Orbán: Legyen ismét a világ közepe Baranya és Szlavónia!

2019. november 28. 13:48
A magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni – fogalmazott a kormányfő.

Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a horvátországi Eszéken. A kormányfő Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát.

A megnyitón kiemelte: 80-100 éve Szlavónia és Baranya a két ország leggazdagabb részei közé tartozott. „Irigyeltek bennünket”, nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is – emlékeztetett. Kifejtette: ha megkérdeznek egy ott élő horvátot, azt mondja, Horvátország északi szélén él, és ha megkérdeznek egy baranyai magyart, ő azt mondja, Magyarország déli szélén él.

Olyan emberek és közösségek, akik azt hiszik, hogy valaminek a szélén élnek, sosem lesznek sikeresek, „csak az az ember lehet sikeres, aki azt gondolja, hogy ahol ő él, az a világ közepe” – jelentette ki Orbán Viktor. Úgy vélte, nem lehet, hogy ha egyszer valamire képesek volt a két ország a történelem során, azt ne tudnák megismételni. Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert „ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk” – fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe – amit Magyarország támogat –, az utolsó akadály is elhárul; Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is. Közölte: mindez lehetséges, és ha „Horvátországnak marad a mostani elkötelezettségű kormánya még tíz évig, és Magyarországnak is marad nemzeti kormánya még tíz évig”, akkor a térségben egész más világ lesz.

A miniszterelnök a fiataloknak azt mondta: „divat ma elmenni”, ez nemcsak Horvátország, hanem Magyarország problémája is. Amikor az ember fiatal, úgy érzi, övé az egész világ, és nem is baj, ha a fiatalok elmennek és tanulnak, tudást gyűjtenek, de rá fognak jönni, hogy a legfontosabb dolog az életben, hogy van hazájuk, ahol várják őket, ahol nem idegenek – mondta. Kiemelte: a magyar és a horvát kormány azon dolgozik, hogy a két ország olyan hely legyen, ahova van értelme visszajönni.

Magyarországon ez a folyamat már megkezdődött”, és meg fog történni Horvátországban is – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor köszönetet mondott a Magyarországon élő horvátoknak, hogy megmaradtak horvátnak, és hozzájárultak az ország sokszínűségéhez, valamint a Horvátországban élő magyaroknak, hogy megmaradtak magyarnak, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar nemzet is nagyobb legyen. Megköszönte továbbá horvát partnerének, hogy létrehozták a most átadott épületet. Ezt „nagyon köszönik a magyarok” – tette hozzá.

A diákotthon alapkövét Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel tavaly októberben tette le. A húsz éve működő központ kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, diákotthona azonban eddig nem volt.

(MTI)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legyen a közepe a világnak.
Addig is, az lenne jó, ha 2022 nem a bal-libsik éve lenne, ami után, az eszement legújabb országfosztó bal-libsi spekuláns kormányzást meglovagolva a Fidesz 2026-ban ismét visszajöhetne és kezdődne minden elölről.
Az államadósság ledolgozása, a romok építgetése az idők végtelenségig ugyanígy.
"Amit raktak délig, leomlott estére,
Amit estig raktak, leomlott reggelre."

Mi pedig tanakodhatnánk megint,
"Megint tanakodék tizenkét kőmives,
Falat megállítni hogy lesz lehetséges."
A Fidesz meg jól el lenne a bal-libsikkel 8-4 éves felállásokkal.
Déva-Magyarország meg ott maradna falak nélkül...

Te még nem ismered a primitív kommentelőket, a magyar szellemi ugart, majd jönnek.....a diszlájkok.

Baranya is tele van rejtett erőforrással.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés