Már csak névleg vagyunk Egyesült Királyság

2019. november 18. 20:30

Gordon Brown
The Guardian
Piszkos pénz és sötét trükkök fertőzik a politikát Nagy-Britanniában.

„Hazánk keserű és egyre csak súlyosbodó megosztottsága túlnyúlik ezen az ellenséges környezeten és a jelenlegi, Brexit-pártiak és Brexitet ellenzők közötti csatán. Az ország ma még jobban megosztott észak és dél, gazdag és szegény és a négy nemzet között, amelyek eddig egy összetartó Egyesült Királyságot formáltak. Még csak néhány napja tart a kampány, de máris tovább süllyedtünk a civilizáltságból a gyűlölet felé. 

Sohasem kellett visszavonulnia ennyi parlamenti jelöltnek, amiért napvilágra került a rasszizmusuk, szexizmusuk vagy homofóbiájuk. Sosem volt még ennyi aktivista a közösségi médiában, akik – noha legtöbbjük nem is álmodott volna arról, hogy valamikor majd szemtől szemben vádol majd embereket abúzussal – arra használják az internetet, hogy olyan embereket szégyenítsenek meg és zaklassanak, akikkel soha nem találkoztak és nem is fognak. Barack Obama ezt »az eltörlés kultúrájának« nevezte, amely valóban az ellenfelek kiüresítésére törekszik. 

Habár nagy előrelépés, hogy 2019-ben több a női jelölt, mint eddig bármikor, sajnos aránytalanul nagy azoknak a női parlamenti képviselőknek a száma, akik visszavonultak a politikától a trollok, a megfélemlítés és az erőszakkal, sőt gyilkossággal való barbár fenyegetések miatt. 

Társadalmi párbeszédünk elértéktelenedéséhez nagyban hozzájárult a különböző valótlanságok szisztematikus és folyamatos terjesztése, amiben gyakran idegen aktorok is részt vettek – és nem abban a hitben, hogy a hazugságaikat elhiszik majd. Számukra az a siker, hogy az emberek megkérdőjelezik azt is, ami igaz: a maradásra szavazók 44%-a, a kilépésre szavazók 51%-a ma már javíthatatlan hazudozónak tartja a médiát és a politikusokat. Még nem tudjuk, pontosan mennyire avatkoztak be kívülről a politikánkba és a közösségi médiába, és ebben nagy szerepe van annak a parlamenti titkosszolgálati jelentésnek, amely a 2016-os népszavazásra gyakorolt orosz befolyást vizsgálja, és amelyet kétségbeesetten igyekeznek titokban tartani. Piszkos pénzek és sötét trükkök fertőzik a politikánkat és táplálják a gyűlölködést – ez ma már nyilvánvaló.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a 2016-os népszavazásra gyakorolt orosz befolyást vizsgálja, és amelyet kétségbeesetten igyekeznek titokban tartani. Piszkos pénzek és sötét trükkök fertőzik a politikánkat és táplálják a gyűlölködést – ez ma már nyilvánvaló.”

Itt kimaradt Gyuri bácsi befolyása. Piszkos pénzek és sötét trükkök.

A bűnbeesés óta alapvetően mindig ugyanaz a probléma, mindenütt a világon. Csak manapság a kommunikáció lehetőségeinek növekedése által sokkal hatékonyabban-intenzívebben jelenik meg ugyanaz az emberi gyengeség, esendőség, bűn.

Az messziről is érzékelhető, hogy a brit társadalom, politika és sajtó rendkívül megosztott a kilépés ügyében. Ugyanakkor nekem úgy tűnik, hogy azok, akik bármilyen eszközt hajlandók alkalmazni a politikai harcban, inkább a kilépést ellenzők körébe tartoznak. Ahogy az USA-ban a Trump-ellenesek. (Az amerikaiakat jobban megértem, mert úgy maradtak alul, hogy többen voltak és hát ez a Trump nem egy vonzó személyiség.)

A "napvilágra került ... rasszizmusuk, szexizmusuk vagy homofóbiájuk" miatt visszalépésre kényszerített jelöltek, az orosz választási beavatkozással történő abszurd önhülyítés vagy a szexuális erőszakkal való aljas és gátlástalan vádaskodás mind a liberálbolsevik harci eszköztár részei.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés