Müller Cecília: Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az ország minden területén

2020. április 02. 11:18

Mindenki csak akkor hagyja el otthonát, ha az feltétlenül szükséges – kérte a szakértő.

2020. április 02. 11:18

Müller Cecília úgy fogalmazott, az egész ország területén jelen van a vírus. Olyan sok kontaktus történik a fertőződés során, hogy az gyakran már nem teszi lehetővé az esetek feltárását. A fertőződés lehetőségét minden lehetséges eszközzel akadályozzuk meg, az emberek ne találkozzanak – tette hozzá. Mindenki tartsa be az ajánlott, egymástól való távolságot (1,5 méter).

Tanácsok munkába járóknak

Aki teheti, az autóval, kerékpárral menjen dolgozni – javasolta a tisztifőorvos. Müller Cecília arról is beszélt, hogy az autót, kerékpárt is tartsuk tisztán, és a belső-, gyakran használt felületeket is gyakran töröljük le. „Rendszeresen töröljék át  fertőtlenítővel a kormányt, a műszerfalat és minden olyan felületet, amit a járműben megérintenek” – fogalmazott. „Csak egészséges ember menjen munkába” – emelte ki alapvető feltételként.

A szakértő azt tanácsolta, hogy amennyiben mindenképpen tömegközlekedéssel kell utaznunk, akkor a lehető legrövidebb időt töltsünk el várakozással, és lehetőleg a megállóban is tartsuk a 1,5 méteres távolságot. Lehetőség szerint megfelelő távolságban helyezkedjünk el egymástól magán a járművön is. A kapaszkodók használatához akár egy tiszta papírzsebkendőt is használhatunk, amit leszállás után természetesen azonnal dobjunk ki. Mindig mossunk kezet a megérkezéskor – tette hozzá a szakértő.

Müller Cecília azt javasolta, hogy az informatikai eszközeinket is próbáljuk meg minden nap, akár többször is letisztítani (pl.: egy fertőtlenítő kendővel letörölni). Otthon és munkahelyünkön egyaránt fontos a gyakran használt felületek tisztítása is (pl.: lámpakapcsolók, a lift gombja, stb.) – emelte ki. Az országos tisztifőorvos megköszönte, hogy számos munkáltató figyel rá, és egyre több helyen található az egyes munkahelyeken is kihelyezett fertőtlenítő szer.

Már több mint 10 ezer hatósági házi karantén van

Lakatos Tibor, rendőr ezredes arról beszélt, hogy összesen már több mint 10 ezer hatósági házi karantén van. Eddig több mint 78 ezer ellenőrzést hajtottak végre és több mint 800 esetben történt szabálytalanság. Az üzletek nyitva tartásával kapcsolatban 39 esetben történt figyelmeztetés. 25 esetben helyszíni bírságot, 61 esetben pedig szabálysértési feljelentést is tettek. A rendőri intézkedéseket a polgárok érdekében hozták, ezért is került sor több mint 1700 szóbeli figyelmeztetésre a kijárási korlátozással kapcsolatban – fogalmazott. 

32 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt – tájékoztatott Lakatos Tibor. Felhívta a figyelmet arra is, hogy több esetben indult eljárás csalás miatt. Kérte, hogy mindenki legyen körültekintő, sokan próbálnak visszaélni a veszélyhezettel, amiből az érintett áldozatoknak anyagi kára is származhat.

A határokon jelenleg nincsen jelentős fennakadás – fogalmazott. Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy a Magyarországon bevezetett intézkedések nem túl szigorúak, és igazodnak a járvány állásához. Ahol kialakulnak gócpontok, ott szigorodhatnak az intézkedések. Lakatos Tibor elmondta,

a kórházak egyheti tartalékkal rendelkeznek védőeszközökből. 

Indokolt az intézkedések fenntartása

Müller Cecília elmondta, hogy haladunk a tömeges megbetegedések felé, így indokolt az intézkedések fenntartása. A szakértő az utcai maszk viselése kapcsán elmondta, ha valaki beteg, akkor maradjon otthon. Ha mégis el kell mennie, akkor a beteg mindenképpen viseljen maszkot. Ha valaki nagyobb biztonságban érzi magát a maszk viselésével, akkor feltétlenül viselje – mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília szerint több, nem minősített teszt van forgalomban, és ezek minőségét a WHO sem tudja garantálni. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy nem mindegy, milyen beavatkozásokat végeznek az egézségügyi dolgozók. Azok szerint állnak rendelkezésre a védőfelszerelések.

A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy az összes krónikus megbetegedés komoly kockázati tényező koronavírus-fertőzés esetén. Amikor az immunrendszer védekezőképessége csökken, akkor különösen veszélyes a koronavírus – tette hozzá. Az új koronavírus esetében az állati terjedést is vizsgálják – tájékoztatott Müller Ceclíia. Az eddigi ismeretek szerint a rovarok nem terjesztik ezt a betegséget – tette hozzá. Ha valaki házi karanténban van, akkor a háziorvost, ha súlyos baj történik, akkor a mentőket kell hívni – fogalmazott Müller Cecília.

(Mandiner)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vidėken újrakezdő
2020. április 02. 16:18
Ha valaki nagyobb biztonságban érzi magát a maszk viselésével, akkor feltétlenül viselje? - Bárki lehet vírusgazda, bárkit megfertőzhet. Ehhez nem kellenek tünetek.
Emmanuel Goldstein
2020. április 02. 12:19
Nonszensz, hogy 585 fertőzött van hivatalosan az országban. Szerintem bármelyik nagyobb városban akad legalább ennyi.
files32
2020. április 02. 12:17
Müller Cecília: Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az ország minden területén Akkor meg mire szavazták meg maguknak a felhatalmazást?
Palepoli
2020. április 02. 12:13
Elegem van a nyavalygásból és az értelmetlen korlátozásokból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik