Túl bonyolult

2019. november 21. 09:40

A második paksi atomerőművet az Orbán-kormány azzal igyekezett eladni, hogy olcsó lesz, meg biztonságos.

2019. november 21. 09:40
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A második paksi atomerőművet az Orbán-kormány azzal igyekezett eladni, hogy olcsó lesz, meg biztonságos. Azt, hogy olcsó, mostanában már csak olyankor mondják, ha zárt ajtók mögött válogatott fideszes közönségnek beszélnek – olyanoknak, akik a kritikus gondolkodást előzőleg leadták a ruhatárban. (Nehéz is lenne az olcsósággal érvelni azok után, hogy kiderült, a projekt teljes fennállása alatt állami támogatásra szorul majd – ezt az apanázst kellett az Európai Bizottsággal engedélyeztetni.) 

Az eredeti mondás, mint emlékszünk, a boldog emlékezetű Lázár János szájából az volt: »atombiztos«, hogy a tervezett kettő közül az első új blokk 2023-ban megkezdi az áramtermelést. A teljes magyar energiapolitikát e köré az állítás köré szervezték, mindent föltéve arra a lapra, hogy lesz majd egy néhány évig tartó puha átmenet, amelyben Paks2 második reaktora is elkészül, mindkettőt beüzemelik, hálózatra kapcsolják, az óhatatlan műszaki hibákat (lásd a Roszatom orosz és belorusz referenciaprojektjeit) fokozatosan kijavítják, miközben a régi blokkokat egymás után leállítják.

Ebben bízva engedhettük meg magunknak – pontosan engedhettük volna, ha igaz lett volna, amit ígértek –, hogy betiltsuk a szélerőműveket, a büntetőadó kivetésével és a lakossági támogatások elvonásával egész Európában példátlan módon lelassítsuk a napenergia-használat terjedését (az adóval pont úgy állították be a szabályozókat, hogy piaci alapon ne nagyon érje meg napelemet telepíteni – uniós pénzt viszont csak a csókosok kapnak rá), illetve lefékezzük az energiahatékonyság-javító beruházásokat.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stifwacar
2019. november 23. 22:11
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Vakfolt
2019. november 22. 09:42
Közeledik hargitai mikulás, batyujában minden faszsággal, hohohó gyerekek, ki volt jó? Mindenki felmondta a libsi mantrát becsülettel? Mindent eltörölni, megszüntetni, megakadályozni, betiltani, elhatárolódni! Loncika, ülj ide az ölembe, szidtad ma már Orbánt? Neeem? Pedig ötször megbukott ma is, na nesze egy virgács, húzz a picsába, legközzelebbre szedd össze magad.
akiaki
2019. november 21. 20:30
Gittának bonyolult, de ért hozzá!
zakar zoltán béla
2019. november 21. 19:22
Rongy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik