Brit választások: A konzervatívok a bevándorlókkal is megfizettetnék az egészségügyi ellátást

2019. november 17. 13:57
Az Európai Unióból 2021 után érkezőkkel is

A kormányzó brit Konzervatív Párt vasárnap ismertetett tervei szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni átmeneti időszak lejártával minden újonnan érkező bevándorlóknak előre kell fizetnie a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) igénybevételéért.

Boris Johnson: Mindenkinek fizetnie kell

A bevándorlási szabályok módosítási programja alapján, ha a konzervatívok megnyerik a december 12-ére kiírt előrehozott választásokat, 2021 januárjától - amikor a jelenlegi tervek szerint a Brexit utáni átmeneti időszak véget ér – a tartós letelepedés céljából Nagy-Britanniába érkezőknek egységesen 625 fontot (245 ezer forintot) kell letétbe helyezniük az NHS használatáért.

Ez az EU-tagállamokból 2021 januárja után érkezőkre is vonatkozik. 

Boris Johnson miniszterelnök a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a jövőbeni betelepülőknek már az első naptól hozzá kell járulniuk az NHS költségeihez. Johnson szerint a brit adófizetőknek nagyon sok pénzébe kerülnek az állami egészségügyi rendszer által nyújtott minőségi szolgáltatások, és úgy igazságos, ha e költségekből mindenki részt vállal, aki Nagy-Britanniában él.

Jelenleg a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a britekhez hasonlóan ingyen vehetik igénybe az NHS-t, a máshonnan érkezőknek 400 font egyszeri átalányt kell fizetniük. A Konzervatív Párt vasárnap ismertetett tervei szerint a jövőben nem telepedhetnek le Nagy-Britanniában olyanok, akiknek nincs konkrét állásajánlatuk, jóllehet e kikötés alól mentességet kapnak azok, akik önálló vállalkozást indítanak.

A konzervatív kormány emellett megszüntetné a családi pótlék fizetését olyan bevándorlóknak, akiknek gyermekei nem Nagy-Britanniában élnek, és egyes szociális ellátások igénybevételéhez öt évnyi folyamatos nagy-britanniai tartózkodásra lesz szükség. A tervek között szerepel az is, hogy a jövőben az EU-tagállamokból sem települhetnek át Nagy-Britanniába olyanok, akik hazájukban vagy máshol súlyos bűncselekményt követtek el.

Belügyminiszter: azonos bevándorlási szabályok vonatkoznak majd mindenkire

Priti Patel brit belügyminiszter a Konzervatív Párt bevándorlási terveit ismertető minapi választási nyilatkozatában leszögezte, hogy a konzervatív kormány 2021 januárjától, vagyis a tervezett átmeneti időszak végétől nem érvényesíti az Európai Unión belüli szabad mozgás gyakorlatát, és attól az időponttól azonos bevándorlási szabályozást alkalmaz az EU-ból és a világ más térségeiből érkezőkre.

Ez azt jelenti, hogy ha a konzervatívok megnyerik a decemberi választást és kormányon maradnak, mindenkire az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló bevándorlási szabályozás lép életbe 2021-től. E szabályozás értelmében előnyben lesznek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak azok, akik a brit üzleti szektorok számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak. Előnyben részesülnek majd azok is, akik hazájukban törvénytisztelő magatartást tanúsítottak.

Mindez nem vonatkozik azokra az EU-állampolgárokra, akik már Nagy-Britanniában élnek.

Ők a Brexit után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért - vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A Konzervatívok vezetnek a Munkáspárt a második

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: ha a decemberi választások után a Labour kerül kormányra, komoly mértékben érvényben maradna az unión belüli szabad mozgás gyakorlata Nagy-Britanniában is.

Corbyn nem részletezte, hogy ez pontosan mit jelent, de úgy fogalmazott: azok, akik Nagy-Britanniát választják otthonuknak, hatalmas mértékben hozzájárulnak az ország fejlődéséhez, és a munkáspárti kormány nem fog ellenséges környezetet teremteni számukra. A Munkáspárt csütörtökön hozza nyilvánosságra választási programját, amelyben részletezi a bevándorlás szabályozására kidolgozott terveit is. A vasárnap ismertetett legfrissebb felmérés ugyanakkor a Konzervatív Párt jelentős támogatottsági előnyét jelzi.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov a The Sunday Times megbízásából elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a konzervatívokra jelenleg a választók 45 százaléka voksolna, a Munkáspárt támogatottsága 28 százalékos.

(MTI)

Kép: MTI/AP/Pool/Frank Augstein

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

User pay. A fogyasztó fizesse az árát. Van ennél egyszerűbb?

Küldd ide őket, annyi CT lesz, hogy mindenkinek jut.

Akkorát fog bukni BoJo - csak még nem tudja.

A mar ott levok miert kivetelek? Tessek felulvizsgalni mindenkit

A németek mikor vezetik be?

A helyzet bonyolultabb. Indiának, Pakisztánnak van egy 1-2 százaléknyi jómódú, angol iskolába járó része, amelyik magasan veri az angolul alig makogó lengyel vízszerelőt, aki a szemükben se nem egzotikus, ráadásul megmarad lengyelnek, csak a pénzért van ott. Az ő szemükben ez a brit-kompatibilis indiai vagy paki értékesebb. Az EU-val kötelező módon mindenkit be kellett engedniük, most pedig az EU-ból is ugyanúgy szelektálni fognak és csak a magasan képzetteket és vállalkozókat engedik be mint máshonnan.

Nem akartam megsérteni a lengyel vízszerelőt, csak angol rokonságom révén gyakran tartózkodom Angliában, amit leírtam többé-kevésbé angol anyósom értékelése (nem szó szerint, ő jóval árnyaltabban fogalmazott). A csapot ezután is meg fogja javítani valaki, legfeljebb valamivel drágábban, meg persze az országban tartózkodó vízszerelőt sem dobják már ki. (Amúgy a kisváros fő utcáján, ahol anyósomék élnek, szinte csak ukrán-lengyel szót hallani, mintha nem is Angliában lenne az ember, ami rányomja a bélyegét a helyi boltok jellegére és kínálatára is.

Milyen, a bevándorlókéhoz hasonló támogatást kapnak a határon túliak? De tudod mit? A határon túliak kapjanak, akinek nem tetszik, az tehet egy szívességet. Látod, ez pont olyan egyszerű képlet, mint a sok demagóg mantrátok a liberális hülyeségekről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés