Nyílt levél

2019. december 05. 19:30

Scruton leantiszemitázása kapcsán még nem került minden a helyére.

2019. december 05. 19:30
Németh Zsolt
Facebook

„Az Index antiszemitázott (úgy beszélt Roger Scrutonról, mintha a New Statesman jogosan antiszemitázta volna őt Soros Györgyről mondott véleményéért), majd pontosított (lehozta, hogy a New Statesman bocsánatot kért Scrutontól, és antiszemitáról leantiszemitázottra módosította cikke címében Scruton minősítését), majd úgy tett – és azóta is úgy tesz –, mintha így már minden rendben lenne.

Dicséretes a visszakozás, de sajnos ezzel még messze nem lett minden rendben. Ahhoz, hogy az ügy helyére kerüljön, az Indexnek mindenekelőtt bocsánatot kellene kérnie Scrutontól, amiért magyar belpolitikai rendeltetéssel (azzal a céllal, hogy őt támadva a Kormányt üssék) becsületsértést követtek el ellene. Érthetetlen, hogy miért probléma az Indexnek nyilvánosan bocsánatot kérni, ha a New Statesman és a brit politikai élet meg tudta ezt tenni. Scrutonon kívül meg kellene követnie az Indexnek mindazokat, akiknek az antiszemitizmus ellen vívott harcát ellehetetleníti a belpolitikai érdekből folytatott antiszemitázás.

Az antiszemitizmus a mai világban nem vicc, hanem véresen komoly dolog: Nyugat-Európában szinte nem telik el hónap valamilyen antiszemita támadás nélkül. Ez egyre aggasztóbb kihívás hazánk számára, ahol a kontinens egyik legrégebbi és legnagyobb zsidó közössége él. Ha Roger Scrutont bocsánatkérés nélkül le lehet antiszemitázni, ami nyilvánvaló abszurdum, akkor ki fog hitelt adni a tényleges antiszemitizmus elleni fellépésnek?

Ne hagyjuk devalválni az antiszemitizmus fogalmát! Az Index a magyar nemzetieket és az európai konzervatívokat akarta támadni, ami önmagában véve, ha nem is helyes, de belefér a demokráciába. Ennek oltárán azonban belegázolni egy nagy brit gondolkodó becsületébe és diverziót követni el az antiszemitizmus elleni háborúban, az már nem fér bele a demokráciába.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. december 06. 11:40
Indexéknek mindenki antiszemita - aki nem filoszemita... Más álláspont nem lehet? Teljesen felesleges szítani a gyűlölet lángját!
sztd
2019. december 06. 09:38
Szerintem meg az antiszemitázás (és a zsidózás) belefér a demokráciába, és a jogállamba is. Ha az antiszemitázás ennyire sértő, akkor a bíróságon elégtételt lehet venni. Véleményezni és véleményt idézni szabad ott, ahol sajtó és szólásszabadság van. Esetleg lehet olyan szabályokat hozni, ahol a véleménynek keretet adunk. Pl. a "dögölj meg te hülye fasz" az nem vélemény, és valószínűleg a "rohadt antiszemita" sem vélemény. Ehhez képest a "Soros támadása megítélésünk szerint antiszemita indíttatásból történik" kijelentés vélemény, hiszen nem (vagy nem csak) indulat van mögötte, hanem érv (is). Végül is indulat-kiélési szabadság nincs. Más kérdés, hogy reális-e betiltani az indulatokat. Az emberi természetből kiindulva szerintem nem, ezért a gyűlölet-bűncselekmények fogalma is megítélésem szerint a jogállam határán vannak. A határ jogállamon kívüli oldalán.
998877
2019. december 06. 08:16
Az Index Soros pincsikutyája
Senye Péter
2019. december 06. 06:34
A középkori eretnekséget most az 'antiszemitizmus' helyettesíti?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik