A hosszú út Európáig

2019. november 20. 21:42

Vannak hamis nacionalisták is, akik csak annak tettetik magukat, mint Orbán Viktor.

2019. november 20. 21:42
Karl-Markus Gauß
Süddeutsche Zeitung

„Tetszett nekünk, ahogy lerázták a Szovjetunió igáját és szuverén államokká nyilvánították magukat. Ami felett gyakran elsiklunk, az az az egyszerű tény, hogy ez a sok embernél, akik a Baltikumtól a Fekete-tengerig megszabadították magukat a Szovjetunió »testvéries uralmától«, nem csak a demokráciáról és a liberális polgáriságról szólt. A cenzúra, a jogállamiság hiánya, a tervgazdaság bürokratikus rendszere – ezek nem olyan mellékes kérdések voltak, amik csak a művészeket és a kritikus értelmiségieket érdekelték. De sem ezeknek az embereknek a céljait, sem a bátorságukat nem alacsonyítjuk le, ha azt mondjuk, hogy az óhajaikban nemzeti motívumok is megjelentek.

Ebben nincs semmi rossz. A vágy, hogy egyszer maguk döntsenek az ország sorsáról, bár nemzeti színekbe bújt, de nem tehető egyenlővé napjaink nacionalizmusával. Hosszú út vezet az állig felfegyverzett rendőrökre és katonákra kiáltott »Mi vagyunk a nép«-től a mai kiáltásokig, amelyekben már csak bizonyos emberek lehetnek a még mindig leigázott »nép«. De egy hosszú útnak is vége van egyszer, és ez a hosszú út a demokraták jogos kívánságaitól a nacionalisták kényszerképzeteihez vezetett. 

Ez a nacionalizmus elfogadhatatlan, és világos keretek közé kell szorítani. De nagyon olcsó dolog ezt tenni felelőssé az Európai Unió minden problémájáért. Még a nacionalisták is képesek úgy különbséget tenni maguk között, mint ahogy ez az européerek esetében a helyzet. És vannak hamis nacionalisták is, akik csak annak tettetik magukat, mint Orbán Viktor, vagy az Osztrák Szabadságpárt képviselői, akik készek egy tál lencséért eladni a szent nemzetet; Orbán pedig, aki a keresztény Európáért rajong és mindenkihez odadörgölőzik, akiben autoriter útitársat remélhet, kiváltképp a nacionalista túlfűtöttséget használja, hogy korrupciójával kizsákmányolja Magyarországot. 

A Nyílt Társadalom Alapítvány egyik tanulmánya szerint a magyarok 58%-a aggódik, hogy diktatúra lehet a hazájából. Elképzelhető, hogy néhány nacionalista vezető csillagja rövidesen leáldoz Keleten. Ebben hasonlít a Kelet és a Nyugat: a francia elnök nem is olyan rég még Európai európai elöljáró gondolkodójának képében tündökölt. De hát nem épp most huny ki ez a csillag is?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stifwacar
2019. november 23. 22:14
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Robertoo
2019. november 22. 23:55
Sejtelme sincs a történelmünkről, és az ebből kialakult szükségszerűségekről. Hadovál összevissza, panelekre építkezik, valós tartalom, tények nélkül. Ezt hívják sz@rral kenegetésnek, ami után a másiknak mosakodni illene. Ilyen butaságokkal etetik a jó-népet tőlünk balra, akik ezt kajálják, mint a gulyás-kommunizmust. Ez a média hatalma.
zakar zoltán béla
2019. november 21. 19:11
koosh
Onurisz
2019. november 21. 16:51
Nagyon okos ember lehet ez a Gauss. De ez a Gauss nem az a Gauss.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik