Fontos nap az Országgyűlésben: törvény rendelkezhet a rendeleti kormányzásról

2020. március 30. 6:54
Délelőtt tizenegy órakor az utóbbi évek legfontosabb ülésnapja kezdődik az Országgyűlésben.

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatáról, amely a rendeleti kormányzás lehetőségét vezeti be a veszélyhelyzet idejére. A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament egynapos ülése 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők az első két napirendi pontban a két elfogadásra váró előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokat tárgyalják.

A Ház elsőként a kormány azon javaslatáról szavaz, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) józsefvárosi bővítését teszi lehetővé egy állami telekcserének köszönhetően. Ezt követően döntenek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról, amely a veszélyhelyzet idejére lehetővé tenné, hogy a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak.

Mindkét előterjesztés elfogadásához a jelen lévő képviselők legalább kétharmadának támogatására van szükség. A határozathozatalok után az azonnali kérdésekre két óra, az interpellációkra pedig egy óra áll majd rendelkezésre, míg a kérdések harminc percben hangozhatnak el. A Ház ülése várhatóan napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

(Mandiner)
 

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Falunkban a momentumos polgi, aki elsőre fizetést emelt és a feleségét is alkalmazta, hétfőn rendeletben intézkedett az óvodák és iskolák zárva tartásáról. Kénytelen volt, lejárt az előző, a kormány szabta határidő. Hetente bevásárolnak, patikából, Tescoból.

Lassan két hete, h. nem léptünk ki a kerítésen túlra. Nagyon jó, h. TV-ből, újságból lejön, h. nem könnyű, de más is kínlódik, gyerekekkel egy városi lakásban sokkal nehezebb és valahogy napról-napra ki kell bírni és hálásnak lenni a segítségért.

Az olimpiai bajnok ma kiugorhat a dobrevista moslékkoalából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés