A nacionalizmus egy vírus

2019. november 13. 20:56

David Sassoli
Euronews
Az európai gondolat erős, a szélsőjobboldali EP-képviselők elszigetelése demokratikus, a brit állampolgárok döntését figyelembe kell venni. Interjú.

„– Az euroszkeptikusok gyakran érvelnek azzal, hogy az európai intézmények és az állampolgárok között hatalmas a távolság. Azt látjuk, hogy a populisták és a szélsőjobboldaliak számos országban erősödnek. A spanyol választáson a VOX megduplázta parlamenti székeinek számát. Mi történt?

– Tényleg erősödtek ezek az erők, de nem tudták átvenni az uralmat az európai intézményekben. Az európai választások kampánya alatt arról beszéltek, hogy elpusztítják Európát. Azt mondták, hogy jobb, ha minden ország önálló. A választók viszont az ellenkezőjét akarták. Igen, ezeknek az erőknek komoly támogatottsága van egyes országokban, általánosságban viszont úgy látszik, hogy a közös európai gondolat még mindig nagyon erős.

– Az Európai Parlament úgy döntött, hogy karanténba helyezi a szélsőjobboldali EP-képviselőket. Úgy gondolja, hogy az emberek által megválasztott parlament egy részének elszigetelése indokolható döntés?

– Ez nem hatalommal való visszaélés, ez a demokrácia. Így működik a parlament: van a többség és a kisebbség. Az Európa-párti erők úgy döntöttek, hogy a nacionalistákat vissza kell fogni. A nacionalizmus egy vírus a kontinens számára, Európának erősnek és egységesnek kell maradnia.

– Ha már a nacionalizmusról beszélünk, Drezdában náci vészhelyzetet hirdettek, miközben egy Holokauszt-túlélő olasz szenátort testőrök kísérnek az őt ért fenyegetések miatt. Ezek annak a jelei, hogy az európai értékek válságban vannak?

– Nem, pont ezekkel az értékekkel válaszolunk az ilyen jelenségekre. Ha nem lennének európai értékek, a szenátort fenyegető emberek erősebbek érezhetnék magukat. De ők elszigeteltek, bennünket pedig megerősítenek az értékeink.

– A brexit a zavarodottság megtestesítője, de az euroszkeptikus érzületeké is. Jean-Claude Juncker, az Európa Bizottság elnöke nemrég azt mondta az Euronewsnak, hogy a britek mindig is csak részmunkaidőben voltak európaiak. Ön mit gondol erről?

– Ez így igaz. Számunkra persze ez egy fájdalmas dolog. Azt gondoltuk, hogy soha nem jutunk el idáig, de tiszteletben kell tartanunk a brit állampolgárok döntését. Természetesen jobb lenne egy megállapodásos brexit, mint egy rendezetlen kilépés. Ugyanezt mondjuk Boris Johnsonnak is: mindenki egy rendezett brexittel járna jobban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ó, hát akkor mostantól szabadon karanténba lehet helyezni szélsőbaloldalinak minősített képviselőket. Hiszen van többség és kisebbség, és a demokratikus erők úgy döntöttek, hogy a bolsevizmus egy vírus, amit vissza kell fogni.
Mondjuk ahogy a Parlamentben, a Parlament előtt, és a Magyar Televíziónál viselkedtek, senki nem mondhatja, hogy ők nem antidemokratikus szélsőségesek...

Volt egy régi interjú itt a Mandineren ha jól emlékszem egy angollal, aki úgy jellemezte a nemzethez tartozást, hogy olyan kényelmes érzés, mint az otthoni papucs.
Pontosan ismered, el tudod magad engedni benne, úgy érzed, hogy hazatértél.
Végülis a nemzethez tartozás is ugyanolyan dolog, mint a családhoz tartozás, csak kettővel magasabb szinten. Ezek - ellentétben az internacionalisták által sugallt képpel - nem melldöngető, pátoszos pózolások, hanem nagyon is racionális dolgok, a homogénebb közösség hatékonyabb.

A liberális szómágia magasiskolája (v. legalja).

Már majdnem ott tartunk, a jobboldaliak elleni fizikai agressziónál félrenéznek, egyetemeken nem garantálják az előadók biztonságát, ha nem a fősodorba illeszkedő előadást tartanának, ahol egyből meg is jelennek az erőszakos különítmények - tiszta 30-as évekbeli Németország. 30 év ez elképzelhetetlen volt.

Egyébként ez a progresszió lényege, mindig is ezt képviselték, kisebbségben a haladásról beszéltek, majd hatalomra jutva elkezdtek akasztani.

Pontosan, és hasznos.
"Hasznos vírusfertőzés

Az élethosszig tartó citomegalovírus-fertőzés serkenti a szervezet életkorral egyébként gyengülő immunvédekezését bakteriális kórokozók ellen, állapította meg egy PNAS-tanulmány, ami szerint a vírussal való koevolúció az emberek számára hasznos lehetett."

"A nacionalizmus egy vírus"
Ez Trianonban miért nem jutott eszetekbe? Egy egész első világháborút vívtatok a "népek és nemzetek önrendelkezési jogáért".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés