Müller Cecília: Továbbra is csak telefonos bejelentkezés után lehet orvoshoz menni

2020. május 19. 12:04
A kullancsok és a szúnyogok nem terjesztik a koronavírust, de ettől még veszélyesek.

Bár rendkívül kedvezőek a legutóbbi fertőzési adatok, meg kell tartanunk az éberségünket – fogalmazott Müller Cecília az Operatív Törzs (OT) tájékoztatóján. Az elmúlt 24 órában 21 új fertőzést regisztráltak, így a számuk összesen 3556. Öten haltak meg tegnap, az elhunytak száma 467, közülük 434-en 61 éven felüli voltak, 62 százalékuk pedig budapesti. Eddig 1412-en gyógyultak meg, 46 százalékuk fővárosi lakos, s 138 ezer 697 tesztet végeztek el. Az aktív betegek száma 1677, 45 százalékuk budapesti – sorolta a számokat az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a tegnapi egészségügyi nyitás következtében néhány intézményben tumultus alakult ki, ami nagyon helytelen, továbbra is telefonon be kell jelentkezni, s csak a megadott időpontra lehet elmenni a rendelőkbe.

Ezt körvetően a járványok terjesztő közegéről beszélt a tisztifőorvos. A koronavírus esetében ilyenről nem beszélhetünk, de a szabadidős tevékenységek miatt más veszélynek ki vagyunk téve. Ilyenek a szúnyogok, amelyekből 50 fajt ismerünk, de csak néhány terjeszt betegséget. Magyarországon elvétve már találtunk egzotikus, trópusi fajokat is, de ezek járványügyi kockázata elhanyagolható, nincs meg ugyanis az állatoknak a szükséges életterük. A „hazai” szúnyogaink, mint például a dalos szúnyog ugyan terjeszti a nyugat-nílusi lázt vagy a bőrférgességet, de Magyarországon ilyen betegséggel még nem találkoztak az orvosok. A szúnyogok ellen úgy lehet a legjobban védekezni, ha minél kevesebb lehetőséget adunk a szaporodásukra, megakadályozzuk, hogy álló, pangó víz jöhessen létre, ahova le tudják tenni a petéiket.

A kullancsok bakteriális eredetű Lyme-kórt és vírusos agyvelőgyulladást okozhatnak. Itt a legfontosabb, hogy a szabadtéri tartózkodás után azonnal ellenőrizzük a testünket, s ha találunk benne kullancsot, szedjük ki. Ekkor kicsi az esélye a megbetegedésnek, hiszen az állatok a megkapaszkodásuk után pár órával fecskendezik a szervezetünkbe a mérgező nedveiket.

Kiss Róbert az OT ügyeleti központjának a munkatársa május 21-én hatályba lépő határenyhítésekről számolt be. Horvátországba például már nemcsak az léphet be, akinek ingatlana vagy hajója van ott, hanem más méltányolható okból is, ilyen az orvosi ellátás, s a meglévő szállás. A magyar-osztrák határon lévő Zsira nyitva lesz reggel 5 és este 9 óra között.

A rendőr alezredes azt is elmondta, hogy hatósági házi karanténban 10 ezer 394-en vannak, közülük 806-an az elmúlt 24 órában kerültek oda. A rendőrök tegnap 31 magatartásszegést állapítottak meg.

(Mandiner)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés