Kedves Momentum, ez egy óriási tévedés!

2019. november 18. 9:36

Orbán Balázs
Facebook
Az idealista Jászinak hamar szembesülnie kellett azzal '18-ban: a román progresszió Erdély elszakításában gondolkodik.

„Több mint egy hét telt el a Momentum vérfagyasztó lépéseit követően, amelynek keretében Szlovákiában és Romániában szlovák és román jelölt támogatása mellett döntöttek, holott a választásokon mindkét helyen indul(t) magyar jelölt is. A manővert egyöntetűen és határozottan visszautasította a Magyar Diaszpóra Tanács és a MÁÉRT, így a kormánypártok mellett több ellenzéki párt vezetője is.

A Momentum arra hivatkozik, hogy nem etnikai, hanem ideológiai szövetségeseket keresett, ami azért jó döntés, mert az általuk követett progresszió mint ideológia térnyerése majd jót tesz a magyar közösségnek is. Hát, kedves Momentum, ez egy óriási tévedés!

Ennek alátámasztására álljon itt mementóul Jászi Oszkárnak, a magyar progresszió meghatározó alakjának visszaemlékezése azokról a tárgyalásokról, amelyek bőven hozzájárultak a történelmi Magyarország sorsának megpecsételéséhez. Jászi – idealista progresszívként – hitt abban, hogy román partnerével, a szintén progresszív nézeteket valló Iuliu Maniuval együtt formálhatják át a történelmi Magyarországot, svájci mintájú kantonrendszert létrehozva, megfelelve a wilsoni elveknek.

Az erre vonatkozó tárgyalások 1918. november 14-én folytak Aradon, ahol az idealista Jászinak hamar szembesülnie kellett azzal, hogy a román progresszió nem kantonrendszerben, hanem Erdély elszakításában gondolkodik. Mint ahogy sem az USR Plus nevű pártnak, sem a Fekete-Győr által támogatott Dan Barna nevű úrnak nincs kisebbségvédelmi programja, a magyar állam reformja is csak álopció volt akkor a román fél számára.

A legenda szerint Jászi döbbenten vetette oda az addigi jó barátjának, Maniunak:
»De, hát, maguk nacionalisták?!«

Mire Mainu válasza annyi volt:
»Igen, azok vagyunk! Na, és aztán?«

Jászi abból indult ki, hogy egy progresszív politikus nem lehet nacionalista. A történelmi tapasztalat viszont azt tanítja nekünk, hogy ez sajnálatos módon csak a magyar progresszióra igaz. Éppen ezért ajánlom, hogy ha ránk, jobboldaliakra nem is hallgat a Momentum, legalább a »haladók« panteonja központi figurájának visszaemlékezéseit olvassa el a párt vezetése.

Jászi Oszkár »Visszaemlékezés a Román Nemzeti Komitéval folytatott aradi tárgyalásaimra« címmel írta meg tapasztalatait. Az írás önfelmentő tónusa, magasztos elvekre apelláló attitűdje ellenére kiválóan bemutatja, miként verték át a magyar progresszió képviselőit a román nacionalista progresszió tagjai.

Az írás az alább linkelt kötetben érhető el, a 311. oldalon.

http://vmek.oszk.hu/09800/09871/pdf/jaszi2.pdf

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Kisméretű atomerőmű például egy napelem-kollekció egy ház tetején."

A Momentum macaroni képződménynek tűnik. Van ilyesmi Bécsben és Bukarestben is.
FeGyőrt castingon több száz jelölt közül választották ki.

Látod! Soproni Tamás se tudta megpuccsolni..

A Momentum a párthűséget a nemzeti hűség elé helyezi. Elődjük, az egykori SZDSZ-es Horn Gábor szavait idézném: Engem jobban érdekel, hogy mi lesz az SZDSZ-szel, mint az, mi lesz Magyarországgal.

Hát ezt követi a Momentum is.

Ezek a Pillanatosok nem naivak, nem politikai idiotak, inkabb egy opportunista, Nyugat-majmolo banda ok, akik annak adjak el magukat, aki jobban fizet, akitol azt varjak, kozelebb juttathatja oket a hatalomhoz. Meg azon az aron is, hogy ok majd csak helytartoi lesznek uraiknak. Egy cinikus, kivul-belul romlott tarsasag, jol ismert, kommer felmenokkel.

Elnel ott, tudnad, hogy minden vagyuk, kisebbsegi programot irni/jogokat adni a magyaroknak.
Most, hogy az egesz partcsaladot hazugsagon fogtak, valamit talan osszedobnak, de meg soha romanokat nem kotelezett az adott vagy leirt szo.
Ha valamit nem tudsz, ne szolj bele, ne legy reszese a Momentum/Renew hazudozasainak!

Masok ekezeteit hianyolod, de az elvtarsaid hazudozasa, gerinctelensege nem zavar, ugye?
Elterelo hadmuveleteid oly atlatszoak!

"Jászi abból indult ki, hogy egy progresszív politikus nem lehet nacionalista. A történelmi tapasztalat viszont azt tanítja nekünk, hogy ez sajnálatos módon csak a magyar progresszióra igaz."

Ennyi a lényeg, csak hát ezeknek a csökkent képességű honi libsi intellektoroknak ez magas.

Nem fogják érteni (és nem is akarják).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés