Palkovics: Magyarország és Szlovénia közös kutatásfejlesztési programokban érdekelt

2019. november 19. 18:45
A high-tech ipar, a zöldgazdaság és a közös beszállítói fejlesztések területén írhat alá megállapodásokat a két ország – közölte a miniszter.

Magyarországnak és Szlovéniának közös érdeke, hogy kihasználja azokat a lehetőséget, ami a két ország együttműködésében rejlik – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Lendván, Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. A tárcavezető példaként erre a következő európai uniós tervezési ciklust említette.

Az Európai Unió következő kutatás-fejlesztési alapja majdnem 100 millió eurót tesz ki, és jelen pillanatban ennek nagyon kis részét hozza el a két ország – hangsúlyozta, majd hozzátette: „szeretnénk, ha nagyobb mértékben tudnánk ebből közösen részesedni”.

Palkovics jelezte, hogy januárban több különböző területen ír alá együttműködési megállapodást a két kormány, mint például a high-tech ipar, a zöldgazdaság és közös beszállítói fejlesztések. A két miniszter Lendván a Muravidék fejlesztési kérdéseiről és lehetőségeiről is tárgyalt.

A tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a határ menti vidékek nem attraktívak a fiatalok számára, mert a nagyobb városok elszívják a munkaerőt, és ezen szeretnének változtatni. Ennek egyik megoldása, hogy olyan cégeket hoznak a térségbe, amelyek munkalehetőségeket teremtenek. Ezek vagy a hagyományokra épülnek, vagy olyan új lehetőségeket teremtenek, mint az informatika vagy a mesterséges intelligencia területe.

Palkovics szerint ennek egyik feltétele, hogy a gyerekek már iskolás korukban, és nem feltétlenül az egyetemen, hanem már a szakközépiskolákban ismerkedjenek meg ezekkel a technológiákkal. A miniszter felajánlotta, hogy a zalaegerszegi szakképzési rendszert, és később az egyetemei rendszert is, átültetik Szlovéniára, és szlovén gyerekeket is szívesen látnak a programban, akár ösztöndíjat is biztosítanak számukra. A miniszter bejelentette, hogy a tárca a lendvai kétnyelvű középiskolát egy robotikai berendezéssel is támogatja.

A két miniszter korábban Mariborban is találkozott, ahol Palkovics László részt vett a magyar és szlovén autóipari klaszterek élvonalbeli technológiák fejlesztéséről szóló megállapodásának aláírásán. Majd egy Szlovéniában működő high-tech vállalat magyarországi potenciális letelepedéséről is tárgyalt, amely a miniszter szerint mindkét ország szempontjából komoly esemény lesz.

Mint mondta, javaslatot tett arra, hogy a szlovén kutatási intézet és a magyar kutatási intézet növelje meg az együttműködési keretét egy-egy millió euróra, hogy megnézzék, hogyan tudnak az intézmények hatékonyabban együttműködni egy magasabb forrás biztosítása mellett.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés