Magyarország vétózta meg az EU Izrael-ellenes határozatát

2019. november 19. 22:14
Hazánk volt az egyetlen uniós tagország, ami kiállt a júdea-szamáriai települések jogszerűsége mellett.

Az uniós tagországok közül csupán egy, Magyarország szavazott nemmel a júdea-szamáriabeli településekkel kapcsolatos történelmi amerikai bejelentés elleni határozattal kapcsolatban – számolt be az izraeli 7-es televízió hírére hivatkozva a Neokohn. Budapest ezzel a lépéssel akadályozta meg, hogy a 28-ak közös közleményben tiltakozzanak az amerikai külügyminiszter bejelentése ellen, amely szerint nem tekintik illegálisnak a telepépítést a „megszállt területeken.”

A The Times of Israel egy névtelen diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja,a tagállamok még nem is köröztettek semmilyen egységes szövegtervezetet, amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egyértelművé tette: országa minden ilyen lépést megvétózna. A lap emlékeztet rá, hogy egyedül Budapest akadályozta meg annak idején azt is, hogy az EU elítélje a Jeruzsálemet Izrael fővárosának tekintő amerikai lépést.

Az elmúlt hetek Izrael-ellenes határozatainak támogatása után tehát hazánk ismét Izrael oldalára állt.

Mike Pompeo amerikai külügyminisztere a tegnapi napon tette történelmi bejelentését, mely szerint visszatér Ronald Reagan egykori politikájához, és nem tekinti többé a júdea-szamáriai telepes tevékenységet a nemzetközi jogba ütközőnek. A döntést Izrael kitörő örömmel, az ENSZ és az EU felháborodással fogadta.

Mint megírtuk, az amerikai külügyminiszter nagy vihart kavart nyilatkozatára válaszul az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte: változatlanul törvénytelennek tekintik az izraeli településpolitikát a „megszállt palesztin területeken”.

Federica Mogherini hangsúlyozta: a nemzetközi jog alapján bármifajta telepes tevékenység illegális, árt a kétállami megoldásnak és a tartós béke megteremtésének, ahogy azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es határozata is megfogalmazza. (A 2334-es határozat szerint az izraeli telepépítésnek „nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”.)

(Neokohn)

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez igazából Trump ötlete volt, amit mi lelkesen követünk.

Válaszok:
pollip | 2019. november 20. 6:50

Nem, nem költői, hülyeség.

Federica Mogherini mandátuma lejárt. Ebből eredően semmilyen határozatot sem javasolhatna.
Egyébként is az EU az uniós ügyeket sem tudja rendezni, de más államok ügyeibe beavatkozik.
Az ENSZ pedig ahova eddig beavatkozik, csak olaj volt a tűzre.

Te biztosan az internacionáléra állsz fel még otthon is.

Minden vétózásunk a béke fenntartásának jegyében történik.

A The Times of Israel egy névtelen diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja; a tagállamok még nem is köröztettek semmilyen egységes szövegtervezetet, amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egyértelművé tette: országa minden ilyen lépést megvétózna.

Ha ez így van, akkor Magyarország hogyan vétózta meg az EU Izrael-ellenes határozatát, ha szavazás em volt?
Ez olyan nesze fog meg jól EU intézés.

Ez is arra bizonyíték, hogy az EU egy fej nélküli szervezet. Ilyen témában az állam- és kormányfők tanácsának kellene dönteni, csak ők hozhatnának egyhangúsággal ilyen határozatot. A külügyi főbiztosnak legfejtebb javaslattevői joga lehetne.
Legközelebb majd Soros György szervezeti fognak az EU helyett döntést hozni.
Csoda, hogy teljes a káosz az EU-n belül?

Volt szavazás?
Melyik testületnek terjesztették elő elfogadásra?

Ha ilyen nem volt, akkor mit vétózott meg Magyarország képviselője?

Az EU majd akkor tiltakozzon, - ha még akkor lesz EU - amikor Franciaországban, Németországban kikiáltják a muszlim köztársaságot.

Mindegy mit, csak beszéljenek róla.
A határozatnak meg semmi értelme.

https://mandiner.hu/cikk/20191..
az_egyesult_allamok_kiallt_a_ciszjordaniai_zsido_telepek_mellett
Amit szabad a jueszának...?

Az az igazság, hogy Orbán messze leiskolázta politikusként a Soros kottájából sivalkodókat. Amíg ilyen gesztusokat tesz Izraelnek, azt mondhat Sorosról, amit akar.

Helyes! Egyrészt nálunk zsidók élnek, máshol muzulmánok vagy egyik sem. Másrészt az úgynevezett palesztin arabok már régen megcsinálhatták volna a maguk államát, ha ez lenne a céljuk és nem Izrael eltakarítása. Vagy átköltözhettek volna mindannyian Jordániába, ha normálisan szeretnének élni és nem vég nélküli dzsihádban, a paradicsomi kéjelgésre sandítva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés