A lakosság háromnegyedét érintette az ausztrál tűzvész egy felmérés szerint

2020. február 18. 9:49
A kormánnyal való elégedettség visszaesett a katasztrófa kezelése miatt.

Az Ausztráliában tavaly szeptember óta pusztító bozóttüzek a lakosság háromnegyedét érintették közvetve vagy közvetlenül egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint. 

Az ország keleti és déli részén több mint 120 ezer négyzetkilométeren pusztítottak a lángok. A tüzek 33 ember halálát okozták, mintegy 2500 embernek kellett elhagynia lakhelyét, egymilliárd állat pusztult el. A tüzek ezúttal különösen korán kezdődtek az ausztráliai tavasz során, és nagyon intenzívek voltak. Szakértők szerint ez a rendkívüli szárazsággal, a tikkasztó hőséggel, valamint a klímaváltozással magyarázható.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) felmérésének eredménye szerint a válaszadók 14 százalékát közvetlenül érintette a tűz: ez azt jelenti, hogy csaknem hárommillió ember otthona leégett, megrongálódott vagy fennállt a veszélye annak, hogy valamilyen kár éri a házat. A megkérdezettek 64 százalékát közvetve érintette a katasztrófa: 15 millió ember ki volt téve füst belélegzése veszélyének, meg kellett változtatnia az utazását, vagy valamelyik hozzátartozóját, ismerősét érte közvetlen kár.

A felmérés arra is kitért, hogy mi az emberek véleménye a szövetségi kormány teljesítményéről a tűz oltásában, megelőzésében. Kiderült, hogy az elégedettségi szint Scott Morrison kabinetével 39,2 százalékra esett vissza a korábbi 52,5 százalékról. A kutatást több mint 3000 ember megkérdezésével végezték két hét leforgása alatt.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés