Orvosok Határok Nélkül: Összeomlott az EU-török menekültügyi egyezmény

2019. november 22. 16:39
A szervezet vezetője szerint a görög szigeteken olyan állapotok uralkodnak, mint a világ legrosszabb humanitárius helyzetben lévő régióiban.

Összeomlott az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött menekültügyi egyezmény, amelynek célja az volt, hogy feltartóztassa az Európa felé tartó menekültáradatot – vélekedett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet pénteken.

Négy évvel a megállapodás után 35 ezer ember él teljes zűrzavarban és méltóság nélkül a görög szigeteken” – mutatott rá a szervezetet vezető Krisztosz Krisztu Athénban. A szigetek táboraiban uralkodó helyzet hasonló ahhoz, mint ami a világ legrosszabb humanitárius helyzetben lévő régióiban tapasztalható – mondta Krisztu a leszboszi és híoszi regisztrációs központban tett látogatását követően.

A szóban forgó központokat összesen 6200 fő befogadására tervezték, de hatszor többen élnek bennük. Az MSF vezetője szerint azonnal be kell zárni az Égei-tengeri szigeteken található táborokat, az ott élőket pedig át kell szállítani a görög szárazföldre.

A Leszbosz, Híosz, Kósz, Számosz és Lérosz szigetén élő menedékkérőkről nem gondoskodnak megfelelően – hangsúlyozta a tisztségviselő. Sebezhető helyzetben lévő embereket – kínzások áldozatait, felnőtt kísérő nélküli gyerekeket és mentálisan betegeket – hagytak magukra, akiket tető helyett sokszor csak műanyag lapok választanak el az égbolttól. „Nem kapnak segítséget, és csak romlik a helyzetük, ahelyett, hogy javulna” – tette hozzá Krisztu.

Az Orvosok Határok Nélkül bírálta a görög kormány tervét, amely bezárná a jelenlegi központokat, és öt, egyenként ötezer férőhelyes, zárt tábort hozna létre azok számára, akiknek nincs sok esélyük menedékjogot kapni az Európai Unióban. Jobb kilátásokkal rendelkező társaikat átszállítanák a görög szárazföldre. Ezek a zárt táborok „​​​​​​​gyakorlatilag börtönök lennének” – vélekedett Krisztu.

(MTI)

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy tudom, az EU nem fizette ki a teljes összeget a törököknek, amiben megállapodtak.
Úgy tűnik, az eu-ban nem érdeke, hogy hazafelé menjenek........

"... az ott élőket pedig át kell szállítani a görög szárazföldre."

Az ott élőket pedig át kell szállítani a török szárazföldre. Onnan jöttek!

Nem lehetne légi hídon rögtön a berlini kancelláriára vinni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés