Abbász közel-keleti rendezési konferencia összehívására kérte Putyint

2020. május 20. 18:41
A palesztin vezető két állam létén alapuló megoldással szeretne véget vetni a konfrontációnak.

Közel-keleti rendezési konferencia moszkvai megrendezésére kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt Mahmúd Abbász palesztin vezető – közölte Abdel Hafiz Nofal, az orosz fővárosban akkreditált palesztin nagykövet szerdán a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

A misszióvezető szerint Abbász néhány hete levelet intézett Putyinhoz, s ebben egy olyan konferencia összehívását kérte a Palesztina és Izrael közötti békefolyamat ügyében, amely egy új mechanizmust hozhatna létre az izraeli-palesztin tárgyalások számára, abban a reményben, hogy sikerülhet két állam létén alapuló megoldással véget vetni a konfrontációnak. A nagykövet azt mondta, válaszában az orosz elnök megerősítette, hogy támogatja a palesztinokat és a közel-keleti konfliktus kétállami rendezésének elvét.

Nofal szerint Oroszország, az EU, az ENSZ és az Egyesült Államok között egyeztetés folyik a közel-keleti közvetítő „kvartett” találkozójának összehívásáról. Ennek időpontjáról és szintjéről még nem született megállapodás.

A kvartett tagjai legutóbb egy március 26-án megtartott videokonferencia keretében egyeztettek egymással. Oroszországot Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes képviselte. „Nagyon szeretnénk folytatni a tárgyalásokat Izraellel a kétállami elv alapján” – hangoztatta nagykövet, Abbász elnöknek azt a keddi bejelentését kommentálva, amely szerint Palesztina érvénytelennek tekinti az összes Izraellel és az Egyesült Államokkal megkötött megállapodást. Nofal szerint a nemzetközi közösségnek, amely nem ért egyet sem az amerikaiak által meghirdetett „évszázad alkujával”, sem a palesztin területek Izrael általi annektálásával, erőfeszítéseket kell tennie a nemzetközi konferencia összehívásáért a közel-keleti rendezés új mechanizmusának megteremtéséért.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap a knesszetben, a március 2-i választások eredményeképpen felállított koalíciós kormányát bemutatva, egyebek között arról beszélt, hogy eljött az ideje a ciszjordániai palesztin területek egy részének Izrael általi annektálásának. A TASZSZ azt írta, hogy a kabinetet alkotó pártok megállapodása értelmében ez már június 1-jén megtörténhet. Mahmúd Abbász már februárban bejelentette az Izraellel kötött megállapodások visszavonását, amikor Donald Trump amerikai bemutatta közel-keleti béketervét, amely tartalmazta annak lehetőségét, hogy Izrael területeket annektáljon Ciszjordániában. Mostanáig azonban a nyilatkozat ellenére ténylegesen még nem számolták fel az Izraellel korábban megkötött egyezményeket.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés