Kocsis: Káros lenne, ha az ellenzéki agresszió mintává válna a társadalomnak

2019. november 13. 15:53

A tavaly decemberi történéseket és Hadházy Ákos magatartását egyetlen európai törvényhozás sem tolerálta volna – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

2019. november 13. 15:53

A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP – közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Kocsis Máté a parlamentben az elmúlt időszakban történt „példátlan durvaságokkal” indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék „vadabb” képviselői által tanúsított magatartást.

Megemlítette a tavaly december 12-i ülésnapot – amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, majd a továbbiakban is zavarták az ülést –, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: az Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet, a parlamentben az ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye. Megjegyezte: a tavaly decemberi történéseket és Hadházy Ákos magatartását egyetlen európai törvényhozás sem tolerálta volna. Belgiumban például ilyen esetben a következő 8-10 ülésről is kitilthatták volna a képviselőt, az Egyesült Királyságban 20 napra felfüggeszthették volna a képviselői jog gyakorlását, Németországban pedig 30 napra ki lehetett volna utasítani a rendbontót az ülésteremből – hozott példákat.

A politikus hozzátette, a magyar parlamentben az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek elhanyagolható volt a visszatartó erejük, az érintettek „mellényzsebből kifizették”. Ezért most azt javasolják általános szabályként, hogy az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a 12-szeresére emeljék, remélve, hogy ennek nagyobb lesz a visszatartó ereje. Így például azt a rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, azt ezentúl maximum 4 havival lehet. Amit eddig egy havi csökkentéssel szankcionálhattak, annak ezentúl 6 havi tiszteletdíj-elvonás lesz a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat – ismertette, jelezve, hogy így akár több millió forintos büntetések is lehetnek majd.

Ha például ellenzéki képviselők még egyszer megpróbálják megakadályozni a parlament rendes működését, és erőszakosan elállják a levezető elnök útját, akkor 6 havi tiszteletdíjukat is „elbukhatják”. Vagy ha Hadházy Ákos még egyszer felemeli ocsmány szavakat tartalmazó tábláját, akkor 4 havi tiszteletdíját vonják meg – fejtette ki Kocsis Máté, úgy fogalmazva: „fizetni fog, mint a katonatiszt”, mert az Országgyűlés nem cirkusz vagy állatkert, az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak.

Hozzáfűzte: a „notórius bekiabálók”, akik „képtelenek uralkodni az indulataikon” – példaként említette a Párbeszédből Szabó Tímeát és Tordai Bencét, valamint a DK-ból Arató Gergelyt és Vadai Ágnest – fél-egy havi tiszteletdíj-csökkentésre számíthatnak. A törvényjavaslatot kritizáló Arató Gergelyről azt is mondta: éppen ő tiltakozik, aki képtelen normális ember módjára viselkedni az Országgyűlésben. A DK-s politikus szavaira a frakcióvezető úgy reagált: a törvény egyrészt érvényesíteni fogja a fokozatosság elvét, másrészt nem elhallgattat, hanem kulturált mederbe tereli vissza az ellenzéki magatartást. Aki pedig úgy viselkedik, ahogyan az egy parlamentben elvárható, annak nincs mitől tartania – hangoztatta.

Kocsis Máté közölte: a törvény azt is rögzíti majd, hogy az Országgyűlés tisztségviselői – köztük az alelnökök és a jegyzők – is részesei a rendfenntartásnak. Változtatnak az állam ellenőrzésére vonatkozó képviselői jog gyakorlásán is – mondta –, mert gátat szeretnének szabni annak, hogy képviselők az igazolványukat lobogtatva, nyilvánvalóan provokatív szándékkal rontanak be állami szervek épületébe.

Az új rendelkezés úgy szól, hogy az állami szervek továbbra is kötelesek a képviselőket támogatni megbízatásuk ellátásában, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást meg kell adniuk. A képviselő azonban csak előzetesen egyeztetett módon kérhet majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől. „A képviselői jog nem a bárhová berontás joga” – fogalmazott a Fidesz politikusa.

Kérdésre arról a paragrafusról is beszámolt, amely szerint fizikai atrocitás esetén 60 napra is kitiltható egy képviselő a Parlament épületéből, de megbízott útján ebben az esetben is gyakorolhatja képviselői jogát. Reményei szerint azonban ezt a kitiltási szankciót sosem fogják alkalmazni, mert ez arra vonatkozik, ha például egy képviselő „sebet ejt” egy másikon.

Más témában, a polgármesteri végkielégítések mértékét firtató kérdésre Kocsis Máté azt mondta: a szabadságmegváltás törvény szerint jár, és ha néhány polgármester miatt ezen változtatnának, akkor több tízezer köztisztviselő esetében is változtatni kellene, amit nem szeretnének.

Az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzatokról szólva – szintén kérdésre – úgy fogalmazott: „elkezdett a baloldal lóvézni”, az összefogásban részt vett öt-hat pártot ki kell fizetni. Példaként említette, hogy a VIII. kerületben ezentúl 150 millió forinttal kerül többe a politikai elit, mint eddig. És szerinte ez még csak a kezdet, ráadásul dolgozni még el sem kezdtek, Karácsony Gergely főpolgármester az azonnali ígéreteiből még egyet sem teljesített, ellenben már „mindenkinek kiosztotta a nagy lóvét”.

A bűnvádi eljárás alatt álló Czeglédy Csaba önkormányzati megbízásait ugyancsak úgy értékelte: ki kell fizetni ezt a „gengsztert”.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NewHorizon
2019. november 14. 08:16
Ezalatti kommentem a következő Mandiner cikkre vonatkozik: “Módosító javaslattal szigorítanák a parlamenti házszabályt”
NewHorizon
2019. november 14. 07:33
A másik oldalon pedig fel kéne állítani egy mégnagyobb betűkkel írt (udvarias) üzenetet, például: “ Ezúttal írásba foglalt - privát vonatkozású - vágyaidat a Parlamenten kívül hírdesd keresd és követeld. Állatvédelmi szervezetek törvényeinek átható előzetes ismerete és azok betartása erősen ajánlott! ”
syphax
2019. november 14. 05:44
Egyik--nekem szimpatikus-- közösen gondolkodó portálon találtam a következő linket. Talán érdemes a "benne foglaltakat" megszívlelnünk.. http://vitathatatlan.blogspot.com/2019/10/fel-magyarorszag-bukasa.html?m=1
BőröndÖdön
2019. november 13. 21:25
A tolvajlás biztos jobb minta...:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik