Donald Trump hazugsággal vádol tanúkat és a képviselőházi meghallgatásokat bírálja

2019. november 22. 19:46
Nagyon nehéz lesz eltávolítaniuk, ha semmi nincs a kezükben – mondta az Egyesült Államok elnöke.

A képviselőházi meghallgatásokat bírálta és hazugsággal vádolt tanúkat Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fox televíziónak telefonon adott, csaknem egyórás interjújában. Az elnök a képviselőházi meghallgatáson előző nap  részt vett David Holmes diplomatáról állította azt, hogy eskü alatt tett tanúvallomásában nem mondott igazat.

Holmes – aki az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségén politikai tanácsadó – csütörtökön a törvényhozóknak azt mondta, hogy hallotta azt a telefonbeszélgetést, amelynek során Trump a Joe Biden volt alelnök és a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa és a fia, Hunter Biden ellen indítani javasolt ukrajnai vizsgálatokról faggatta Gordon Sondlandet, az Egyesült Államok Európai Unióhoz akkreditált nagykövetét. „Garantálom, hogy erre a telefonbeszélgetésre soha nem került sor” – állította Trump a Fox televíziónak adott interjújában, hozzátéve, hogy alig ismeri Sondlandet, aki pedig nem karrierdiplomata, hanem az ő politikai kinevezettje.

Egy nappal korábbi tanúvallomásában egyébként Sondland a David Holmes által elmondottakat erősítette meg. Az interjúban az elnök az elmúlt napokban a három képviselőházi bizottság – a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési – együttes meghallgatásán elhangzottakra reagált, és minősítgette a résztvevőket.

Marie Jovanovich volt ukrajnai nagykövetnek felrótta, hogy a hivatali dolgozószobájában nem volt hajlandó kitenni a szokásos Trump-fotót, és személyes ügyvédje, Rudy Giuliani „nem mondott jókat róla”. Adam Schiffről, a hírszerzési bizottság vezetőjéről, a meghallgatások irányítójáról Trump úgy fogalmazott: „beteg báb” és „korrupt politikus”, s az elsők között őt idéztetné be a szenátusi tárgyalásra.

Trump megerősítette a Fehér Ház szóvivője, Hogan Gidley által csütörtök éjjel kiadott közleményben foglaltakat, miszerint azt akarja, hogy az ellene folyó impeachment-eljárás a szenátus elé kerüljön. Az elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárás (impeachment) ugyanis két szakaszból áll: a képviselőház kezdeményezi, és ha a képviselők többsége megszavazza, az ügy a szenátus elé kerül, ahol pert folytatnak le.

Ennek végén születik meg a döntés az elnök felmentéséről vagy ennek elutasításáról.    

Arra a kérdésre, hogy számít-e az alkotmányos úton történő eltávolítására, Donald Trump nemmel válaszolt. „Azt hiszem, nagyon nehéz lesz nekik eltávolítaniuk, ha abszolút semmi nincs a kezükben” – fogalmazott. Kifejtette, hogy ismeri annak a kiszivárogtatónak a nevét, aki hírt adott a közte és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között lezajlott, vitatott júliusi telefonbeszélgetésről.

E beszélgetés során vetette fel az ukrán államfőnek, hogy kivizsgáltathatná Joe Biden volt amerikai alelnök, a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit. Hunter Biden akkor lett a Burisma nevű ukrán gázcég igazgatósági tagja, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt.

A demokrata törvényhozók e telefonbeszélgetés nyomán indították meg az impeachment-eljárást kötelezően megelőző meghallgatás-sorozatot, feltételezésük szerint ugyanis Trump a Bidenék elleni vizsgálathoz kötötte volna az Ukrajnának ígért katonai segély folyósítását.

Donald Trump az interjúban beszélt arról is – amit egyébként már korábban is hangoztatott –, hogy az Obama-kormányzat 2016-ban lehallgatta a választási kampányát.

„Megpróbálták megakadályozni az elnökségemet”

 – mondta. Hozzátette, hogy 2016-ban szerinte az ukránok beavatkoztak az amerikai választási kampányba azzal a céllal, hogy vetélytársát, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet segítsék. „Ne felejtsük el, Ukrajna gyűlölt engem, a választások után is a sarkamban voltak” – fogalmazott. A vélelmezett ukrán beavatkozás tényét csütörtöki meghallgatásán Fiona Hill, a Fehér Ház egyik volt tanácsadója cáfolta. 

(MTI)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tiszta káosz ez az egész. Trump, Netanjahu, Brexit, Szíria etc. Örüljünk annak, hogy nálunk az az esemény, ha egy exhibicionista beleül az ME székébe...

Ott is vannak dobrevek, csehkatik, donátok,...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés