Cirkusz helyett

2019. november 21. 07:53

Senki nem mondja és írja, hogy a magyarországi fizetések beérték az osztrákot, de a felzárkózás végre elkezdődött, és több éve tart.

2019. november 21. 07:53
Kiss Gergely
Magyar Nemzet

„És most, amikor egyre nagyobb nyomás nehezedik a járműiparra, amikor dúl a vámháború, amikor végeláthatatlan kínlódásnak tűnik a brexit, miközben egyes országokban folyamatosak a tüntetések, joggal lehet kedvezőtlennek ítélni a külső környezetet. Amelyik országnak erős a belső piaca, az válságállóbb is. Magyarország ebben a helyzetben van. Nem volt ez mindig így, de az már a múlt.Hogy sikerült ezt elérni? Első lépésként rendbe kellett tenni az állam pénzügyeit, hogy menet közben ki lehessen alakítani egy kedvező üzleti környezetet. Ezt szolgálta az adórendszer átalakítása és a foglalkoztatás ösztönzése.

Minél többen dolgoznak, annál többen fizetnek adót, tehát az elvonás mértéke is csökkenthető lesz. Ez pedig kedvez a vállalkozásoknak, könnyebb a magasabb béreket kigazdálkodni. Ehhez hozzá lehet számolni az állami kedvezményeket (például a családok segítését és az otthonteremtés támogatását), amelyek mind erősítik a fizetőképes keresletet. Leegyszerűsítve így történt meg, hogy 2010 óta 86 százalékkal nőttek a nettó bérek Magyarországon.

Mindebben nem csak a versenyszféra játszott szerepet. Hiszen például a pedagógusbérekre jövőre 355 milliárd forinttal jut több, mint 2010-ben. A szakképzésben tanító több mint 32 ezer pedagógus fizetése pedig 2020 júliusától átlagosan harminc százalékkal nő. Az egészségügyben szintén több lépcsőben emeltek a fizetéseken, míg az orvosok átlagkeresete 2010-ben 314 ezer forint volt, addig 2018-ban 645 ezer forint.

A mentőszolgálati dolgozók fizetése majdnem megduplázódott, a szociális dolgozóké pedig 2010 óta 84 százalékkal nőtt. Két hír tegnapról: átlagosan harminc százalékkal nő minden bölcsődei szakdolgozó bére 2021-re és három részletben emelik a bírák és az ügyészek illetményét. Januártól a bírák átlagosan 32 százalékos, az ügyészek 21 százalékos emelésnek örülhetnek, majd 2021-ben és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékosnak.

Senki nem mondja és írja, hogy a magyarországi fizetések beérték az osztrákot, de a felzárkózás végre elkezdődött, és több éve tart. Az irány mindenképpen jó. A közszféra bérrendezésének a jövőben már csak azért is folytatódnia kell, mert az üzleti szektorban jelentős mértékben emelkednek a fizetések.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stifwacar
2019. november 23. 22:12
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
bunko_jobbos
2019. november 21. 22:05
Senki nem mondja és írja, hogy a magyarországi fizetések beérték az osztrákot, de azt minden nap számon kérik az ország szétbarmolói, hogy miért nem értük már utol őket. És van pofájuk ezt azoknak mondani, akik eladósították, szétzüllesztették az országot. Mocskos kommunista, liberális banda. Utóbbiakban a legjobb, hogy hihetetlen nagy pofával, magabiztosan tudják, hogy mit kell tenni, hiszen ők a legképzettebbek, minden közgazadágtudomány a mellényzsebükben. Aztán mikor meg kormányozni kell, akkor mindig kiderül, hogy mihez értenek (semmihez.)
Sándor
2019. november 21. 19:45
Mennyivel jobb lehetne a jelen helyzet, ha a több mint félévszázados baloldali-liberális-bolsevik múlt – az óriási hazugságaik miatt elzavartak benneteket a magyarok,- eredménye 2010-re - a nyugatihoz hasonló életszínvonal, oktatási rendszer, - egészségügyi ellátás, kórházi fejlettség van, és nyugati - 400-500ezer átlagnyugdíjjal, meg 2010-re már - 500-900ezres jövedelemmel rendelkezőknek folytathatná a béremeléseket a magyar kormány!
aventus
2019. november 21. 14:41
Vannak nehéz ügyek: a Mars meghódítása ,a fúziós erőmű,az osztrák életszínvonal beérése 30 éve is 30 évnyi távolságban volt .Régi viccek,fiatalemberek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik