Túl bonyolult

2019. november 21. 9:40

Hargitai Miklós
Népszava
A második paksi atomerőművet az Orbán-kormány azzal igyekezett eladni, hogy olcsó lesz, meg biztonságos.

„A második paksi atomerőművet az Orbán-kormány azzal igyekezett eladni, hogy olcsó lesz, meg biztonságos. Azt, hogy olcsó, mostanában már csak olyankor mondják, ha zárt ajtók mögött válogatott fideszes közönségnek beszélnek – olyanoknak, akik a kritikus gondolkodást előzőleg leadták a ruhatárban. (Nehéz is lenne az olcsósággal érvelni azok után, hogy kiderült, a projekt teljes fennállása alatt állami támogatásra szorul majd – ezt az apanázst kellett az Európai Bizottsággal engedélyeztetni.) 

Az eredeti mondás, mint emlékszünk, a boldog emlékezetű Lázár János szájából az volt: »atombiztos«, hogy a tervezett kettő közül az első új blokk 2023-ban megkezdi az áramtermelést. A teljes magyar energiapolitikát e köré az állítás köré szervezték, mindent föltéve arra a lapra, hogy lesz majd egy néhány évig tartó puha átmenet, amelyben Paks2 második reaktora is elkészül, mindkettőt beüzemelik, hálózatra kapcsolják, az óhatatlan műszaki hibákat (lásd a Roszatom orosz és belorusz referenciaprojektjeit) fokozatosan kijavítják, miközben a régi blokkokat egymás után leállítják.

Ebben bízva engedhettük meg magunknak – pontosan engedhettük volna, ha igaz lett volna, amit ígértek –, hogy betiltsuk a szélerőműveket, a büntetőadó kivetésével és a lakossági támogatások elvonásával egész Európában példátlan módon lelassítsuk a napenergia-használat terjedését (az adóval pont úgy állították be a szabályozókat, hogy piaci alapon ne nagyon érje meg napelemet telepíteni – uniós pénzt viszont csak a csókosok kapnak rá), illetve lefékezzük az energiahatékonyság-javító beruházásokat.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 169 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez történik, amikor bolsevik újságíró atomfizikust próbál játszani. Zagyvaság a végtermék. De legalább nem radioaktív.

Én értékelem a Népszavás önvallomását: neki ez túl bonyolult:-)

A máodik paksi atmerőmű építését már a Gyurcsány-Bajnai éra alatt elhatározték.
Meg lehet keresni a képeket Bajnairól a Paksi Erőmű és az MVM vezetőinek társaságában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában