A nacionalizmus egy vírus

2019. november 13. 20:56

Az európai gondolat erős, a szélsőjobboldali EP-képviselők elszigetelése demokratikus, a brit állampolgárok döntését figyelembe kell venni. Interjú.

2019. november 13. 20:56
David Sassoli

„– Az euroszkeptikusok gyakran érvelnek azzal, hogy az európai intézmények és az állampolgárok között hatalmas a távolság. Azt látjuk, hogy a populisták és a szélsőjobboldaliak számos országban erősödnek. A spanyol választáson a VOX megduplázta parlamenti székeinek számát. Mi történt?

– Tényleg erősödtek ezek az erők, de nem tudták átvenni az uralmat az európai intézményekben. Az európai választások kampánya alatt arról beszéltek, hogy elpusztítják Európát. Azt mondták, hogy jobb, ha minden ország önálló. A választók viszont az ellenkezőjét akarták. Igen, ezeknek az erőknek komoly támogatottsága van egyes országokban, általánosságban viszont úgy látszik, hogy a közös európai gondolat még mindig nagyon erős.

– Az Európai Parlament úgy döntött, hogy karanténba helyezi a szélsőjobboldali EP-képviselőket. Úgy gondolja, hogy az emberek által megválasztott parlament egy részének elszigetelése indokolható döntés?

– Ez nem hatalommal való visszaélés, ez a demokrácia. Így működik a parlament: van a többség és a kisebbség. Az Európa-párti erők úgy döntöttek, hogy a nacionalistákat vissza kell fogni. A nacionalizmus egy vírus a kontinens számára, Európának erősnek és egységesnek kell maradnia.

– Ha már a nacionalizmusról beszélünk, Drezdában náci vészhelyzetet hirdettek, miközben egy Holokauszt-túlélő olasz szenátort testőrök kísérnek az őt ért fenyegetések miatt. Ezek annak a jelei, hogy az európai értékek válságban vannak?

– Nem, pont ezekkel az értékekkel válaszolunk az ilyen jelenségekre. Ha nem lennének európai értékek, a szenátort fenyegető emberek erősebbek érezhetnék magukat. De ők elszigeteltek, bennünket pedig megerősítenek az értékeink.

– A brexit a zavarodottság megtestesítője, de az euroszkeptikus érzületeké is. Jean-Claude Juncker, az Európa Bizottság elnöke nemrég azt mondta az Euronewsnak, hogy a britek mindig is csak részmunkaidőben voltak európaiak. Ön mit gondol erről?

– Ez így igaz. Számunkra persze ez egy fájdalmas dolog. Azt gondoltuk, hogy soha nem jutunk el idáig, de tiszteletben kell tartanunk a brit állampolgárok döntését. Természetesen jobb lenne egy megállapodásos brexit, mint egy rendezetlen kilépés. Ugyanezt mondjuk Boris Johnsonnak is: mindenki egy rendezett brexittel járna jobban.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. november 25. 05:06
“Amikor bevezettük az állami szervezetbe a liberalizmus mérgét…” - idézi Katica11. nyug. r. őrv. vkitől.. És elvtársozik. Hiába a megszokás… Értem. De! “ …Egy Dörmögő Dömötör nem él senkinek a nyakán. Olyan nincs a siffonérban. Sohasem tartanám többé magamat a legkitűnőbb mackónak, ha nem a saját mackó-emberségemből élnék meg…” Na ugye! Attól, hogy vmi fogalmi zavaros elmebetegektől idéz, nem lesz igaza.
catalina9
2019. november 15. 07:19
A nacionalizmus egy vírus" mondja Sassoli elvtárs. Hát ez lehet, de a liberlizmus meg betegség: „Amikor bevezettük az állami szervezetbe a liberalizmus mérgét, egész politikai alkata megváltozott. Az államok halálos betegséget kaptak – vérmérgezést. Már csak az van hátra, hogy megvárjuk haláltusájuk végét” no erre a halálos betegségre jó ellenvírus a nacionalizmus, Sassoli (Merkel, Macron, Cohn Bendit, Gyurcsányné, Karácsony, stb. stb.) elvtárs.
Box Hill
2019. november 14. 19:55
"A nacionalizmus egy vírus" Ez Trianonban miért nem jutott eszetekbe? Egy egész első világháborút vívtatok a "népek és nemzetek önrendelkezési jogáért".
1000bocs
2019. november 14. 14:50
A szélsőséges ideológiák hívei mndig megmagyarázzák hogy az ő általuk hozott kirekesztés nem kirekesztés, az ő agressziójuk nem agresszió, és egyébként is jogos. Ez a marha semmiben nem különbözik bármelyik múlt századi komisszártól. Azt is szögezzük le hogy a fasiszták, nácik mind balosok voltak, és annak függvényében hogy a huszadik száza dráment a balosok rémtetteire vicces hogy azóta is "szélsőjobboldali veszéllyel" riogatnak. Balosnak lenni megköveteli a szellemi lustaságot, a szektás falkaszellemet ami erős elitizmussal és agresszióval válaszol bármi kérdésre és kritikára. Balosnak lenni megköveteli az erkölcs elvetését. Ők ugyanis nem az erőszakot ítélik el. Ők nem a gyilkosságot. Nem a kirekesztést. Ők a "szélsőjobboldai" erőszakot, gyilkosságot és kirekesztést ítélik el. Amit viszont ők tesznek, az "jogos". Ilyen az, amikor az emeberiség legalja hiszi magát a haladás egyetlen forrásának. Haladunk, az igaz. De em a "jó", vagy a "hasznos", vagy az "értelmes" irányába. Abba az irányba megyünk, amit az aljasok tartanak számukra jónak és hasznosnak. Erre ráment a huszadik század. És nem volt nekik elég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik