Völner szerint semmiféle előnyt nem jelentenek Magyarországnak az EU járványellenes intézkedései

2020. március 30. 19:28
Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Brüsszel nem készült fel a járványra.

Azonnali kérdésekkel folytatódott hétfő délután az Országgyűlés munkája.

A fideszes Hörcsik Richárd szerint a koronavírus-járvány miatt elhúzódó küzdelemre kell számítani és arra kell készülni, hogy a járvány legkritikusabb időszakában az egészségügynek a szokásos terhelés többszörösével kell megbirkóznia. Létfontosságú, hogy a készletekkel jól tudjon az ország gazdálkodni – hangoztatta. Elmondta, védőfelszerelések és egyéb eszközök érkeztek Kínából, Üzbegisztánból, valamint Törökországból. Szerinte az Európai Parlament múlt heti döntései segítséget jelentenek azoknak a tagállamoknak, ahol lemaradás van az uniós fejlesztési források lehívásában. Magyarország nem tartozik ide – közölte, majd azt kérdezte, Magyarország milyen segítségre számíthat Brüsszeltől a védekezésben.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az EU nem készült fel a járványra. A múlt heti döntés – amellyel lehetővé tették, hogy a le nem kötött és a visszatérítendő források terhére az egészségügyet és a kis- és közepesvállalkozásokat segítő intézkedéseket tegyenek a tagállamok – Magyarországnak semmilyen előnyt nem jelent, mert az ország 100 százalékban lekötötte a rendelkezésre álló forrásokat.

A Párbeszéd színeiben politizáló Burány Sándor a hétfőn Magyarországra érkezett újabb védőfelszerelések kapcsán azt kérdezte: változtat-e a kormány és az operatív törzs az eddigi szakmai álláspontján, és bevezeti-e a tömeges koronavírus-szűrést Magyarországon, illetve elérhetővé teszi-e a védőmaszkokat mindenki számára?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta: a járvány elleni védekezés hosszú ideig tart majd, ezért a szükséges eszközöket előre meghatározott terv szerint kell felhasználni, hiszen lehet, hogy 1-2 hónap múlva is szükség lesz ezekre. A tesztelésről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a WHO magyarországi irodavezetője szerint Magyarország jó eljárásrendet követ a tesztelésben, amikor a tüneteket mutató gyanús eseteket vizsgálja. Az államtitkár szerint Magyarország a tesztelés ügyében továbbiakban is WHO által elismert protokollt követi.

Molnár Zsolt (MSZP) azt tette szóvá, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésbe nem vonják be az önkormányzatokat, a többi között Budapestet sem, miközben ők azok, akik közvetlen kapcsolatban állnak a lakossággal. Ne lökjék félre Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes kinyújtott kezét – kérte, az információáramlást hiányolva.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, a fővárosi védelmi bizottság március 20-án kezdte meg munkáját, a főpolgármesternek minden információ a rendelkezésére áll.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én Pest egyik un. jobb kerületében lakom és a környező patikákban nincsen maszk. Szerencsére a garázsból előástam egy "több, mint semmi" példányt.

:_)
Budapesten mutálódott a koronavírus. Karácsonyi vörös koronavírusnak hívják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés