Az EU az emberekről szól, nem a szabályokról – Ursula von der Leyen az Európai Parlament előtt

2019. november 27. 10:08
Az „európai demokrácia szívében”, az Európai Parlament plenáris ülésén kérte az új Bizottság támogatását a testület megválasztott elnöke. Fél órás bemutatkozó beszédében Ursula von der Leyen felvázolta az új Európai Bizottság öt évre szóló terveit, célkitűzéseit, és méltatta a portfóliók biztosjelöltjeit. Tudósításunk Strasbourgból!

Maráczi Tamás tudósítása Strasbourgból

 

Az Európai Unió az emberekről szól, nem irányelvekről, szabályokról vagy a piacról – szögezte le felszólalása elején a Bizottság új elnöke. Ursula von der Leyen szerint az EU  a következő öt évben rengeteg változáson fog keresztülmenni, az új világra való felkészülésben kell azonnal cselekednie a testületnek.

A brüsszeli testület megválasztott elnöke – elődeihez hasonlóan – mélyebb integrációt ajánlott Európának. A gazdasági és monetáris unió erősítését a gazdaság felpörgetésére, hogy a gazdaság az „emberekért dolgozzon, a munkahely-teremtésért, fejlődésért". A bankunió erősítésé a pénzintézeti rendszer stabilitása érdekében, hogy az európai pénzügyi szektor minél kevésbé legyen kitett a világgazdasági változásoknak. Ursula von der Leyen szerint a tőkepiaci unió befejezése is létfontosságú, oda kell mennie a beruházásoknak, ahol a legnagyobb szükség van, emiatt az uniós költségvetést is alapjaiban kell majd átalakítani. 

A bizottsági elnök az európai egység egyik alapjának nevezte a jogállamiságot. Úgy vélte, ezen a jogelvekből nem szabad ebben engedni, a közös értékek megsértése esetén a szükséges lépések megtételétől nem szabad vonakodni.

Ursula von der Leyen kitért a menekültügyi helyzetre is. Úgy fogalmazott, hogy az EU mindig segítséget fog nyújtani azoknak, akik menedéket kérnek, de az is fontos, hogy akik itt akarnak élni, azoknak minden segítséget meg kell adni a beilleszkedéshez. A menekültügyi rendszert meg kell változtatni – vélekedett –, a külső határokat meg kell erősíteni, a schengeni rendszernek működnie kell.

„Én leszek az első női bizottsági elnök” – hangsúlyozta beszéde folytatásában Von der Leyen, hozzátéve, hogy a nők jogai ott lesznek a programban, esélyegyenlőség lesz minden szinten. 

A testület elnöke kitért az Egyesült Államokkal való kapcsolatokra, a kereskedelmi vitákra,  amelynek kapcsán kijelentette: a Bizottság mindig az EU érdekeit fogja képviselni, fair kereskedelemre törekszik Amerikával.

„A klímaváltozás létkérdés Európa számára” – folytatta a következő témával Ursula von der Leyen, hangsúlyozva, hogy minél gyorsabban lép Európa, annál jobbn meg tudja őrizni a versenyképességét. Ezért vezetik be az Európai Zöld Deal programot, amely egy új környezetbarát stratégia, amelynek keretében vállalkozásokat fognak támogatni a technológiák átalakításában. 

Ursula von der Leyen beszédében megköszönte elődje, Jean-Claude Juncker munkáját, aki szerinte „szívvel-lélekkel szolgálta az Európai Uniót”, és csapatának támogatására kérte az európai parlamenti képviselőket.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ja!
Claude Juncker szívvel-lélekkel és tele pohárral, néha szédelegve szolgálta az Európai Uniót Soros György útmutatásának megfelelően.

"A tőkepiaci unió célja:
• új finanszírozási forrásokat biztosítani a vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások számára
• csökkenteni a tőkebevonás költségeit
• növelni a megtakarítók lehetőségeit Unió-szerte
• megkönnyíteni a határokon átnyúló befektetéseket és a külföldi beruházások számára vonzóbbá tenni az Uniót
• támogatni a hosszú távú projekteket
• szilárdabbá, ellenállóbbá és versenyképesebbé tenni az EU pénzügyi rendszerét"

Ahogy a mondás tartja: Az ördög a részletekben bújik meg.
Lássuk majd a részleteket!

A szabályok is az emberekről szólnak. Azokról is akik alkották.

Azé' bogaram, mert csak a ti agyatok forog állandóan a sátáni Soros körül. Monománia, kényszerzubbony, szájnyalogatás...Graz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés