A nemzeti régiók ügyében folyó aláírásgyűjtés támogatására biztat a Fidesz

2020. február 12. 17:37
Az SZNT hat évig pereskedett, hogy elindíthassa a kezdeményezést, hosszú küzdelem után járt csak sikerrel – emlékeztetett Zsigmond Barna Pál.

Zsigmond Barna Pál, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője szerdán telefonon felidézte az MTI-nek, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) indította el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. Ennek az a lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós (EU-s) kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. A cél, hogy maradjon meg a területek regionális nemzeti identitása, az összegek szétosztásánál legyen ez egy olyan kritérium, amelyre odafigyel az unió, mert ez is segíti a közösségeket a kultúrájuk fenntartásában, az életszínvonaluk javításában, az adott, közigazgatási hatáskör nélküli régió gazdasági felzárkóztatásában – mondta.

Zsigmond Barna Pál felidézte: az SZNT hat évig pereskedett, hogy elindíthassa a kezdeményezést, hosszú küzdelem után járt csak sikerrel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel – közölte. Megjegyezte, hogy ez önmagában még nem jelent garanciát az ügyek megoldására, de minden lehetséges eszközt fel kell használni, hogy az európai intézmények foglalkozzanak a kisebbségi kérdésekkel, az őshonos nemzeti közösségek témájával. A képviselő hangoztatta, hogy bár a migránsok jogaival folyamatosan foglalkozik az EU, az őshonos nemzeti közösségek jogaival nem törődik, holott 50-60 millió európai állampolgár tartozik ebbe a körbe.

Úgy tűnik, hogy (...) a magyarországi közéletben többé-kevésbé konszenzus van” az európai polgári kezdeményezés ügyében – mondta Zsigmond Barna Pál, utalva arra, hogy az LMP – Magyarország Zöld Pártja hétpárti egyeztetésre hívta össze a témában a képviselőcsoportok vezetőit szerda délutánra. Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága még novemberben állásfoglalást adott ki arról, hogy támogatja az SZNT kezdeményezését, és felszólította a magyar embereket, hogy karolják fel az ügyet - mondta a fideszes képviselő. Arra biztatta az állampolgárokat, hogy a www.nemzetiregiok.eu oldalon néhány kattintással álljanak a kezdeményezés mellé, „hiszen minden magyar felelős minden magyarért”.

Az LMP országgyűlési határozati javaslattal adna lendületet az aláírásgyűjtésnek. Zsigmond Barna Pál azt mondta: a meghívóból úgy értették, hogy az ellenzéki párt teljes mértékben elfogadhatónak tartja a bizottsági állásfoglalás szövegét, így a Fidesz támogatja az ügyet. Fontos, hogy minél több emberhez jusson el az üzenet, mert lassan gyűlnek az aláírások – hangsúlyozta a képviselő az MTI-nek.

(MTI)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sztem már aláírtam.

A cikkben is benne van:
http://nemzetiregiok.eu/?utm_s..
(még egyszer kitöltöttem és jelezte, hogy már egyszer kitöltöttem)

A migránsosat kitöltöttem, de nem neten.

A betolakodósra válaszoltam, nehogy a rajongóik a'szongyák, nem is tiltakoznak.

Akkor azok már az osztrák határnál zörgetnék a szárnyas fajman-kaput.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés