A magyar fociról és az elszabadult álmokról

2019. november 20. 10:17

Sal Endre
Mandiner
Stadionok vannak, akadémiák is. A lehetőségekre tehát senkinek sem lehet panasza. De hol az elsajátított tudáson alapuló és elvégzett munka a magyar fociban?

Emlékszem, 1986-ban, a szovjetek elleni 0-6 másnapján elindultam iskolába, szokás szerint megvettem a Népsportot, és reménykedtem benne, hogy más eredmény lesz a címlapon. Aztán nem mentem suliba. Csak ültem egy padon és néztem magam elé. Azóta nem tud letaglózni, ha elbukunk egy selejtezőt. Ott kicsit eltört bennem valami, hiszen akkor valóban nem önámításnak tűnt, hogy végre jó eredményt érhetünk el egy világversenyen. 

Azóta viszont minden alkalommal ugyanaz a forgatókönyv. Ha esetleg jön egy bravúr – mint ebben a sorozatban a horvátok ellen Budapesten –, akkor elszabadulnak az álmok. Szoboszlait már a Juventusban látjuk, ahogyan Cristiano Ronaldóval pacsizik a gólja után; elhisszük, hogy Dzsudzsák ugyanúgy bevarrja a szabadrúgásokat, mint évekkel ezelőtt; és addig matekozunk, míg kijön a sima továbbjutás.

Aztán szokás szerint felébredünk,

ránézünk a végeredményre és azt látjuk, amúgy a helyünkön vagyunk, nincs itt semmiféle átok. 

Persze a szurkoló álmodni akar, nincs más dolga. Dolga a magyar labdarúgás utánpótlásában dolgozóknak van.

Mert ebből a szempontból ijesztő az amit, a meccs kapcsán Sigér Dávid, a Ferencváros középpályása mondott a rádióban. Azt ecsetelte ugyanis, hogy amíg a hazai bajnokikon 90 perc alatt egy erőteljes sprintre van szükség, úgy az Európa Ligában hússzor kell úgy rohannia, hogy kiköpi a tüdejét. Még azt is hozzátette, a mostani sérülése is azért jöhetett, mert sok volt a szervezetének a többfrontos terhelés. 

És itt van a lényeg.

Még most sem teszik bele az elegendő tudást és munkát a magyar labdarúgásba.

Lásd még az U17-es válogatottat, amelynél erőnléti gondok akadtak a meccsek hajrájában a világbajnokságon.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én még nem láttam magyar vízilabdást, aki arra panaszkodott volna, hogy baj van a csapat erőnlétével. Még nem láttam olyan magyar úszót, aki a vízből kijövet azt mondta volna, nem tett meg mindent és az edzéseket is ellazsálta gyerekként. És nem láttam még olyan kajakost vagy kenust sem, akinél nem volt alap, hogy tizenéves korától meghal a vízen a győzelemért. Mert megkövetelték tőle.

Pont Sigér említette azt is, hogy az Európa Ligában megtapasztalta, az Espanyol játékosai tökéletesen kezelik a labdát, gyorsak, villámgyorsan döntenek, az erőnlétük pedig elsőrangú. Mert megkapták az alapokat. 

Stadionok vannak, akadémiák is.

A lehetőségekre tehát senkinek sem lehet panasza.

Most már csak az elsőrangú, nemzetközi szintű tudást és a magas színvonalú munkát kell beletenni. És akkor valóban nem csodaként kell megélnünk, ha kijutunk egy világversenyre (lásd még a 2016-os Európa-bajnokságot).

És innen üzenem Marco Rossinak, ne mondjon le! Felesleges, nem rajta múlt, meg aztán még van némi remény. Az utánpótlásban dogozók ellenben átugorhatnánk tanácsért a magyar pólósokhoz, úszókhoz és kajakosokhoz.       

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó sok bevándoroltat láttál a Wales-i csapatban. A horvárban, szlovákban mennyit?

Van ez így. A németek elfelejtettek háborúzni, mi meg focizni, és ez a jobbik eset.

Itthon megvertük őket.

Na ne! Neeee !!!!

Reálisan nézve nem is az a cél, hogy VB-t nyerjünk vagy bármi, hanem hogy legyen egy stabil futballéletünk, rendszeres kijutással világversenyekre, és nem égés-szintű, néha kiugró csapatteljesítményekkel.

Ehhez basszus Orbán Viktor, nem stadionok kellenek, hanem emberek. EMBEREK! EMBEREKRE költött pénz. ÚJ EMBEREKRE! Ha kell, 10 évig bezárni a bajnokságot, semmi, és utána.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. november 20. 16:19

A cikkhez fűznék 3 megjegyzést: sérülések a világon mindenhol vannak. A Fradi valóban sok meccset játszott. Június óta 23 mérkőzés egyáltalán nem kevés, hiszen nekik a táblára kerülésért 8 tétmeccset kellett játszaniuk. Kedvenc angol csapatom, a Norwich az idén 3 forduló alatt szedett össze 8 sérültet, egyik sem magyar.
Az U-17-es válogatott erőnlétéhez annyit, hogy a vb- kvalifikáció során semmivel sem játszottak könnyebb ellenfelek ellen, mint a vébén, ahol a legtöbb meccsüket épp a végén (erőnléttel) nyerték meg. Akkor most ez hogy van?
A 0-6-ról pedig annyit, hogy a rossz szereplés valódi okát azóta sem tudjuk, de azt a válogatottat kár volt szétverni és a porba alázni, és a fürdővízzel a gyereket is kiönteni, mert csak azt az üzenetet küldte a foci és a válogatott számára, hogy jobban járnak , ha sehová sem jutnak ki.

Hülyeség. Az itthoni meccsért ugyanúgy 3 pontot adtak, és ugyanolyan tétje volt! Wales továbbjutása simán elmehetett volna rajta.

A FIFA listán közben megjártuk a 20. helyet is, amire nem volt példa. 10 évvel ezelőttig pedig többnyire a 70. hely alatt voltunk.
https://www.fifa.com/fifa-worl..

Tegnap sem a megváltás nem jött el, sem a világvége. Az EB-re még kijuthatunk, ha még emlékszel a norvégokat '15-ben ki-ki meccsen vertük ki. Amúgy a meg a válogatott csapatként az adófizetőnek se több, se kevesebb pénzbe nem kerül,akár nyerünk, akár vesztünk, a többségük külföldön játszik, a focisták pedig a világon sehol nem a válogatottságból élnek meg. A klubfocit és a válogatottat eleve hülyeség keverni. Klubszinten meg az idén a Fradi már megkereste az idei költségvetését, egész jól penget az EL-ben. Tavaly, ha jól emlékszem a Vidi is messzire jutott, ergo. az értékesebb keretekkel jobb eredményeket értek el.

Akkor mit szólsz a Slavia Praha sikereihez?
A Crvena Zvezda, a Partizan Belgrád, hogy két szerbet is mondjak, szintén ott vannak a legjobbak között...
Az U-21-es válogatott 6 meccsen rúgott kettő gólt.
A pénzt lehet használni, de lehet visszaélni vele.
A magyar ebben világsztár.
Ha Csányi Sándor küldene egy hivatalos levelet minden proficsapat elnökéhez:
"Közlöm, hogy a továbbiakban a szerződésben meghatározott támogatásoknak csak a felét, esetleg 30%-át tudjuk átutalni a klubjuk számára.
Indok: az önök munkája nagyjából a 100% fele, illetve 30%-a.
Ha a márciusi pótselejtezőn a válogatott csapat sprintek számát tekintve legalább ugyanazt produkálja, mint az esedékes ellenfél, lehet szó a juttatások visszaállításáról."

Egyetértek, de ebben táévedsz:
"Aki nem eléggé tehetséges, azt meg hiába képezzük. "
Ami nálunk képzés címén folyik, az a futball lemészárlása.
Ami, tetszik, nem tetszik, de ez van...
A tragédia, ez a mészárlás a gyermekek lelkét, gondolkodását, emberré válását teszi tönkre.
Ez a legnagyobb baj.
A mai képzés csak azt a három elemet nem valósítja meg, amire a futball épül:
a labda rúgását,
a labda megszelidítését,
a labda közvetlen kapcsolatát egy időben legalább - LEGKEVESEBB - három játékossal
Van egy negyedik összetevője a futball játéknak: a dinamikus, robbanékony, erőteljes futás, a mérkőzés legújásáig. Ez is hiányzik, Borbély Pál már 1969-ben megírta.
ÍGY GYAKORLATILAG A MAGYAR FUTBALL E-SÉLY-TE-LEN!

Totál egyetértek. Talán annyi pontosítással, hogy ugyanaz a különbség nem látható a FIDESZ-kormányzat részéről, mint a komcsi kormányzat részéről a szoci tervgazdaság és a nyugati piacgazdaság között.

Ami a magyar fociban történik, az ékes példája annak, hogy Kádár apánk nam halott. Reinkarnációja Orbán Viktor.

Sajnos ez igaz. Belenéztem a napokban az osztrák-magyar U21-s meccsbe, ahol úgy nézett ki, hogy fiatal felnőttek ( a sógorok) játszanak az ifikkel ( mi)....Vagy 17 magyar játékos lépett pályára, de a kapuson és talán egy honvédoson kívűl másnak nem ismertem a nevét, bár bele szoktam nézni a TV NB1-s közvetítéseibe is. Ezek a játékosok 21 évesek, azaz már néhányuknak szerepelniük kellene az első osztályban.

Az bizonyos: az akadémiák nélkül legalább ugyanitt tartanánk, de inkább előrébb.
De csak akkor, ha: 15 éves kor alatt tilos lenne a gyerekek átigazolása, legfeljebb településen belül, vagy költözés esetén.

A Transfermarkt az idei évben csak a játékoseladásoknál 1,4 m euró nyereséget mutat, az BL/EL bevételek ennek többszöröse.

TRANSFER RECORD
Income/Expenditure Arrivals/Departures Fee
Income 14 2,60 mil. €
Expenditure 16 1,20 mil. €
Overall balance +1,40 mil. €

Az európai szövetség (UEFA) honlapja szerint a magyar klub a BL-selejtező első három körében összesen 1,14 millió eurót (376 millió forint) gyűjtött, az Európa-liga-főtáblára jutásért pedig további 2,92 millió eurót (964 millió forint) kap.

A második számú európai kupasorozat csoportkörében minden győzelemért 570 ezer eurót (188,2 millió forint), és minden döntetlenért 190 ezer eurót (62,7 millió forint) fizet az UEFA. A csoportgyőztesként továbbjutó csapatok 1 millió eurót (330 millió forint), a második helyen továbblépők 500 ezer eurót (165 millió forint) kapnak. A klubok bevételét a jegyeladásból befolyó összeg és a televíziós közvetítési díjak is gyarapítják.

A MOL Fehérvár FC az előző idényben több mint 10,5 millió eurót (3,4 milliárd forint) keresett azzal, hogy a Bajnokok Ligája-selejtező negyedik fordulójából átkerült az El-csoportkörbe, majd ott a harmadik helyen végzett.

Az a helyzet, hogy ha nem idióta klisékben gondolkodnál, érdekes fölismerésekre juthatnál. Pl. arra, hogy én és egy csomó jobbos már 6 éve is ilyesmiket mondtunk.

Hát, a helyzet az, hogy ez a remek nicked 2019. nov. 7. forradalmi napján született. Hogy más neveken mióta vagy itt, arról persze azt hazudsz, amit akarsz.

Igazából saját hozzászólást akartam keresni, de rájöttem, hogy egy újszülöttnek minden vicc új: fölösleges.

Ha akarod elhiszed, ha akarod, nem, annyira nem érdekel, de elég következetes vagyok: mindig elcseszett kádárizmusnak minősítettem a fociba öntött pénzeket.

Elvben elismertem, hogy a cél nem rossz: a sikeres focinak volna propaganda-értéke. Olyan módon azonban, ahogy Orbánék nekiálltak, ezt a célt elérni nem lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés