Halálos gombafertőzés tizedeli a kaliforniai kígyókat

2019. november 13. 12:50
A gombafertőzés tünetei közé tartozik, hogy az állat bőre elkérgesedik, a feje felduzzad, emiatt pedig a hüllő képtelenné válik a táplálkozásra.

A kígyókra rendkívül veszélyes gombafaj jelent meg Kaliforniában – írja az Origo, a Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Hivatalra hivatkozva. A portál szerint a Hivatal talált is egy beteg királysiklót a Sierra Nevada területén, amely jól láthatóan kimerült volt és nagyon szenvedett. Hozzáteszi, hogy a fertőzött állat úgy néz ki, mintha élve mumifikálódott volna. A gombafertőzés tünetei közé tartozik, hogy az állat bőre elkérgesedik, a feje felduzzad, emiatt pedig a hüllő képtelenné válik a táplálkozásra. Az elgyengült állatok nyílt terepen próbálják átvészelni a kórt, így azonban könnyen ragadozók prédájává válhatnak.

A szakértőknek egyelőre fogalmuk sincs arról, miként fogja a betegség befolyásolni a kaliforniai kígyópopulációk állapotát. A hatóságok elsődleges feladatuknak most a gomba terjedésének megakadályozását tekintik, de eddig úgy tűnik, szélmalomharcot vívnak. Ami biztos, az embereknek nem kell aggódniuk, a gomba ránk nézve teljesen veszélytelen.

A kórokozó gombafajt (Ophidiomyces ophiodiicola) 2008-ban írták le először, azóta már 30 különböző kígyófajt fertőzött meg az USA-ban, Kanadában és Európában. A gomba vagy sérüléseken keresztül, vagy fertőzött kígyók érintése révén kerül át az egészséges állatra.

Szakértők szerint a gomba az utóbbi időszakban vált igazán halálossá, ugyanis bár az O. ophiodiicola a leggyakoribb pusztító bőrbetegség a vadon élő kígyók körében, korábban meglepően sok állat viszonylag enyhe tünetekkel vészelte át a fertőzést. Szakemberek szerint viszont az utóbbi időben a környezeti változások miatt a gomba sokkal veszedelmesebbé vált, jóval több kígyó pusztul el tőle, mint néhány évvel ezelőtt.

A kór különösen az amúgy is veszélyeztetett státuszú fajokra jelent veszélyt, így rövidesen az erdei csörgőkígyók és a láncos törpecsörgőkígyók még a mostaninál is nagyobb bajba kerülhetnek.

 

(Kép forrása: © TRI COUNTY WILDLIFE CARE, SUTTER CREEK, CALIFORNIA)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kell a francnak a csorgokigyo, az merges.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés