Szíjjártó: A konfliktusok megoldásához őszinteségre és egymás iránti tiszteletre van szükség

2019. november 19. 21:02
A külügyminiszter az országok és nemzetek identitásukhoz, történelmi, kulturális, és vallási hagyományaik megőrzéséhez fűződő jogainak elismerését sürgette.

A konfliktusok megoldásához arra van szükség, hogy az őszinteség és az egymás iránti tisztelet visszatérjen a nemzetközi párbeszédbe - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban, ahol az ENSZ leszerelésért, a demobilizációért és a reintegrációért felelős, ügynökségek közötti munkacsoportjának rendezvényén vett részt.

A radikálisan változó világban elszaporodott konfliktusok rendezésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy 

„túl sok politikai korrektség és álszentség van a levegőben”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a legfőbb globális kihívásokat őszintén kell megvitatni egymás sarokba szorítása, szidalmazása és megbélyegzése nélkül, gátat szabva a hamis hírek terjesztésének. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy különösen a megbélyegzés és a hamis hírek terjesztése okozhat könnyen konfliktusokat, és kelthet feszültséget, ami káros és veszélyes helyzetekhez vezethet.

Mint mondta, fontos előfeltétele a megbékélési folyamatoknak, hogy elismerjék az országok és nemzetek identitásukhoz, történelmi és kulturális, valamint vallási hagyományaik megőrzéséhez fűződő egyetemes jogait. Amennyiben azonban megkérdőjelezik ezeket, a megbékélés folyamata lehetetlenné válhat – figyelmeztetett.

A megbékélési folyamatokat ugyanakkor elősegíti, ha alapvető emberi jogként világszerte elismerik az emberek biztonságos és biztos megélhetéséhez való jogát saját hazájukban. Ezért

arra kell összpontosítani a nemzetközi erőfeszítéseket, hogy az embereket segítsük hazatérésükben,

megteremtve az ehhez szükséges körülményeket számukra – mutatott rá.

Magyarország különös hangsúlyt fektet az üldözött keresztény közösségek megsegítésére, hogy ezek ne kényszerüljenek otthonaik elhagyására és hazájukban békés körülmények között élhessenek – jelentette ki. Szót ejtett arról is, hogy Magyarország a világ minden tájékáról fogad diákokat, akik a magyar kormány teljes körű támogatását élvezik.

Ennek célja - mint mondta - , hogy az eltérő kulturális, illetve vallási hátérrel rendelkező külföldi diákok egymással találkozhassanak, kölcsönös tisztelet alakuljon ki egymás iránt. Hozzátette: ebben a szemeszterben 7440 külföldi diák tanul Magyarországon, jövőre pedig ez a szám 9500-ra fog emelkedni.

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bírom ezt a Petit. Jó külügyminiszter. Sőt a legjobb.

Ez most nyilvános gyónás volt? Ok! De nem tudunk feloldozni.

Érdekek vannak. A többi mellébeszélés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés