Pártalapítással akarják elérni a koreai egyesítést északi dezertőrök

2020. február 18. 09:52

Eddig kétszázan álltak a Korea-közi Egyesülés Pártja mellé.

2020. február 18. 09:52

Észak-Koreai dezertőrök pártot alapítanak Dél-Koreában az áprilisi parlamenti választások előtt, és kedden létrehoztak egy bizottságot ennek előkészítésére. A tömörülés tagjai Észak-Korea demokratizálásán és az emberi jogok helyzetének javításán akarnak munkálkodni, valamint szeretnék hatékonyabban képviselni a szökevények jogait Dél-Koreában. A párt alapjait lerakó szöuli összejövetelen mintegy 200 észak-koreai dezertőr gyűlt össze. A tömörülést egyelőre Korea-közi Egyesülés Pártjának nevezték el.

Az eseményen Tae Jong Ho, Észak-Korea londoni nagykövetségének egykori első beosztottja is részt vett. „Ha a párt megkezdi működését, további dezertőrök csatlakoznak majd hozzá, és egyre több társunk fogja elhagyni Észak-Koreát, hogy délre jöjjön” – mondta a volt diplomata.

Tae 2016-ban szökött Dél-Koreába. Idén februárban először a legnagyobb ellenzéki párthoz, a Szabad Korea Párthoz csatlakozott. Bejelentette, hogy szeretne indulni az áprilisi választásokon. Azt ígérte, hogy a két Korea egyesüléséért fog dolgozni, ha bizalmat szavaznak neki.

„Olyan pártot alapítunk, amely Dél és Észak 80 millió lakosának közös tulajdonságait és különbözőségeit is meg tudja ragadni” – írták közleményükben a szervezők. „Ugyancsak foglalkozni fogunk az emberi jogi kihágásokkal, valamint azzal a szomorú valósággal, amelyben a szabadságról és emberi jogokról mit sem sejtő észak-koreaiak élnek” – tették hozzá.

(MTI)
      

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik