Csődközelbe került a Lufthansa a koronavírus miatt

2020. április 24. 12:08

Sajtóhírek szerint 10 milliárd eurós állami mentőcsomagot kaphat a német légitársaság.

2020. április 24. 12:08

10 milliárd eurós állami mentőcsomagot kaphat a Lufthansa, amelynek feltételeit jövő héten véglegesítik – írja a Portfolio a Reuters információira hivatkozva. A portál emlékeztet, hogy a Lufthansa gyakorlatilag leállította a repülést a koronavírus-válság közepette és már korábban belengette, hogy állami segítségre lehet szüksége. A Reuters információi szerint a légitársaság az új német gazdasági stabilizációs alapból kaphat tőkét, valamint állami garanciát a hiteleire, emellett Ausztria, Svájc és Belgium pedig hitelekkel támogathatja meg a céget és a helyi leányvállalatait.

A német alapból 4 milliárd eurót kaphat, amiért cserébe szavazati jogot nem kap az állam, „csendestárs” lesz, de elképzelhető, hogy a jövőben részvényekre konvertálhatja azt. A légitársaság 5 milliárd eurónyi, 80 százalékban állami garanciával megtámogatott hitelt kaphat a német állami KfW banktól, további 1 milliárd euró hitel jöhet Ausztriától, Belgiumtól és Svájctól.

A Lufthansa intenzív tárgyalásokat folytat a kormányzatokkal, hogy biztosítsa a fizetőképességét a rövid távú likviditási problémák közepette, ami a légiközlekedési szektor számos szereplőjét sújtja. A Lufthansa csoport 1,2 milliárd eurós veszteségről számolt be az első negyedévre. A tervek szerint a héten prezentálja a német kormány az elképzeléseit a Lufthansának és jövő héten véglegesedhetnek a feltételek.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
... az oláhokat
2020. április 25. 11:47
Okés, jöjjön az államosítás, de akkor ismerjük el végre, hogy nem az államok vannak a cégekért, hanem fordítva. Coki globális tőke, ha ilyenkor a markotokat tarjátok, vagy karba teszitek a kezeteket. Az Unió oldja fel az állami beavatkozás korlátozását! Nekünk is jól jönne ez a lehetőség.
Jack Reynor
2020. április 24. 20:10
Kötelezettségszegési eljárást kell kezdeményezni a német kormány elleb. Ez ilyen egyszerű.
3M..
2020. április 24. 20:03
Az semmi. A MALÉV 2013-ban, be is csődölt! Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
gin74tonic
2020. április 24. 17:01
2009 es 2011 ben volt pilotasztrajk a malevnal, 2009 "A Malév szóvivője, Hegedűs Ádám arról szerint a pilóták átlagosan 2,2 millió forintot keresnek havonta, de a cég a repülési pótlékukat, valamint napidíjukat csökkentette. .." tehat 2 millio az keves, de nem elmenni masik ceghez a megoldas hanem a sztrajk 2011 "A Malév viszont nem akar az előírtnál több pihenőt adni. A légitársaság vezetése úgy látja, a magyar pilóták kevesebbet dolgoznak, mint más országokban. Ha nincs megállapodás, akkor péntektől sztrájk lesz." csak a tisztan latas kedveert: a malev pilotaknak az atlagos jaratido 1.5 ora volt ( hiszen europan belul a leghoszabb utak ( LOndon, Moszkva ) is 2 ora, mig a pl lengyelek mar nagy szamban repultek kanadai es usa celallomasokat, de a piheno ido legyen ugyanannyi. Jo buli, nem? szoval a pilotak is megnyomtak az asot a malev sirjanak asasakor boven
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik