Felmérés: nyolcvan százalék a Liget-projekt mellett

2020. február 14. 10:26
Magyarország lakosságának 80 százaléka támogatja a Liget Budapest Projekt teljes körű megvalósítását a Városliget megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében – derült ki egy friss felmérésből.

A kutatás adatait személyes interjúk során rögzítették egy ezer fős, reprezentatív országos mintán, a megkérdezettek a tervezett új épületekről azt követően alkothattak véleményt, hogy bemutatták nekik a konkrét látványterveket. A válaszadók túlnyomó többsége szerint a projekt teljes programját végre kell hajtani, mert az jelentősen javítaná Magyarország hírnevét, és a beruházás befejezésének megakadályozásával nemcsak Budapest, hanem az egész ország veszítene. A megkérdezettek négyötöde egyetért azzal, hogy a Városligetben épüljön fel az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház is.

Baán László, a projekt miniszteri biztosa felidézte: ez volt a harmadik olyan közvélemény-kutatás, amely szerint – a konkrét tervek ismeretében – a megkérdezettek döntő többsége támogatja a Liget Budapest Projekt megvalósulását. 2016-ban az Ipsos, az elmúlt év végén pedig szintén az Inspira Research kérdezte meg a budapestieket a projektről. Az előbbi szerint 2016-ban a fővárosiak kétharmada, az utóbbi szerint pedig tavaly decemberben már több mint 70 százaléka támogatta a Városliget átfogó és komplex megújítását, a Liget Budapest Projektet.

A miniszteri biztos szerint az adatok, valamint a projekt keretében már eddig átadott fejlesztések pozitív fogadtatása azt bizonyítja, „hogy ha az embereket a Liget Projekt valóságáról, nem pedig az arról sugallt, gyakran politikailag motivált negatív képről kérdezik, akkor úgy Budapesten, mint országosan a döntő többség támogatja a Liget Projekt teljes körű megvalósítását, köztük az Új Nemzeti Galéria megépítését is”. Utóbbi Baán László szerint a Városliget megújításának központi jelentőségű, a projekt nemzetközi fogadtatása szempontjából legfontosabb épülete.

Álláspontja szerint a galériának a kiviteli tervek alapján most elkészített pontos és végleges látványtervei is megerősítik, hogy megvalósításával Budapest és az ország számára egy kimagasló színvonalú új kulturális intézmény jönne létre. Géczi Tamás, az Inspira Research Kft. ügyvezető partnere elmondta: a laptoppal támogatott, kérdezőbiztosok által végzett személyes megkérdezésen a válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd – több szempont szerint – a Liget Projekt egészét értékelték, ám ezúttal az 1000 fős minta országos volt. „Így megállapítható, hogy a kutatás eredménye a Liget Budapest Projekt országos megítélését tükrözi, s egyben megerősíti a korábbi budapesti mintájú reprezentatív felmérést, mely alapján a fővárosiak több mint kétharmada támogatta a Városliget megújítását” – közölte.

A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a konkrét tervek ismeretében a 18 év feletti hazai lakosság 80 százaléka támogatja a Liget Projekt teljes körű megvalósítását. A válaszadók 84 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe úgy, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel. A válaszadók 86 százaléka szerint a tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene.

A válaszadók nagy többsége szerint a Liget Budapest Projekt teljes programját végre kell hajtani, hiszen az jelentősen javítaná Magyarország hírnevét, a projekt befejezésének megakadályozásával nemcsak Budapest, hanem az egész ország veszítene. A megkérdezettek 82 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét kedvezően befolyásolják a Liget Budapest Projekt keretében tervezett új épületek, míg a válaszadók 77 százaléka szerint az ország veszítene azzal, ha a Liget projekt félbeszakadna és nem az eredeti tervek szerint, teljes egészében valósulna meg. 82 százalék szerint a Városliget megújításával az egész ország és a jövő nemzedékek számára épülnek olyan épületek, melyek Magyarország fontos jelképeivé is válhatnak a jövőben.

 A válaszadók 75 százaléka szerint a Liget Budapest Projekt nem csupán fővárosi, hanem országos ügy. Megerősíti ezt, hogy országszerte már csaknem 50 ezren írták alá azt a Nagykanizsáról indult petíciót, amely arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg mindent a Liget Budapest Projekt megmentéséért. Eddig Magyarország több mint 400 településéről írtak alá a petíciót, továbbá öt kontinensről fogtak össze a Liget projekt megmentéséért.

(MTI)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.)
A főváros önkormányzata már több alkalommal nyomatékosan közölte, hogy NEM AKARJA, hogy a Városligetben folytatódjon a városligeti park beépítése a Liget projekt eddig még el nem kezdett épületeivel (Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház).
A kormány - és Orbán maga is -, több alkalommal közölte, hogy a főváros akarata ellenében ezeket az épületeket nem építteti meg a Városligetben.

Baán László ebbe képtelen belenyugodni. Nem tud lemondani arról, hogy az Új Nemzeti Galéria épületét a városligeti park belsejében húzzák fel. (Azon terv szerint, amelyet győztesnek hoztak ki, pedig nem felelt meg a Városligeti Építési Szabályzatban rögzített fontos, zöldtető-követelménynek, ezért ki kellett volna zárni a pályázatból. A követelményeket aztán utólag ööögyesen átírták.)

Baán alig pár hónap elteltével megint befizetett egy közvélemény-kutatásra, megint a "nagynevű" Inspiránál, megint ugyanarra az inkorrekt módszerű kutatásra.

Ezzel most már 7 (hét) közvélemény-kutatás vizsgálta a budapestiek véleményét.

Az arány 4:3 a Liget projekt ELLENZŐI javára.

Az alábbi 4 közvélemény-kutatás mutatta ki
a megkérdezett budapestiek szembenállását a Baán-féle ligeti őrülettel (Liget projekt) szemben.
1.)
Ipsos (2016. jan.)
2.)
Medián (2016. jún.)
3.)
Závecz Research (2017. aug.)
4.)
Publicus Research (2019. nov.)

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Az alábbi 3 közvélemény-kutatás mutatta ki
a megkérdezett budapestiek támogatását Liget projektet illetően:
1.)
Ipsos (2016. ápr.-máj.)
2.)
Inspira Research Group (2019. nov.)
3.)
Inspira Research Group (2020. febr.)

------------------------------------------------------------------------------------------------
A közvélemény-kutatás viszont akkor tisztességes,
ha a kérdezők
- VAGY csupán kérdeznek (a kérdezés előtt NEM tájékoztatnak az adott témáról)
- VAGY a kérdezés előtt TÖBBOLDALÚ (!!!), TISZTESSÉGES tájékoztatást adnak az adott témáról.

Fontosnak tartom megjegyezni,
hogy a Baán által (meg a kormányoldal médiumai által) oly diadalmasan hivatkozott kutatási eredményt megint a korábbi inkorrekt módszerrel érte el az Inspira Research:
2019. nov.:
"Géczi Tamás, az Inspira Research Kft. ügyvezető partnere a kutatás módszertanáról és a mintavételről elmondta, hogy a kérdezőbiztosok laptoppal 1000 főt kérdeztek meg személyesen. A válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd több szempont szerint a Liget Projekt egészét értékelték."

2020. febr.:
"Géczi Tamás, az Inspira Research Kft. ügyvezető partnere elmondta: a laptoppal támogatott, kérdezőbiztosok által végzett személyes megkérdezésen a válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd - több szempont szerint - a Liget Projekt egészét értékelték"

Ez a módszer azért inkorrekt, mert a kérdezés előtt EGYOLDALÚ tájékoztatást adtak a kérdezetteknek
- CSAK AZT MUTATTÁK BE látványvideón/látványterveken, hogy milyen lenne a Liget, ha a fenti HELYEKEN új ÉPÜLETEKET építenének.
Ráadásul, ezen látványvideó/látványtervek túlnyomó része madártávlatból, nem emberi szemmagasságból mutatja az épületeket, időnként az arányokat is meghamisítva
- AZT NEM MUTATTÁK BE látványvideón/látványterveken,
hogy milyen lenne a Liget, ha ZÖLDFELÜLETET teremtenének a lebontott Hungexpo épületek, a PeCsa, meg a Közlekedési Múzeum épületének HELYÉN, továbbá a Dózsa György út menti parkoló burkolata HELYÉN.
Pedig ilyen látványvideót/látványterveket nem lett volna nehéz készíteni a tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studio 7.sz. terve alapján.

Ezzel az EGYOLDALÚ tájékoztatással (ugyanezt csinálta az Ipsos is 2016 ápr-májusban)
a kérdezettekben az a TÉVES KÉPZETET alakították ki, hogy a lepusztult Ligetben nem is lehet mást csinálni, mint a Liget projekt csili-vili látványvideóján/látványtervein bemutatott épületeket felhúzni a városligeti park területén.
Na, ilyen sunyi előkészítés után született meg a Városliget Zrt. által kívánt eredmény...
(:-(((

2.)
A tisztelt vitázóknak én is javasolom,
nézzék végig az alábbi (38 perces) dokumentumfilmet:

https://www.youtube.com/watch?..

A Liget projekt az egy olyan egészen speciális projekt,
amit SZAKMAI (építészeti, urbanisztikai, tájépítészeti) alapon egyszerűen nem lehet ellenezni,
mert az ellenzői azonnal "pesti mocskos zsidók" lesznek.
Mármint a magadfajták teljesen elvakult szemében, persze...
(:-((((((((((

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés