoldani a feladatot

2020. május 22. 21:47

Szél Bernadett
Facebook
Érdemei olyannyira történelmiek, hogy Orbán Viktor kiszervezi alóla az egészségügyet.

„Üdvözlet mindenkinek! Pár gondolat először a miniszterelnök felvetéseiről és egyben arról, amit én gondolok a helyes irányról.

Kásler Miklós érdemei olyannyira történelmiek, hogy Orbán Viktor kiszervezi alóla az egészségügyet. Érdekes elismerése ez a történelmi érdemeknek. A miniszterelnök is pontosan tudja: Kásler Miklós nem tudta megoldani a feladatot — egy tíz éve nullára tett egészségügy esetén ez nem is egyszerű, de nem mentség, mert hibás döntéseket hozott. Sorozatban. A járvány alatt láthatatlanná vált miniszter egymás után adta ki kapkodó, ellentmondó, minden szakmai alapot nélkülöző utasításait, a járvány közepén rugdosott ki kórházigazgatókat, majd jól letagadta még a saját döntését is. Miatta kellett kiüríteni 32 917 ágyat, miatta kellett hazaküldeni frissen műtött, magatehetetlen, kórházi ellátásra szoruló betegeket.

A történelmi ember még azt sem volt képes elérni, hogy a frontvonalban teljesítő egészségügyi dolgozók kapjanak pluszpénzt: mint tudjuk, havi 200 óra munkáért nettó 109 és 150 ezer forintot visznek most haza a COVID-osztályon dolgozó ápolók, egy tüdőgyógyász pedig nettó 200 ezer forintot. Az ápolók elmondása szerint nemcsak a beígért 500 ezer forintos kiegészítést nam kapták meg — amire nyárig kell várniuk —, de még a pótlékokat és a túlórapénzt is csak a következő fizetésükkel utalják. Ez elfogadhatatlan, és ahelyett, hogy Orbán Viktor nekiáll provokálni az országot és legfőképpen a cserbenhagyott beteg embereket és az éhbérért életüket kockáztató kórházi dolgozókat, végre a klientúra etetése helyett nekik is adhatna pénzt. Dupla bért visszamenőlegesen minden frontvonalban dolgozónak, anyagi kompenzációt az otthon ápolóknak és mielőbbi intézményi ellátást a kórházi ellátásra szoruló betegeknek. Ez lenne a minimum minimuma.

A miniszterelnök a munkanélküliekről is beszélt. Szokás szerint mások által nem megismerhető adatokat dobott be: nem tudjuk, honnan vette a 173 ezres számot, mint ahogy azt sem, hogy honnan tudja, hogy 70 ezer embernek már lejárt a három hónapos munkakeresési járadéka. A hivatalos statisztikák használhatatlanok: nem mutatják a járvány hatására kialakult helyzetet, nem látjuk, hogy hányan lettek azóta munkanélküliek, közülük hányan folyamodtak munkanélküli ellátáshoz és hányuknak járt le az ellátási ideje. Akárhonnan is vannak Orbán Viktor adatai, egyre többen lesznek, akik a következő hónapokban maradnak pénz nélkül. Az Európai Bizottság friss országjelentése is azt mondja, az Európában legrövidebb munkanélküli ellátás még békeidőben sem ad megfelelő védelmet, ráadásul a munkahelyvédelmi támogatások is jóval szűkmarkúbbak a többi országénál (igen, erre mondta Orbán Viktor, hogy minden idők legnagyobb gazdaságvédelmi csomagja). A zsákutcás közmunka felpörgetése és a katonáskodás helyett meg kellene hosszabbítani a munkanélküli ellátás idejét 9 hónapra és kiterjedtebb bértámogatási programmal előzni meg a munkanélkülivé válást.

És még egy: most érdemes végiggondolni, merre tovább. Amit most látunk, az az, mennyire a sors kezében van az ország akkor, ha a korrupció kormányoz, és az egészségügy, az oktatás, a szociális biztonság az utolsó a sorban. Ez a század klímaválságot hozott, benne új, korábban ismeretlen kihívásokkal. Az életünk egy megelevenedő tudományos-fantasztikus film. Új megoldások, új irányok kellenek. A propaganda és a korrupció ezt nem oldja meg helyettünk, és az a kormány sem, aki csak ezt a kettőt tudja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a nő együtt az ellenzékkel és "független" sajtójukkal folyamatosan hazudik és tényeket hallgat el.
Így volt ez a budakeszi német műsorral is, ahol természetesen a független német televizió elfelejette a másik érintett felet megkérdezni.
Most meg az egészségügyi bérekkel okoskodik.
Világosan elmondta a kórház, hogy mindenki megkapta a megállapodott bért.
Kiragdott "tényekkel" kóklerkednek.
Még akkor is, ha a munkanélküli járadékot esetleg indokolt lenne is 9 hónapra növelni és a családoknak korábban a munkabér alapján járó családi adó kedvezményt kiegészítésként odaadni.

A honvédség tartalékos állományába felvenni a munkanélkülieket jó megoldás.
Ha talál az illető munkát bármikor kiléphet a szolgálatból.
A virus miatt ne akarjuk bevezetni a segélyen élők társadalmát.
Aki meg lustasága, felelőtlenség és képzetlensége miatt nem dolgozott ne akarjon most ebből előnybe kerülni.
A rászoruló gyerekeket meg természetben kell (étkezés, ruházat stb.) támogatni, ahogy a az állítólag szegregált oktatást is természetben kell pótolni, hiszen a Kúria is az eredeti állapot helyreállítását emlegette, az pedig nem pénzzel oldható meg.

Egyet mindenki elfelejt.
Németországban az egészségügyért a bér alapján fizetett járulékok százalékos aránya a magyarral azonos nagyságrendú.
Tehát abszolút értékben úgy háromszor annyi pénzből gazdálkodhat az egészségügy.
A költségek (gyógyszer, gépek) meg nálunk is (a bér kivételével) nyugati színvonalon állnak.
Érdekes módon errő l senki nem beszél.

Van valami, amit Széll Bernadett megoldott? Mielőtt mást kritizál, erről kéne beszélni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés