Putyin: Veszélyt jelent Oroszországra a NATO bővítése

2019. december 3. 16:55
Nem egy lépést tettünk a szövetség irányába, ám 2008 után az együttműködés gyakorlatilag leépült, mert a szövetség inkorrekt módon járt el Oroszországgal – jelentette ki az orosz elnök.

Veszélyt jelent Oroszországra, hogy a NATO közeledik a határai felé, Moszkva mindemellett többször is kifejezte együttműködési szándékát a szövetségnek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szocsiban az orosz hadiipar és a hadiflotta fejlesztéséről tartott egyik tanácskozáson.

„Ma kötelesek vagyunk abból kiindulni, hogy a NATO bővítése, az, hogy infrastruktúráját az orosz határok közelében fejleszti, egyike a hazánk biztonságát fenyegető potenciális veszélyeknek” – mondta Putyin.

Úgy vélekedett: a „tömbsztereotípiákra épülő gondolkodásmód” nem jó eszköz ahhoz, hogy megtalálják a hatékony válaszokat a mai világ gyorsan változó körülményei között. Hangsúlyozta, hogy Oroszország többször kifejezte együttműködési készségét a NATO-val, és szorgalmazta azt is, hogy közösen lépjen fel vele az olyan valós fenyegetések ellen, mint a nemzetközi terrorizmus, a helyi fegyveres konfliktusok és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének veszélye.

„Nem egy lépést tettünk a szövetség irányába, konstruktív programot javasolva. Több közös rendezvényt tartottunk, ám 2008 után az együttműködés gyakorlatilag leépült, mert a szövetség inkorrekt módon, hogy azt ne mondjam, durván járt el Oroszországgal szemben, Oroszország érdekeinek teljes figyelmen hagyásával az általunk javasolt partneri együttműködés tekintetében" – fogalmazott az orosz vezető. Putyin kifejezte reményét, hogy a közös biztonsághoz és a Föld békés jövőjéhez fűződő érdekek felül fognak kerekedni.

Az orosz elnök a tanácskozáson azt is elmondta, hogy az orosz hadiflotta 68 százalékban korszerű fegyverzettel van felszerelve. A NATO egyébként kedden és szerdán tartja jubileumi csúcstalálkozóját a szövetség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Trumpot most blokkolja az impeachment, Putyin lép egyet a világpolitikai sakktáblán.

Szamold ossze hogy hany kulfoldi orszagban allomasoztat haderot az usa (ne is soroljuk) es hanyban az oroszok (Sziria), aztan rajossz kinek vannak vilaghatalmi ambicioi...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés