Hatalmas heroinfogás magyar-szlovén együttműködéssel

2019. november 13. 14:12

Egy bűnügyi együttműködés keretében több mint 17 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglaltak le a napokban Budapesten és a szlovéniai Koperben.

2019. november 13. 14:12

Ilyen nagy fogásra a két országban évtizedek óta nem volt példa – jelentették be a két ország hatóságai közös sajtótájékoztatón szerdán, Nagykanizsán. Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője közölte: a szlovén hatóságok bukkantak rá Koperben egy konténerben arra a 730 kilogrammnyi tiszta heroinra, amelynek címzettje egy budapesti cég volt.

A feketepiacon mintegy 17,5 milliárd forint értékű szállítmány egytizedét a két ország hatóságai ellenőrzött körülmények között engedték tovább Budapestre, ahol elfogták és letartóztatták a szállítmányt fogadó 47 éves K. Richárdot. A rendőrök az év első felében szereztek információt arról, hogy a budapesti férfi jelentős mennyiségű kábítószert akar Magyarországra becsempészni. Ezt erősítette meg október 30-án a szlovén vámhatóság, majd rendőrség vizsgálata, amelyek alapján egy Iránból Magyarországra tartó konténer vámellenőrzése során rábukkantak a 730 kilogrammnyi heroinra. Címzettje a K. Richárdhoz köthető budapesti cég volt.

A szlovén és a magyar rendőrség és főügyészség, továbbá az Europol és az Eurojust együttműködésével végrehajtott akció során Szlovéniában lefoglaltak 661 kilogramm, buborékfólia-tekercsekbe rejtett heroint. A fennmaradó 69 kilogrammot a rendőrök fedett akcióban engedték tovább Koperből a tornyiszentmiklósi határon át Budapestre.

Boross Zoltán elmondta, hogy a heroin november 5-én érkezett meg egy budapesti telephelyre, ahol a gyanúsított egy általa bérelt raktárban elrejtette. A férfit a Terrorelhárítási Központ munkatársai a Készenléti Rendőrség támogatásával fogták el, a lakásán csekély mennyiségű kábítószergyanús tablettát, 7 millió forintot és csaknem 70 ezer eurót foglaltak le. Szakértői vizsgálat szerint a Budapestre került, rendkívüli tisztaságú heroin feketepiaci értéke – a higításától függően 1,6 és 4,1 milliárd forint közötti értéket képvisel, de a nyomozás szerint a teljes 730 kilogrammnyi drog célállomása is Magyarország lett volna. A férfit a bíróság november 8-án letartóztatásba helyezte.

Boross Zoltán az MTI kérdésére azt is elmondta: K. Richárd korábban nem volt büntetve. Csesztregi Tamás, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kábítószervizsgáló Szakértői Intézetének igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy rendkívüli tisztaságú heroinról van szó, ami nem tartalmaz más „felütőanyagot”. A mintegy 65 százalék heroin mellett csupán a gyártása során keletkező szokásos melléktermékek találhatók a csaknem 70 kilogrammnyi mennyiségben. Jelezte, hogy ilyen mennyiségű és ilyen tisztaságú heroint utoljára a 2000-es évek elején foglaltak le Magyarországon.

A szakértő az MTI érdeklődésére hozzátette: ha a szállítmány utcai forgalomba kerül a higítás után, meghaladta volna a magyarországi egész éves feketepiaci heroinfogyasztás teljes mennyiségét. Nedjan Jerman, a szlovén Vám- és Pénzügyőrség koperi irodájának igazgatóhelyettese kifejtette: papíron az Egyesült Arab Emirátusokból egyiptomi átrakodás után került a konténer a koperi kikötőbe október 29-én, de kiderítették, hogy valójában Iránból indították útnak a rakományt. A gyanús körülmények miatt először röntgennel átvilágították, majd miután a felvételek alapján szokatlanak minősítették a tartalmát, illetve kutyás kereséssel is kábítószert gyanítottak a raktérben, felnyitották a konténert.

Az összesen 437 fóliatekercsből 42-nek a súlya eltérő volt, ezek felnyitásakor került elő 1421 csomagban együttesen mintegy 730 kilogramm súlyú heroin. Szlovénia 1991-es fennállása óta ez volt a legnagyobb heroinfogás az országban, tavaly például 300 kilogrammot találtak egy szintén Iránból érkezett konténerben – fűzte hozzá a szlovén vámszakember.

Dean Juric, a Koperi Rendőrigazgatóság bűnügyi főosztályának vezetője arról beszélt, a magyar hatóságokkal egyeztetve állapodtak meg arról, hogy a szállítmány egy részét ellenőrzött körülmények között tovább engedik Budapestre, hogy elfoghassák a címzettjét.

A kikötőben egy magyar kamionsofőr jelent meg november 4-én, ő vette át gyanútlanul a szállítmányt, s azt a szlovén rendőrök megfigyelésével végigvitte az országon. November 5-én lépte át a magyar határt, ahol már a magyar rendőrök vették át a követését, egészen a célállomásig.

(MTI)

(Kép forrása: police.hu)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nticovqui
2019. november 18. 01:35
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
zankider
2019. november 17. 19:55
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Frankie Bunn
2019. november 13. 15:50
S ezt a sok szart mind elfogyasztották volna Pesten? Ja, így már nem is csodálom, ha nyert Karigeri
Tidal_wave
2019. november 13. 15:26
M. Richárd után már van K. Richárd is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik