Zöldterv csak igazságosan

2020. január 23. 12:35

Putsay Gábor
Magyar Hírlap
Németországban 1200 euró egy háztartás éves áramdíja, Magyarországon 470.

„Ezzel együtt a davosi találkozó központi témája a környezetvédelem, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem. Ez azért is lényeges, mert az első öt kockázati tényező globális szinten már ilyen jellegű – szélsőséges időjárás, sikertelen alkalmazkodás a klímaváltozáshoz, természeti katasztrófák, biodiverzitás csökkenése, az ember okozta környezeti katasztrófák –, legalábbis a fórum szervezői szerint. A környezetvédelem fontos, ugyanakkor nagyon drága, ezért csak akkor lehet sikeres, ha a költségek arányos elosztásának alapelve érvényesül.

Az európai Zöldterv kialakításakor a fő szempont, hogy a klímavédelmi intézkedések egyetlen tagállamban se járjanak aránytalanul nagy költségvetési teherrel, és ne hátráltassák a gazdasági növekedést. De ez egyelőre csak szép elképzelés vagy még az sem, hiszen a bizottság javaslata szerint Magyarország minimálisan, 1,2 százalékkal részesedne a karbonsemlegességre történő átállást segítő forrásokból. Ez pedig, mint Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban fogalmazott, elfogadhatatlan. Már csak azért is, mert az unió új növekedési stratégiáját megfogalmazó, ezermilliárd eurónyi fenntartható beruházást célzó Zöldterven belül nagy szerep hárul az úgynevezett Igazságos Átállást Támogató Alapra, ami a karbonsemlegesség esetében leginkább a hátrányosan érintett régiókat hivatott segíteni. A Zöldterv pénzügyi vitájában a miniszter kifejtette, hogy Magyarország egyetért az unió klímacéljaival, de ezeknek nem lehet következménye az energia- és élelmiszerárak emelkedése, a többletköltségek nem terhelhetik a fogyasztókat.

Ez azért is fontos, mert a gyakorlat néhol egészen mást mutat. Például Németországban erőteljesen hangsúlyozzák a zöldenergiára történő átállást, ezért leállítják az atomerőműveket, és a szélkerekekben meg a napenergiában hisznek. Ezzel együtt viszont az elmúlt tíz évben harmincöt százalékkal emelkedett az országban a villamos energia ára a háztartások és az ipari fogyasztók számára, ami a gazdaság versenyképességét is erőteljesen befolyásolja. Németországban háromszorosába kerül a villamos energia, mint nálunk: az ottani háztartások éves költsége 1200 eurót tesz ki, míg a magyar háztartások átlagos kiadása 470 euró.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd adnak támogatást IMF hitelből.

AZ EURÓPAI UNIÓBAN:
MAGYARORSZÁGON A LEGALACSONYABB A LAKOSSÁGI GÁZ ÁRA.
MAGYARORSZÁGON A MÁSODIK LEGALACSONYABB A LAKOSSÁGI VILLAMOS ÁRAM ÁRA.
28 TAGORSZÁG KÖZÜL: ELSŐ ÉS MÁSODIK,
27-EN ILL. 26-AN DRÁGÁBBAK, MINT A MIENK.

Hosszú távon nem számít, hogy milyen átmeneti költségek vannak, és az áramár eleve nagyon kis részét teszi ki egy család költségeinek. A hetvenes években is érv volt K-Európában, hogy miért kell a méregdrága elektronikus számológép, ha egyszer a szcsoti huszadannyiba kerül és ugyanolyan gyors, hát hülyék ezek a japánok?

De a legfőbb probléma az, hogy az atomenergia még csak nem is olcsóbb már, mint a megújuló, abban a pillanatban, hogy beleveszik a különféle járulékos költségeket. Még egy utolsó atomerőművet talán építhet Magyarország, ha akar, de utána jó eséllyel vége lesz az egész technológiának, egy Európában megszűnőben levő irányzatba fektetünk be, képzünk ki rengeteg pénzért szakembereket.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. január 23. 18:52
hátakkor | 2020. január 23. 20:18
hátakkor | 2020. január 23. 21:31

Jó lenne már látni egy levezetést, akár tőled is, mennyi megújuló - szélerőmű, vagy napelem - helyettesítheti Paksot, ezek milyen százalékban állnak rendelkezésre a nap bármelyik órájában, nem kedvező időszakokban - éjszaka, felhős ég, szélcsend - mivel válthatóak ki?

Nem kell a lelkesítő szöveg, nem kellenek jelszavak, nem kell az eddig semmit nem jelentő vészhelyzet. Komoly, tudományos érvek, műszakilag, gazdaságilag alátámasztott adatok, kellenének. De egyelőre csak a városba telepített méhcsaládok gondolatának szintjén megy az atomerőművek elleni érvelés is. Csak a hisztéria meg, mert Széll Bernadett nem tud nyilvánosságra hozni nemzetbiztonsági és gazdasági szempontból titkos adatokat.

Válaszok:
hátakkor | 2020. január 23. 20:58

Kb. 6 reaktorra van szükség. Persze az urán is elfogy pár száz év alatt. Addigra kialakul a tórium. Vagy visszatérünk a kevesebb ember kevesebb energia képlethez. Én nem várom meg..

Nem az ár számít, hanem hogy van-é. Ezer éveket leélt az emberiség villamos energia nélkül. Vissza lehet térni ahhoz.

Paksot jelenleg fosszilis és/ vagy import helyettesítheti. Ami import szintén nagy zömmel fosszilis. És le fog ketyegni. Magyarisztánban még van törekvés jövőbeni erőművekre, van tervezés, de a szomszédoknál szinte semmi. Ki fognak esni erőművi kapacitások. Hamarosan.
Amúgy itt egy számítás, pár éve elhunyt legnagyobb koponyától, érthető formában: https://www.origo.hu/idojaras/..

Mindegy hogy a fosszilis okoz-é felmelegedést közvetve. 1..2 Celsius. Ezen lehet rugózni. Egyszerűen véges, el fog fogyni. A kőszén, olaj, majd a gáz. Mindig a következő negyven évben, de el fog fogyni. Nem fizikailag, hanem már senki nem fogja bányászni, annyira nem éri meg. Az sem kizárt a végén a zember megint faégetéssel fog fűteni, vagy subába öltözik és visszább vesz. Ha meg jő az akolapszis, akkor úgyis mindegy.

A fotovoltikus panelek egyes kalkulációk szerint ( elég komplex) kevesebb energiát termelnek, több CO2 footprintet okoznak, mint amennyit megtermelnek. 20..25 év alatt. Nem brit, nem új-zélandi tudósok számították , ki hanem a svájci műegyetem professzorai. Nehéz kiszámolni, hogy a kínai hardworker vonattal, cangával, villany , vagy dízel autóval ment be a napelemgyárba, rizst, vagy marhát evett és milyen inget vett fel éppen, amiben CO2 meg minden egyéb lábnyom van.

Vásárlóerő paritáson Budapesten a villany ára a duplája a berlininek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés