Az európai életmód népszerűsítése

2019. november 22. 11:58

Trócsányi László
Magyar Nemzet
Milyen üzenetet hordoz az a tény, hogy az európai életmódot népszerűsíteni kell Európában?

„Nagy feltűnést és vihart keltett, hogy az új Európai Bizottságnak lesz olyan biztosa, aki az európai életmód (European way of life) védelmezéséért fog felelni. Egyes baloldali politikai körökben azonnal éles reakciókat és félelmet keltett az elnevezés, ezért az Európai Bizottság elnök asszonya végül is úgy döntött, hogy az európai életmód védelmezése helyett az európai életmód népszerűsítése lesz a portfólió megnevezése. Miután egy új portfólióról van szó, érdemes megvizsgálni, hogy mi tette szükségessé e tisztség létrehozását. Vajon fenyegeti-e valami az európai életmódot? Milyen üzenetet hordoz az a tény, hogy az európai életmódot népszerűsíteni kell Európában?

Amennyiben az elmúlt, közel húsz esztendőt vesszük csak figyelembe, akkor is megállapítható, hogy amennyiben uniós témakörben népszavazást tartottak, akkor az európai vezetők számára nem várt eredmények születtek. Franciaország és Hollandia jelentős részvételi arány mellett elutasította az Európai Alkotmányszerződést, korábban Írország népszavazás útján két alkalommal is szembement az európai szerződések módosításával, majd végül 2016-ban a brexitről szóló népszavazás tette rá a pecsétet a negatív folyamatra.

A migrációval kapcsolatos magyar népszavazás pedig, noha jogilag nem volt eredményes, mégis azt mutatta, hogy a választók döntő része elutasítja az unió által szorgalmazott migrációs politikát. Mindez jól bizonyítja, hogy baj van Európában, szakadék alakult ki az európai döntéshozó elit és az állampolgárok között. A bizalom megingott. A sértett elit pedig populizmussal vádolja azokat, akik európai uniós kérdésben a nép véleményére kíváncsiak.

Mit is lát azonban az európai polgár, vajon miért megy szembe az uniós elvárásokkal? Látja azt, hogy az Európai Unió egyre-másra fogad el érthetetlen és felesleges jogszabályokat a sajtról, a csokoládéról vagy a WC-tartályokról.

A polgárok és a vállalatok életét egyáltalán nem megkönnyítő jogszabályokról. A szépen hangzó szubszidiaritás csak elméletben valósul meg, helyette az uniós tisztviselők felesleges önbuzgalmának lehetünk tanúi. A polgárok azt is látják, hogy biztonságérzetük egyre csökken, a terrorizmus és a tömeges migráció ügyében az európai válaszok késlekednek vagy rosszak. Európa nyugati részében a bizonytalanság folytán a szabad mozgás jogát és a schengeni vívmányokat is megkérdőjelezik.

A lengyel vízvezeték-szerelő, a román és bolgár roma negatív jelzőként jelenik meg. Látja és érezheti azt is a polgár, hogy gazdasági helyzete egyre inkább romlik vagy stagnál. Franciaországban a sárgamellényes-mozgalom erről alkotott véleményét akár erőszakos úton is kész kinyilvánítani.

Nem jó az emberek közérzete. Egy ilyen légkörben alkotják meg az európai életmód népszerűsítéséről (tartalmában védelmezéséről) szóló portfóliót. Európára nem úgy tekintenek a polgárok, mint hősre, ahogy az Egyesült Államok állampolgárai teszik saját államuk esetében. Az új portfólió valójában a bizalom helyreállításáról kell hogy szóljon. Ha a bizalom nem áll helyre, akkor a szakadék egyre mélyebb lesz, és további váratlan fordulatoknak lehetünk majd tanúi.

Az európai életmód azonban nem egy könnyen megfogható fogalom. Vajon van-e egyáltalán egységes európai életmód? Szent Ágoston vallomásainak XI. könyve úgy érvel, hogy jelenünk nem más, mint emlékeink és várakozásaink egyvelege. Vannak közös gyökereink, amelyek összekötnek bennünket, és amelyeket megtagadni bűn lenne.

A tízparancsolat, a görög filozófia, a római jog, a kereszténység, a felvilágosodás, az emberi méltóság és a jogok tisztelete mind-mind olyan tényezők, amelyek összekötik Európa polgárait. De vannak különbözőségeink, amelyek az eltérő nemzeti identitásokból tevődnek össze. Olyan, az önazonosságunkhoz kapcsolódó értékeink vannak, amelyek védelmezése az állami intézmények elsődleges feladata.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elég népszerű, mert a sáskák jönnek élősködni.

Ne erőltessük unos-untalan ezt az európaiságot.

Szuper és szépen van megírva, jó olvasni.

Válaszok:
Karvaly | 2019. november 22. 13:44
OberEnnsinnen | 2019. november 22. 16:53

Nem mondod, hogy egészen a szerzőig el tudtad olvasni a cikket? Vagy csak a képeket nézegetted? :)

Az a baj, hogy akiknek ez szólna, (igen, németek, franciák, hollandok, svédek) oda nem jut el, és saját szerzőik sincsenek. Nem illeszkedik bele az elit portfóliójába, van helyette progresszió.

Igen de az utolsó fogalom - jogok - felesleges volt.
"A tízparancsolat, a görög filozófia, a római jog, a kereszténység, a felvilágosodás, az emberi méltóság és a jogok tisztelete"

Válaszok:
Agnieszka | 2019. november 23. 5:55
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés