Faültetés a Szent György-hegyen

2019. november 15. 8:30

Bojár Iván András
Facebook
Borozgatva ünnepeljük meg azt a 93 darab hársfát, amit ma a hegy 10 millió Fa közössége elültetett.

„Elképesztő nap volt. Nemrég mentek el. Hulla fáradtan ülök a konyhai nagyasztal mellett, maszatos tányérok, poharak körben mindenütt. A fekete ablakokon túl, Szentgyörgyhegy éjszakája. A Nagy Ültetés után még nem akartunk, nem tudtunk szétszéledni. Betértünk ide hozzám, bebírók és falubeliek, hogy pálinkával mondott köszöntő után borozgatva ünnepeljük meg azt a 93 darab hársfát, amit ma a hegy 10 millió Fa közössége elültetett. A kislányommal két hete már letettünk négy narancseper fácskát, holnap pedig a mai ültetők közül páran átmegyünk Hegymagasra meg Raposkára is talán. Barátaimnál ott mától 9 új fa gyökerei kezdik el keresni az esőáztatta talajban az éltető nedveket.

Ma nemcsak itt, a vasúttól a Szentgyörgyhegy tövében meghúzódó Kisapáti faluhoz vezető hosszú úton ültettek az országban. Az előzetes bejelentkezésekből hatalmas szám, háromszáz helyszín adódott össze.

Négy hónappal ezelőtt Barcelonában, egy hatodikemeleti bohém stúdiólakás tetőteraszán, fullasztó kánikulával küzdve tetőzött bennem a klímafélelem. Elképzelni sem tudtam volna, hogy röpke négy hónappal később egy füstös őszi estén meghatottan lapozom majd az országszerte közel 120 helyen létrejött 10 millió Fa közösségek oldalait és a közel 300 helyszínen zajló ültetéseik képeit.

Itt mifelénk hajdan állt egy csodálatos fasor. Hatvan-hetvenéves fák sorkoztak benne. Egy nap aztán megjottek a nagyonhivatalosok és kivágták. Tán kettő, ha beteg lehetett közöttük. A többi fa tiszta korrupciós üzleti haszonszerzés miatt vesztette éltetét. De hát ez régen volt, tucatéve, azóta Magyarországon ilyesmi nem fordul elő.

A régi fasor a vasút és a falu között árnyat adott a hosszú forró aszfaltszalagon hazaigyekvőknek. Azóta, hogy kicsapták a daliás égigterebélyesedő lombokat, nem tudtam úgy elhajtani itt, hogy ne jutott volna eszembe a visszaültetés. Ma kiderült, nemcsak nekem. Akik reggel összesereglettünk, tulajdonképpen mind ugyanezért jöttünk: begyógyítani a régi sebet.

Ilyenkor már korán ereszkedik est a tájra. Hideg pára szüremlik elő gyorsan a repcetábla rögeiből. Az utolsó fákat is odaerősítettük a karókhóz. Aztán hazamentünk. Mint akik régóta húzódó ügyön jutottak túl végre, ezzel a megelégedéssel rogytunk le sajgó tagokkal a konyha székeire. Nemcsak megelégedés volt ez. A fáradtan letörő vállak, megereszkedő nyakszirtek, ölbeomló karok fölött lomhán fürkésző szemekben, állítom, valami boldogságféle csillogott

- O -

Sokaknak kell hálás köszönetet mondanom. Kell, és a legjobb szívvel teszem. Sokaknak, akiket most itt nem fogok tudni felsorolni. Mndenekelőtt Korényi Kingának, aki összefogta és megszervezte ezt a mai napot itt a Szentgyörgyhegyen. Monika Weddelnek, aki pusztán azzal, hogy e sorból jónéhány fa számára külföldön született vagy nevelkedő magyar gyerekeknek szeretett volna emlékfákat megváltani, bevezetett az efféle ültetéses projektek finanszírozásának rejtelmeibe. A temérdek nagylelkű felajánlónak, akik nélkül nem tudtuk volna a fákat és a többi szükséges eszközt megvenni. Samu Jánosnak, kisapáti nagygazdának, aki első szóra segített gépekkel és szervezéssel, Nagyon nagy köszönet a képeken szereplő valamennyi barátomnak, ismerősömnek, mindazoknak, akik eszközzel, borral, kenyérrel, süteménnyel, főzéssel segítettek, és azoknak az önkénteseknek, akiket ebben a munkafolyamatban ismertem meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Négy hónappal ezelőtt Barcelonában, egy hatodikemeleti bohém stúdiólakás tetőteraszán, fullasztó kánikulával küzdve tetőzött bennem a klímafélelem."

A természettől teljesen elidegenedett nagyvárosi embernek az időszakos bezöldülése roppant furcsa nekem. Cseppet sem tűnik természetesnek.

Miért pont narancseperfát?

"Ősszel a lehulló gyümölcsök sérülést vagy halált okozhatnak, így ajánlott a bukósisak használata, ha ilyen fa alatt tartózkodunk. Az indiánok fegyverként használják."

És a locsolással mi lesz? Azt nem írtad, hogy ültetés előtt beiszapoltátok, ültetés után is belocsoltátok volna.

"Az utolsó fákat is odaerősítettük a karókhóz. Aztán hazamentünk."

Vajon visszatert a Varoshazara?
Mintha Demszky segitoje lett volna anno...

Ezt nem csodálom, mert Barcelonában alig van olyan erkély, tetőterasz, ahol növényeket látni.
Pláne egy tetőteraszt be lehetne, sőt kellene népesíteni virágokkal, kisnövésű fákkal.

"Négy hónappal ezelőtt Barcelonában, egy hatodikemeleti bohém stúdiólakás tetőteraszán, fullasztó kánikulával küzdve tetőzött bennem a klímafélelem."

Nagyon sok fát ültettem. Meg kell metszeni a fák koronáját is ültetés előtt legalább a vezérágát, de én sosem csináltam. Sajnáltam szegény fát.
Bokrokat sem szeretem megmetszeni csak, ha már nagyon muszáj.

Nyírfákat, Vörösjuharokat, nagylevelű hársfákat.
Borbolyát, gyöngyvesszőt, van vadcitromfám, ill. bokrom. Erős tüskéje van. Meg akartam metszeni, mert nagyra nőt, nem olyan bokros, mint a képen.
Még jó, hogy nem tettem meg, mert tavasszal először kivirágzott. Nagyon szép fehér virága van. Az idén sok citrommal.

Fügét is. Kicsinek vettem a Fűvészkertben. Egyik ablakból a másikba cipeltem, ahol éppen sütött a nap. Aztán elültettem a kertben. De a kis csibész, csak nem akart teremni. Már nagy csibész lett és még semmi, pedig olyan kicsiket is láttam, amin volt füge.
És egy szép napon amikor olvastam a Szentírást, Jézus példabeszédét a terméketlen fügefáról, odamentem hozzá és azt csináltam vele, amit az a gazda. Megkapáltam, megtrágyázta, aztán összeszidtam. Azt mondtam neki, ha jövőre sem teremsz, kiváglak. Úgy megijedt a fügefám, hogy a következő évben termett. És azóta is sok finom fügével megörvendeztet.

A linket meg nem küldtem el. Nem ehető. Az Állatkertben láttam először.
Kaptam kicsinek egy bácsitól.

https://fmc.hu/2017/11/05/citr..

Az én történetem az, hogy adva van két emelet és két páfrány.
Egyidőben lett véve, mindkettő szép dús.
Mondtam egy illetőnek, hogy amikor az egyik mellett elmegy beszélgessen vele. Az, csak nézett rám, hogy mit fognak szólni bolondnak fogják nézni. De megtette, amikor nem volt ott senki. Mondtam, hogy dicsérje, mondja, hogy milyen szép vagy stb.
Az a páfrány még szebb lett. A másik a második emeleten egyre rondább lett. Ott egy utálatos veszekedő kiabálos nő dolgozott. Őt nem kértem meg, hogy beszélgessen a növénnyel.

Kihagytam a hibiszkusz, nagyon sok van, ültettem két libanoni cédrust, csodálatosan szépek és nemrég kaptam japán juhar magokat, azt még nem ültettem el.
Amit írtál a kirügyezett botról, eszembe jutott Szent Rita, akinek egy kiszáradt szőlőtőkét kellett naponta locsolnia és mindenki meglepetésére egy idő után kihajtott.

Dehogy nem. Ahogy való a fenyő és a tuja a cédrus is.
Kaptam egy olyan bácsitól, aki magról ültetett mindent. Azt hittem, hogy kipusztul szegény de remekül érzi magát és nem kényes.
Pont akartam írni, hogy az első kettőhöz nem értek, pedig jó lenne. Nem merem, pedig pontos rajzok vannak róla.
Olyan bokrokról is gondoskodni kell, ami jó fészkelőhely. Budapesten csonkítják a bokrokat és csodálkoznak, hogy már alig van rigó.

A denevéreket nagyon szeretem. Ott röpködnek a Szent István park felett is.
A cédrus laza ágú, nem sötétít úgy, mint a fenyő.
Tiszafáim is vannak de még kicsik, mert lassan növők.
El kellene ültetnem a jázmin bokrocskámat is, de mire hazaérek, már sötét van.
Január, februárban virágzik, sokan azt hiszik, hogy aranyvessző.

Tündérkertem is van. Talán hallottál róla. Egy bármilyen edényben, egy kis kertet hozol létre.
Télen is el játszadozhatsz vele és szemet gyönyörködtető.

https://www.pecsma.hu/wp-conte..

https://www.webshop.bernikert...

http://szhelyi.blogin.hu/files..

Van egy olyan blog, hogy Balkonláda.hu tanácsokat adnak a virágszeretőknek, recepteket is.

A madarak itatásáról se felejtkezz el, ne csak etesd itasd is. Odút is kirakhatsz.
A fenyőt nagyon szeretik a stiglincek (tengelic).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés