Emlékezetkultúra

2020. február 17. 14:09

Bíró Béla
Maszol.ro
A győztesek továbbra is ragaszkodnak, és nagyrészt ma is ragaszkodnak az önzetlen felszabadítás narratívájához, ez azonban fenntarthatatlan.

„Mindenkinek megvannak a maga súlyos sérelmei. S a megbocsátásra csak és csakis akkor nyílhat lehetőség, ha a mások bűneit nem arra használjuk fel, hogy a sajátjainkat relativizáljuk. Erre (mármint a relativizálásra) eddig sajnos főként a két világháború győzteseinek esetében volt lehetőség. S a győztesek maradéktalanul ki is merítették a lehetőségeket. Az egyoldalúság a legyőzöttekben a többé-kevésbé őszinte megbánás mellett keserű szájízzel, sőt nehezen kezelhető frusztrációkkal is járt. A nyugatnémet kultúra és főként a szépirodalom (Siegfried Lenz, Günther Grass, Heinrich Böll és mások), ahogyan például a magyar irodalom színe-java is, megpróbált szembenézni tényekkel.

A német vagy a magyar szenvedéseket sem hallgatták el, de soha nem azért emlékeztettek rájuk, hogy a német vagy a magyar állam által elkövetett bűnök relativizálására használják fel őket. A győzteseket azonban mindez nem lágyította meg. Ők továbbra is ragaszkodtak, és nagyrészt ma is ragaszkodnak az önzetlen »felszabadítás« narratívájához. Ez azonban – úgy tűnik – a mai helyzetben nem tartható fenn. Hosszú távon legalábbis semmiképpen.

A győztesek azonban nem nagyon hajlandók megtenni azokat a kiengesztelő gesztusokat, melyek képesek lehetnének levezetni a lappangó feszültségeket. A rövidebbet ezúttal is a gyengébbek húzzák, a bűnös nép státusa ellen lázadozó legyőzöttek és – paradox módon – ismét a zsidók, akiket a frusztrált szélsőjobboldaliak (jobb híján?) hajlamosak halálukban is megalázni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok minden ki fog derülni, a maga idejében.
Főként a valódi bűnösök nevei Clemanceau-tól a whiskys Winstonig.
De még inkább azokról, akik irányították őket.
Akkor nem lennék a azok helyében, akik ártatlanok az egészben, de mivel - nagy valószínűséggel - mindent elsöprő káosz uralja a földet, a feldühödött fehér tömeg bűnbakokat fog keresni és - találni.
És a fekete tömeg: szintén...

hacsak..., nem lépnek elő azok, akiket rothschild nevekkel jellemzünk, és nem mondják el világosan:
MI TÖRTÉNT?
Már úgy értve, a valóságban A-tól Z-ig: mi történt.
Ezzel megmenthetnék magukat, mert nekik is van igazságuk, de ezt tudnunk kellene, és összevetni,a "mi" igazságunkkal.
A kettőből összejöhetne egy életre való mix.
De csak, ha 1000%-osan - EZERSZÁZALÉKOSAN - őszinte mindkét fél.
Ez teljesen szürreálisan hangzik, ma.

Nekik se teljesen.
Az egyik ausztráliai (atyai)barátomat a "felszabadulása" pillanatában rabul ejtették az oroszok. ((Ezt hívják rabulisztikának)) Az volt a szerencséje, hogy a mengelei kisérletezettek között volt és a magyarországi filmhíradó képein a rokonai felismerték és mivel nem jelentkezett, nem jött haza, elkezdték kerestetni. Így tudott az oroszok karmaiból kikerülni. Ez a tény több kérdést vet fel, ugye?

Továbbá:
Louis Rapoport: Stalins War against the Jews, The Doctors Plot and the Soviet Solution, The Free Press, 1990. (Sztálin háborúja a zsidók ellen, az orvosok összeesküvése és a szovjet megoldás.)
Ebből való a következő megállapítás:
A furcsaság az, hogy mialatt a világ figyelme náci Németország antiszemita törvénykezésével és zsidóüldözésével volt elfoglalva, Sztálin valójában semmisített meg 500,000 és 600,000 között zsidókat a Nagy Terror idején megölt 10 millió között. A zsidó áldozatok aránya valószínűleg a legmagasabb volt a Szovjetunió nemzetiségei között. (54.old.)
A kulcs szó itt a furcsaság. Ezt a furcsaságot kéne már valakinek elfogadhatóan megmagyarázni.

A normálisa már Nyugaton is foglalkozik a nagy "győzelmi" pofára eséssel.
Peter Hitchens, The Phony Victory, the World War II illusion, 2018.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés