Erdogan: Európa „meg fogja érezni” az újabb migránshullámot

2019. december 23. 7:17
Eddig több mint nyolcvanezer ember menekült el az orosz légitámadások és az előrenyomuló szíriai csapatok elől a török határhoz Idlíbben – közölte a török elnök.

Minden európai ország „meg fogja érezni” az újabb migránshullámot, különösen Görögország, ha a szíriai kormányerők a felkelők utolsó fellegvárának számító, északnyugati Idlíb tartományban nem állítják le az offenzívát – figyelmeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este egy isztambuli díjátadó ünnepségen.

Nylocvanezer ember menekült a török határhoz

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Erdogan azt mondta, hogy eddig több mint 80 ezer ember menekült el az orosz légitámadások és az előrenyomuló szíriai csapatok elől a török határhoz Idlíbben. A török államfő csütörtökön még azt közölte, hogy 50 ezer ember tart Idlíben belül a török határ felé.

Ankara egymaga ezt a terhet már nem bírja el – hangsúlyozta a török államfő, akinek országában csak szíriai menekültből 3,7 millió tartózkodik a hivatalos adatok szerint. Erdogan vasárnap jelezte: egyeztetni fognak a Damaszkusszal szövetséges Oroszországgal, hogy véget vessenek az offenzívának. Hétfőn egy török küldöttség utazik Moszkvába emiatt – tette hozzá.

A török elnök arra is rámutatott, hogy Idlíb tartományban mintegy 4 millió ember él, így a földönfutóvá válók száma tovább növekedhet, amennyiben az összecsapások folytatódnak. Erdogan a rengeteg elsüllyedt gumicsónakra emlékeztetve úgy vélte: ilyen esetben elkerülhetetlen, hogy megismétlődjenek azok a jelenetek, amelyeknek a Brüsszel és Ankara közötti 2016. márciusi menekültügyi megállapodás előtt a világ tanúi lehetett. Ankara az egyezménnyel vállalta, hogy a Törökország területén élő menekültek ellátására nyújtott uniós támogatásért cserébe feltartóztatja az Európába irányuló migránsokat.

Drámai körülmények uralkodnak a túlzsúfolt migránstáborokban

Az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken jelenleg több mint 41 ezer bevándorló tartózkodik, ami a legmagasabb szám 2016 márciusa óta. Áprilisban még csak 14 ezer migráns volt ezeken a szigeteken. Humanitárius szervezetek szerint drámai körülmények uralkodnak a túlzsúfolt migránstáborokban.

A Szíriai Intervenciós Koordináció nevű szíriai civil szervezet elnöke, Muhammad Hallaj vasárnap az Anadolu török állami hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az Idlíbből menekülők a dél-törökországi Hatay tartomány Szíriával határos, Reyhanli körzetével szemben fekvő atmei, kahi, Deyr Hassan-i és Kefer Lusin-i táborokban, az idlíbi olajfaligetekben, valamint északabbra, a török ellenőrzés alatt álló Afrín, Azáz, el-Báb és Dzserablúsz városok alkotta sávban húzzák meg magukat.

Aszad serege Idlíb tartományban nyomul előre

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Hama és Idlíb tartományban a lázadók ellen. Az előbbi tartományt már csaknem teljes egészében el is foglalták a kormányerők, az elmúlt hetekben, napokban azonban ismét Idlíbben fokozódtak a hadműveletek.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista gyűjtőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Törökország a szíriai polgárháborúban nem a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket, hanem a mérsékelt ellenzéki milíciákat támogatja.

(MTI)

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kellett volna felforgatni és terroristák bázisává tenni Szíriát. Amerika kivonult, a megmaradt, a lakosság közé vegyült terrorszervezeteket pedig valakinek fel kell számolni. Amerika felforgatta a Földközi tenger partján fekvő országokat Líbiától Szíriáig, a felfordulás következményeit mindenki más viseli Törökországtól Európáig, de ők a demokrácia letéteményesei. Mert ők az egész világon rombolhatnak. Ki van ez találva.

Európa gyenge. Nem képes erőt felmutatni. A virsaffendasz nemhogy javított volna a helyzeten, hanem tovább rontotta azt.

Mit gondolsz a fő migrációs útvonal miért tevődött át Bosznia felé? Sportból mennek arra felé, ahol még előttük áll Horvátország és Szlovénia? Talán nem kéne oda jutnunk, mint Szerbiának, vagy Boszniának, ahol a migránsok lezárt határokba ütköznek és ott ragadnak. Mert a horvátok keményen bánnak velük, nem próbálják a migránsok jogait politikailag korrekten kezelni. Volt egy-két panaszkodás, hogy megverték őket.

Ha nálunk gyűlnének fel, ne legyen kétséged, az osztrákok lezárnák a határt, és ide toloncolnák őket vissza úgy, ahogyan a horvátok és mi tesszük Szerbia felé. Tehát egyszerűbb őket távol tartani, és kit érdekel, mit beszélnek erről mások.

Ceutánál az afrikai oldalon lévő spanyol enklávénál 6 méter magas kerítés áll a határon. Átmásznak rajta, és utána idétlen majmok módjára röhögnek hogy átjutottak. És a spanyolok fognak rá fegyvert azzal, ahogyan átmászott, most másszon vissza. Egyértelmű, hogy csak a fegyveres fellépés lenne hatásos, de hát ma oda jutottunk, hogy egy ország nem védheti meg bármilyen eszközzel a határait.

Nem badarság. Az állam ott kezdődik, hogy szuverenitását minden eszközzel gyakorolja mind határai, mind területe, mind jogrendszere felett. Ha ez hiányzik, akkor egy állam megszállható és ez nem csak katonai értelemben létezik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés