Nemsokára megnyithatják Romulus feltételezett sírhelyét

2020. február 21. 19:48

„A felfedezés új fényt vet Róma történelmére” – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója.

2020. február 21. 19:48

Két éven belül megnyithatják a látogatók előtt azt az i. e. 6 századból való földalatti szentélyt, amely az ókori Róma első királyának, Romulusnak lehet a síremléke – közölte pénteken Alfonsina Russo, a római Colosseum Régészeti Park igazgatója pár nappal azután, hogy az olasz fővárosban bejelentették a szentély felfedezését. A legendás Romulusnak, az örök város alapítójának tiszteletére emelt oltárt és a szarkofágot egy föld alatti teremben (hipogeum) találták meg a Forum Romanum területén. A mintegy 1,4 méter hosszú, tufából készült szarkofág egy kerek oltár előtt áll, amely az időszámításunk előtti 6. századból származik.

A szentélyt a Curia Julia – ez volt a római szenátus találkozóhelye Julius Caesar idején –, bejárata alatt, egy az 1930-as években, a Forum Romanum renoválásának idején épült lépcsőszerkezet alatt tárták fel. „A felfedezés új fényt vet Róma történelmére” – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója, egyúttal bejelentve, hogy a 2500 éves helyszínt a tervek szerint „két éven belül megnyitják a látogatók előtt”. A park közleménye szerint a szentély helye a Forum Romanumon belül egybeesik azzal a területtel, amelyet az ókori rómaiak Romulus sírjának tekintettek.

A szakemberek szerint azonban nem temetkezési helyről, csupán síremlékről – egy szimbolikus sírról – van szó, mivel a hagyomány szerint Romulus eltűnt egy viharban vagy a szenátorok megölték és darabokra szabdalták. Halála után Romulust Quirinus néven istenként tisztelték. A park szerint a szentélyt nem sokkal a halála után emelhették, hogy „kultuszát és emlékét” ünnepeljék. A szentélyt 1899-ben fedezték fel először, ám hamar a feledés homályába merült, mivel nem tulajdonítottak neki jelentőséget. Akkor agyagedényeket találtak a szarkofágban, de csontokat nem. A régészek most újra ásatásokat kezdtek a területen és tavaly novemberben elkezdték lebontani a lépcsősort, amely a szentély felett húzódott. A lelet valódi jelentősége csak az újabb ásatások és kutatások fényében vált világossá.

A tervek szerint áprilisban újabb munkálatok kezdődnek. Az ásatást vezető Patrizia Fortini szerint a szentély további részei tárulhatnak fel. „Hamarosan megtudjuk, hogy mi van még odalent” – jegyezte meg a szakember. A római mitológia szerint az örök várost Romulus és Remus, Mars hadisten és Rhea Silvia papnő ikergyermekei alapították. Romulus magának akarta a hatalmat, ezért megölte Remust, és ő lett Róma első királya. A város alapítását a hagyomány i. e. 753. április 21-ére teszi.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2020. február 24. 07:29
na akkor innentől kezdve számíthatnak a kedves olaszok a sok-sok ezer román zarándok érkezésére
még fokozza
2020. február 22. 14:25
Muszáj mindent felforgatni?
civis72
2020. február 22. 13:15
Románusz feltételezett sírját már megtalálták , egy havasalföldi latrina feltárása közben
Mr. Tommy Lee
2020. február 22. 11:06
Róma? Kizárt. Bukarest külsőn van a sírja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik