Szexuális zaklatás történt a Katona József Színházban

2019. november 20. 9:33
A fővárosi színházakért felelős Gy. Németh Erzsébet nem szólalt meg az ügyben.

Kitiltották a Katona József Színházból az egyik szerződéses munkatársat, mivel a budapesti színház vezetőségének tudomására jutott, hogy többször is „erkölcsi határokat átlépő módon” viselkedett a többi dolgozóval szemben – közölte a teátrum a Facebook-oldalán.

A sértettek írásbeli bejelentése alapján az üzemi tanács megbeszélést hívott össze, amelyen a résztvevők egyhangúlag elítélték a történteket, és vizsgálóbizottság felállítását kérték. Az igazgatóság felállította a vizsgálóbizottságot, külső szakértők bevonásával lefolytatta az eljárást, és azonnali hatállyal arról döntött, hogy az érintett szerződéses munkatárs keddtől nem léphet az intézmény területére. A színház a továbbiakban befejezi vele a közös munkát – tették hozzá.

Közölték: a társulatot az eset mélyen megrázta, a vezetőség pszichológus segítségét ajánlotta fel az ügy feldolgozásához.

A színház "a vizsgálóbizottság felállításával és a fenti lépések megtételével az ügyet lezártnak tekinti, arról a későbbiekben sem a vezetőség, sem az intézmény munkatársai további nyilatkozatot nem adnak" – írták, megjegyezve: az érintett kollégák kifejezett kérése volt, hogy nevük ne kerüljön nyilvánosságra.  Az Origo úgy tudja, hogy szexuális zaklatások történtek, amelyeket egy rendező követett el, a Blikk szerint egy ismert rendező volt a zaklató.

A hírportál megkérdezte a színházat, hogy valóban rendezőről van-e szó. Arról is érdeklődött, hogy tett-e a teátrum rendőrségi feljelentést, és elkövetett-e mindent annak érdekében, hogy a kitiltott munkatárs más színházakban se folytathassa tevékenységét. A Katona sajtósa annyit válaszolt, hogy az érintettek személyiségi jogainak védelmében nem mondanak semmit.

Az Origo Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettest is kereste. Tőle egyebek mellett azt kérdezte: egyetért-e vele, hogy a színház nem nevezte meg a zaklatót, valamint azt, hogy tesz-e rendőrségi feljelentést az ügyben. Gy. Németh Erzsébet egyelőre nem válaszolt.

Egy blog szerint korábban Máté Gábor, a Katona igazgatója – aki legújabb filmjében éppen egy szexuális zaklatással megvádolt tanárt játszik – a Marton-botrány kapcsán azt mondta: „Nem érzem úgy, hogy a Katonában bármit is elhallgatnánk”.

(MTI, Mandiner)

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem este a színház előtt tüntetni fognak a feministák. Ha nem, akkor egyértelmű, hogy ...

Válaszok:
rezvez | 2019. november 20. 10:22

Nem biztos, hogy nőt zaklatott, vagy olyant, aki nőnek vallotta magát. Nő is lehet a zaklató, vagy magát nőnek valló.

Válaszok:
Box Hill | 2019. november 20. 10:28

Nem. Ezért kell mindennek a végére járni.
Máskülönben belép a valószínűség, ami alapján az emberek döntenek.

Szóval ez az illető nem közpénzen zaklatott?

Érthetetlen ez a titkolózás, hamis tapintat a színház részéről: ha az áldozatok nem akarják a nevüket nyilvánosságra bocsátani, az rendben van. De a tettes úgyis kiderül, mert előbb-utóbb valaki a színház alkalmazottai közül beszélni fog. A bulvársajtó nem ismer lehetetlent...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés