Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!

2019. november 15. 15:29

Vágvölgyi Gergely
Vasárnap.hu
Jaj nekünk, ha nem figyelünk Székelyföldre, Erdélyre! 

”Sok beszélgetést folytattunk le ezekben a napokban, sokan sok megközelítésben mutatták be a véleményüket az aktuális helyzetről. Tanulságos volt, van mit feldolgozni. Találkoztunk olyan emberrel, akit meglöktek az utcán, mert magyarul beszélt, olyannal is, akinek a fia koncepciósnak nevezhető politikai kirakatper keretében börtönben ül. 

Mégis, a sok nehézséggel küzdő erdélyi-székelyföldi magyar közösség nem a megpróbáltatásokra koncentrál elsősorban, nem önsajnálatba merül, hanem előre tekint. Ha ellenkező utat választott volna, valószínűleg századokkal ezelőtt eltűnik, felőrli a történelem könyörtelensége és a végeken való helytállás sokszor hálátlan szerepe.

Amikor Mikóújfalu csupa fiatalból álló fúvószenekara kedveskedett nekünk, s egy órás koncertjük végén a magyar, s a székely himnuszt játszották, könnyek között fogalmazódott meg bennem, amit valahogy mindig érzek, ha errefelé vezet az utam: ide járunk hazaszeretetet tanulni. 

Mert székely testvéreink, erdélyi nemzettestvéreink hazaszeretete, helytállása, kitartása igazi példa. Ahogyan megvívják mindennapi küzdelmeiket, tanulnivaló. Mi meg, otthon Budapesten, hajlamosak vagyunk jó dolgunkban igencsak elkényelmesedni. 

De jaj nekünk, ha nem figyelünk Székelyföldre, Erdélyre! 

Ne hagyd elveszni, Erdélyt, Istenünk!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, azért lehetne általánosabb a szavazási hajlandóság, mindennek ellenére., de sem a Felvidéken, sem Erdélyben, ami már régen NEM igazán magyarlakta, nem az. Kíváncsi lennék, mi a helyzet területenkénti bontásban, nyíilván más magyarlakta tömbben, mint szóványban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés