Karácsony Gergely: Az EU a saját ellenfeleit támogatja

2020. február 13. 7:47
A városvezető több európai polgármesterrel együtt írt levelet az Európai Bizottság elnökének azt kérve, hogy különítsenek el közvetlen forrásokat a városoknak az uniós büdzsében.

Az Euronews brüsszeli stúdiójának vendége volt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki a varsói, a pozsonyi és a prágai polgármesterekkel együtt lobbizott közvetlen forrásokért Brüsszelben.

A városvezető több európai polgármesterrel együtt írt levelet az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek azt kérve, hogy különítsenek el közvetlen forrásokat a városoknak az uniós büdzsében, azon belül is a Zöld Fordulat nevű környezetvédelmi alapban. – írja az Euronews.

Karácsony szerint a céljuk kettős: egyrészt szeretnének részt venni a klímaváltozás elleni harcban, másrészt pedig forrásokhoz juttatnák azokat az Európa-párti városokat, amelyek szembe mennek az euroszkeptikus Visegrádi Országok kormányainak politikájával.

A politikus kifejtette, ezekben az országokban kérdéses a jogállamiság és az európai források felhasználása, ami miatt akár fel is függeszthetik számukra az uniós források kifizetéseit.

„Hogyha az Európai Unió partnereket talál azokban a városokban, amelyek Európa-pártiak, szembemennek az árral, amilyen egy Európa-ellenes hangulat most az unió keleti végein, akkor fontos szövetségeseket találnak bennünk. Hiszen mi éppen a klímaváltozás elleni küzdelem, a szociális problémák kezelése érdekében szeretnénk forrásokat találni” – mondta Karácsony Gergely.

Ellenpólusok?

A portál riporterének arra a kérdésére, hogy akkor tulajdonképpen az történik-e, hogy pénzt kérnek az uniótól ahhoz, hogy Magyarországon Orbán Viktor ellen, vagy Lengyelországban Kaczyński politikája ellen egy ellenpólust hozzanak létre, így reagált:

Biztosan lehet így is értelmezni a szándékainkat, de minket nem ez mozgat. Hanem az mozgat minket, hogy adjunk egy rendszerszintű választ egy rendszerszintű problémára. Én abban bízom, hogy az a lobbi, amit végzünk, hogy az Európai Unió célkitűzéseiben, a Green new deal programban a városok közvetlenül forráshoz juthassanak, az valójában nem ellentétes a kormány szándékaival, hiszen ezek többletforrást is jelenthetnek. Hiszen ezen a területen, a klímaváltozás területén sajnos nagyon le vannak maradva a mi városaink. Nem arra kérjük az Európai Uniót, hogy a mi nemzeten belüli, belpolitikai vitáinkban egyik, vagy a másik oldalra álljanak. De azzal a helyzettel mégiscsak kezdeni kell valamit, hogy vannak kormányok, amelyek blokkolják az Európai Unió döntéseit, konstruktív viták helyett destruktív vitákat folytatnak és vannak városok, amelyek Európa-párti politikát folytatnak és osztoznak a legfontosabb célkiűzésekkel. És az Európai Unió mostani döntéshozatala inkább az ellenfeleket támogatja, mint a potenciális szövetségeseket. Erre valamilyen választ kell adni. És a városok közvetlenül való támogatása egy lehetséges válasz.

Félelmek

Milyen bizonyítékok vannak arra, hogy az Orbán-kormány Magyarországon Budapestet kizárná az európai uniós projektek finanszírozásából a jövőben? – hangzott az újabb kérdés.

Ezzel kapcsolatosan félelmeink vannak. Megjelentek olyan sajtóhírek, dokumentumok, amelyek arra utalnak, hogy a kormány centralizálni akarja a források elosztását. És olyan célterületeket jelölnek ki az országon belül, amelyek tulajdonképpen az ellenzéki önkormányzatok felől más régiók felé vinnék el a forrásokat. De tegyük fel, hogy ezek csak hírek. Tegyük fel, hogy ebből semmi nem igaz. Egy dolgot azonban biztosan tudok mondani: Budapest közvetlenül megválasztott polgármesterével a kormány még nem kezdeményezett semmilyen egyeztetést arról, hogy a következő hétéves ciklusban milyen európai uniós projekteket akar Budapesten, vagy a budapesti régióban megvalósítani." – válaszolta a főpolgármester.

Összesen 213 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karácsony a normál politikai küzdelmet, differenciákat állítja be úgy, mintha magyarországi politikai ellenfelei az EU ellenfelei lennének. Orbánék mindent az EU jogrendje szerint intéznek, de Karácsony a maga politikai elképzelését és ízlését tenné mércének. Át kell látni a primitív szándékait.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. február 13. 14:46

Befizetni mennyit fognak azok a városok?

Hol látsz te itt sivalkodást? Egyelőre Karácsony sivalkodik, mert ki szeretne bújni az állami keretekből, és valami más, városállamokon alapuló EU-t kívánna megvalósítani. Pontosabban szólva ezt adták neki feladatul a gazdái. Mert különben elássák, meg hatalmi kérdések közelébe most sem engedik, tudják, hová jár a gyereke iskolába - ezeket mind ő mondta mikrofonba. Ami igaz, rejtve volt, de amit mondott, ettől még hitelesebb. A jelen pozíciójában pedig még jövedelmezőbb Karácsonyt kézben tartani.

Te Geri, lehet, hogy nem vagytok annyira "európaiak", amilyennek mondjátok/gondoljátok magatokat!

Karácsonyék nincsenek tisztában az EU irányelvekkel és jogszabályokkal.
A költségvetést egyhangú szavazattal az állam és kormányfők tanácsa hagyja jóvá. Ebből eredően egyetlen ellenszavazat is elégséges. Mindebből az következik, hogy Karácsonyék elképzelésére nincs lehetőség.

Ursula von der Leyen viszont már szólt arról, hogy az elmaradt, hátrányos önkormányzatok, területek nagyobb mértékben részesüljenek az uniós támogatásokból. Ez pedig azt jelenti, hogy Budapest kevesebb támogatást tud igénybe venni. Az uniós támogatásokhoz saját erő is szükség. Karácsonyéknak így azzal kellene foglalkozniuk, hogy ezt miképpen tudják biztosítani.

Pontosan. Addig olvastam, hogy Európa párti városok- ezt hogyan és ki határozza meg? A tettek számítanának vagy a pártpreferencia?

"Az EU a saját ellenfeleit támogatja" - Talán a migránsokra gondolt.

Kariferi, a nagy filozófus. :D

Ki tudja, mi van Gergőke fejében?

Fizesse őket a Soros.

Süt.
Arra leszek kíváncsi, hogy ha a BKV szrtájkol, akkor a ballib és a médiája a szrtajkolok pártját fogja-e, mint az audisok esetében?:-)))))))

Csöndesedj kunfia,
2015-ben a "belügyminiszterek tanácsa" (amely alsóbbrendű testület a miniszterelnökök Tanácsa- hoz viszonyítva, és nem vétó-elvű hanem pillanatnyitöbbségi-elvű) elfogadott olyan témábavágó dolgot aminek nyomán Magyarországnak Kötelezettség-szegési eljárásban fizetnie illetve pereskednie kellett.

Wikipedián emitten talátam rá:

https://bit.ly/2Sramvv

Mindig Budapest adojaval jöttök.
Nézz már körül hajnalban a vasútállomásokon és a buszpalyaudvarokon! Omlenek be Budapestre a vidéki emberek dolgozni! Ha levonnad őket Bp gdp-jéből, nem sok maradna

az előző hozzá szólásomban jeleztem neki hogy csöndesüljön:

https://bit.ly/2Sramvv

Ne hibaztassuk őket ennyire, van még pár évük, hogy rájöjjenek, jobb volt nekik Tarlós idejében.

Igen, nekem legyen igazam. Jelek már vannak......

Kettős hatalmat akarnak, aztán jön a bolsevizmus..

Ez a szervilis, seggbenyalásos, feljelentő-kollaboráns magatartás az, ami miatt a Nyugat intelligenciája mélységesen lenéz bennünket, undorodik tőlünk.
Egy szint fölött nem szokás a családi szennyest - ha van egyáltalán! - más nyakába varrni, azt otthon kell rendezni, nem tartozik senki másra.
Ez Nyugaton alapvető.

Én nem követem az általad idézett stílust. Amit leírtam, én azt gondolom Karácsonyról. Az igaz, hogy mindig van valami riadalom, tanácstalanság az arcán, ami lehet, hogy a valós énjét tükrözi, lehet, hogy nem, de én nem ebből indulok ki. Nekem elég az, amit elmondott, és a mostani pozícióban sem lehet más, mint előtte volt.

Cáfold meg, ha már kritizálod. Pusztán tagadni nem elég.

Össze-vissza szövegelsz, közben gőzöd nincs az egészről. Karácsony nem irányít semmit, csak üres jelszavakat hangoztat. Az gazdaság és a klímacélok összehangolása nem az ő dolga, nem az ő hatásköre, így aztán felelősség nélkül azt mond amit akar. Ahogyan ezt te is teszed.

A szellemi maszturbálást meghagyom neked.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés